Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Αντι-περιβαλλοντικοί οι άντρες...

Νέα έρευνα σουηδικής υπηρεσίας αναδεικνύει το αρσενικό φύλο σε περιβαλλοντικά ασύμφορο
Σας αποκαλεί η σύντροφός σας με τον αγαπημένο για τους άνδρες χαρακτηρισμό «γουρούνι»; Τώρα έχει έναν ακόμη λόγο για να το κάνει: σύμφωνα με δύο ανεξάρτητες επιστημονικές έρευνες, του γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και Οικονομίας και της σουηδικής Υπηρεσίας Αμυντικών Ερευνών, ένα μόνο από τα δύο φύλα είναι πράσινο – και δεν είναι το ανδρικό.
Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του εγκλήματος εστιάζονται στις μεταφορές και τις διατροφικές συνήθειες, όπου τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνδρες καταναλώνουν περισσότερο κρέας, αναψυκτικά, αλκοόλ, καπνό, χιλιόμετρα και, φυσικά, βενζίνη. Η τελευταία διαπίστωση αφορά ιδιαίτερα την ελληνική περίπτωση, εφόσον η σουηδική έρευνα υποδεικνύει ότι οι Έλληνες καταναλώνουν 350% περισσότερη ενέργεια από τις Ελληνίδες για τις μεταφορές τους, σε σύγκριση με 100% στη Σουηδία και 70-80% στη Γερμανία και τη Νορβηγία.
Ωστόσο, οι Έλληνες άνδρες αποδεικνύονται και γενικότερα ενεργοβόροι: χρησιμοποιούν συνολικά 39% περισσότερη ενέργεια από τις Ελληνίδες – σε αντίθεση με 6% των Νορβηγών, 8% των Γερμανών και 22% των Σουηδών. Τόσο η γαλλική όσο και η σουηδική έρευνα βέβαια υποδεικνύουν ότι η αυξανόμενη μεταβολή των κοινωνικών ρόλων εξαναγκάζει τις γυναίκες να υποπίπτουν περισσότερο στο αμάρτημα των επαγγελματικών ταξιδιών, αυξάνοντας τη συμμετοχή τους στην απελευθέρωση άνθρακα στην ατμόσφαιρα (το λεγόμενο carbon footprint).
Ωστόσο, μάλλον θα περάσει καιρός προτού μπορούμε να κερδίζουμε καβγάδες πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα με το επιχείρημα «κι εσείς γιατί ρυπαίνετε το περιβάλλον;»

Πηγή : Εφημερίδα Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top