Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Νέο ευρωσκαμνί εν όψει για 11 βιομηχανίες...

Για 11 βιομηχανίες μεσαίας και μικρής κλίμακας, οι οποίες ώς τώρα δεν έχουν δώσει στοιχεία για τη ρύπανση που προκαλούν, κινδυνεύει να παραπεμφθεί η Ελλάδα για δεύτερη φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να τιμωρηθεί με τσουχτερό πρόστιμο.
Η χώρα μας, με βάση την κοινοτική Οδηγία του 1996, όφειλε να ελέγξει ώς τον Οκτώβριο του 2007 περίπου 350 επιχειρήσεις υψηλής ρύπανσης που είχαν πάρει άδεια λειτουργίας ώς το 2000, με στόχο να πιστοποιηθεί η σωστή διαχείριση των ρυπογόνων αποβλήτων τους, στερεών, υγρών ή αερίων.
Σήμερα απομένουν να ελεγχθούν 21 περιπτώσεις, από τις οποίες οι 5 ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος, αφορούν μονάδες της ΔΕΗ και υπολογίζεται να τακτοποιηθούν ώς τις αρχές Μαΐου. Οι υπόλοιπες 16 εξετάζονται από τις περιφέρειες και οι πέντε αναμένεται να κλείσουν σε ένα δίμηνο.
Απομένουν 11, για τις οποίες δεν υπάρχουν στοιχεία, γιατί οι ιδιοκτήτες τους δεν φρόντισαν να απαντήσουν στα έγγραφα των αρμόδιων υπηρεσιών. Χρειάζεται να γίνουν έλεγχοι γιατί ενδεχομένως κάποιες να μη λειτουργούν. Για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό ελέγχου και οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος του υπουργείου.
Πρόκειται για την Οδηγία IPPC, τη σημαντικότερη στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος από βιομηχανική ρύπανση. Οι μονάδες που έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους μετά το 2000 πρέπει από την αρχή να τηρούν τις προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος από κάθε είδους απόβλητα.
Η Κομισιόν στις αρχές του 2008 είχε ζητήσει στοιχεία από το τότε υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και με δεδομένο ότι η χώρα μας είχε καλύψει περίπου το 28% των περιπτώσεων, δέχθηκε στα τέλη του ίδιου χρόνου την πρώτη αιτιολογημένη γνώμη, με βάση την οποία εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο η πρώτη καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Ελλάδας. Παράλληλα δόθηκε προσθεσμία συμμόρφωσης, που αν δεν τηρηθεί θα ακολουθήσει νέα καταδίκη, αυτή τη φορά με πρόστιμο.
Για το τρέχον έτος οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν προγραμματίσει τουλάχιστον 80 δειγματοληπτικούς ελέγχους σε μονάδες που υπάγονται στην Οδηγία IPPC.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία - Χ.ΤΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top