Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Η ρύπανση του αέρα είναι η μεγαλύτερη απειλή για την καρδιά...

Η ρύπανση του αέρα προκαλεί περισσότερα εμφράγματα συγκριτικά με τη χρήση κοκαΐνης και θέτει κινδύνους για την καρδιά, ανάλογους με αυτούς που προκύπτουν από τη σωματική εξουθένωση και την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης.
Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Hasselt στο Βέλγιο, που υποστηρίζει ότι το σεξ, ο θυμός, η χρήση μαριχουάνας και τα αναπνευστικά προβλήματα συγκαταλέγονται στους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, ωστόσο η ρύπανση είναι ο κύριος «ένοχος» για τα καρδιακά προβλήματα.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι παράγοντες που επηρεάζουν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, όπως η ρύπανση του αέρα, θα έπρεπε να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη σε ό,τι αφορά τις καρδιοπάθειες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) χαρακτηρίζει τη ρύπανση «μέγιστο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία» και εκτιμά ότι προκαλεί περίπου δυο εκατομμύρια πρώιμους θανάτους παγκοσμίως σε ετήσια βάση.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Hasselt αξιοποίησαν δεδομένα από 36 χωριστές μελέτες και υπολόγισαν τον κίνδυνο που θέτουν για τον πληθυσμό διάφοροι παράγοντες καρδιοπάθειας.
Όπως διαπίστωσαν, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον πληθυσμό είναι η έκθεση των ανθρώπων στην κίνηση των οχημάτων και τη ρύπανση, ενώ ακολουθούν και άλλοι παράγοντες όπως ο καφές, το αλκοόλ, η σωματική κόπωση, ο θυμός, το σεξ, η μαριχουάνα, η χρήση κοκαΐνης και τα αναπνευστικά προβλήματα.
«Σε ό,τι αφορά τους παράγοντες καρδιοπάθειας που μελετήσαμε, σε ατομικό επίπεδο η χρήση κοκαΐνης είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για έμφραγμα, ωστόσο σε συλλογικό επίπεδο η ρύπανση του αέρα θεωρείται ο μεγαλύτερος κίνδυνος για καρδιακά νοσήματα, αφού πολλοί περισσότεροι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι σε αυτή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας, Tim Nawrot .

Πηγή: www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top