Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Τεκίλα και ως βιοκαύσιμο...

Και όμως η τεκίλα δεν είναι απλώς ένα από τα αγαπημένα μας ποτά! Το φυτό από το οποίο προέρχεται αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας για τη δημιουργία οικονομικών βιοκαυσίμων. Παρότι το φυτό είναι πολύ περισσότερο γνωστό για το ποτό που παράγει, οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων σύντομα θα ανατρέψουν την αντίληψη αυτή.
Περισσότερα από 200 είδη αγαύης – ή αλλιώς το φυτό από το οποίο παράγεται η τεκίλα -που μεγαλώνουν σε όλο τον κόσμο και επιβιώνουν ακόμη και σε ιδιαίτερα ξηρές συνθήκες, μπορούν να παράγουν αρκετά καύσιμα ώστε να μετατρέψουν το φυτό σε έναν ισχυρό παράγοντα στην ενεργειακή βιομηχανία. Αυστραλοί ειδικοί στα βιοκαύσιμα μελετούν τα είδη αγαύης που υπάρχουν στο Μεξικό για να διαπιστώσουν τις δυνατότητες παραγωγής καυσίμων από αυτά. Κάτι τέτοιο θα έδινε σημαντική ώθηση στην οικονομία του Μεξικού, αφού ήδη πολλές φυτείες παραμένουν ανεκμετάλλευτες μετά την αντικατάσταση της φυσικά καλλιεργούμενης φυτικής ίνας από τη συνθετική.
Οι ποικιλίες αγαύης Salmiana και Mapisaga έχουν ενισχύσει την απόδοση των σοδειών, η οποία ξεπέρασε άλλες καλλιέργειες παραγωγής βιοκαυσίμων. Με τη χρήση του φυτού της τεκίλας ως βάσης για βιοκαύσιμα, δεν θα υπάρχει πλέον ανάγκη για άρδευση της γης, που απαιτείται για φυτά όπως το καλαμπόκι, η σόγια κτλ.
Ο πρώην συντονιστής της Εθνικής Συνομοσπονδίας Δασοκομικών Παραγωγών του Μεξικού, Αρτούρο Βέλεζ, εργάζεται για τη μετατροπή 80 εκατ. εκταρίων μεξικανικής γης σε παραγωγικό καλλιεργήσιμο έδαφος για βιοκαύσιμα. Σχεδόν το 80% της αγαύης που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τεκίλας πετιούνται κατά τη διαδικασία αυτή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσουν την παραγωγή βιοκαυσίμων.
«Οι ξηρές και ημιξηρές περιοχές με μηδενική παραγωγική δυνατότητα, από τις οποίες 5.600 τόνοι ξηρής βιομάζας μπορούν να εξαχθούν χάρη στην αγαύη, ενδέχεται να είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες για τις μεταφορές στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Βελέζ στο διαδικτυακό περιοδικό SciDev.net.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top