Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Το κόστος της ρύπανσης, σε ζωές και χρήματα, στην Ε.Ε...

Την απάντηση στο ερώτημα για το οικονομικό κόστος του μολυσμένου αέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίνουν τα αποτελέσματα μελέτης, η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό των Βρυξελλών: ο περιορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις θα έσωζε 19.000 ανθρώπινες ζωές το χρόνο, προσθέτοντας σχεδόν δύο έτη στο προσδόκιμο ζωής, καθώς και 31,5 δισεκατομμύρια ευρώ - ποσό που θα μπορούσε να εξοικονομηθεί από τις δαπάνες υγείας και από τις χαμένες ημέρες εργασίας.
Οι ερευνητές του δικτύου Aphekom μελέτησαν τα επίπεδα και τις επιπτώσεις της ατμοσφαρικής ρύπανσης σε 25 πόλεις -ανάμεσά τους και την Αθήνα- με συνολικά 39 εκατομμύρια κατοίκους. Από αυτές τις πόλεις, μόνο στη Στοκχόλμη τα μικροσωματίδια δεν υπερέβαιναν τα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, που συνιστά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.
Τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στο Βουκουρέστι (38,2 μικρογραμμάρια), στη Βουδαπέστη (33,7 μικρογραμμάρια) και στη Βαρκελώνη (27 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).
«Σε δέκα ευρωπαϊκές πόλεις εκτιμήσαμε ότι το να κατοικεί κανείς κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους ευθύνεται για το 15% των περιπτώσεων άσθματος στα παιδιά και πιθανότατα για παρόμοια ή υψηλότερα ποσοστά άλλων κοινών χρόνιων ασθενειών σε ενήλικες άνω των 65 ετών, π.χ. στεφανιαίας νόσου ή χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας», γράφουν μεταξύ άλλων οι συντάκτες της έκθεσης.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, Βέλγοι ερευνητές ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα δικής τους μελέτης για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία. Υποστήριξαν ότι ο μολυσμένος αέρας είναι πιθανότερο να πυροδοτήσει έμφραγμα απ’ ό,τι άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η σωματική εξάντληση, το αλκοόλ, ο καφές ή η κοκαΐνη. Ο λόγος, κατά τους ίδιους: ότι σε αυτόν εκτίθεται το σύνολο των κατοίκων μιας πόλης και όχι ένα ποσοστό.

Πηγή: www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top