Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Από το τηγάνι στο ρεζερβουάρ...

Μπουκάλι – τηγάνισμα – νεροχύτης. Αυτή ήταν μέχρι σήμερα η συνηθισμένη διαδρομή του λαδιού στην οικιακή χρήση. Όχι πια. Τώρα με το λάδι που τηγανίσατε τις πατάτες σας μπορείτε να κινήσετε και …το αυτοκίνητό σας.
Αν όλα αυτά σας ακούγονται περίεργα, ακούστε κι αυτό: Τα λάδια τηγανίσματος μπορούν να ανακυκλωθούν, και να αξιοποιηθούν στην παραγωγή φιλικού προς το περιβάλλον βιοντίζελ.
Ως καύσιμο, το βιοντίζελ χρησιμοποιείται αυτούσιο ή σε ανάμιξη με κανονικό καύσιμο, σε ήδη υπάρχοντες ντιζελοκινητήρες, χωρίς να χρειάζονται δραστικές μετατροπές. Στην Ελλάδα παράγουμε κάθε χρόνο περίπου 50.000 τόνους τηγανελαίων, από τα οποία μόλις το 20%, δηλαδή μόλις οι 10.000 τόνοι οδηγούνται σε ανακύκλωση.
Ανακυκλώνοντας τα λάδια του τηγανίσματος, και καύσιμη ύλη δημιουργείται, και το περιβάλλον γλιτώνει από σημαντικές επιπτώσεις. Ρίχνοντας τα τηγανέλαια στο νεροχύτη, οι αποχετεύσεις φράζουν και δημιουργούνται προβλήματα στις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, ενώ αν καταλήξουν στο νερό, δημιουργούν μια κρούστα στην επιφάνειά του που εμποδίζει την οξυγόνωση του υδάτινου όγκου με σημαντικές επιπτώσεις για τους θαλάσσιους οργανισμούς.
Η λύση, του να βάζουμε το τηγανισμένο λάδι σε μπουκάλια και να τα πετάμε στα σκουπίδια, που προτείνεται από ορισμένους, επίσης είναι η λάθος κίνηση. Με τον τρόπο αυτό «ενισχύεται» το «κοκτέιλ» των ρύπων στα στραγγίσματα των ΧΥΤΑ. Επιπλέον, θέτουμε τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση πυρκαγιών στις χωματερές, καθώς η παρουσία λαδιού ευνοεί τις αναφλέξεις.
Αν, τα χρησιμοποιημένα λάδια δεν πάνε ούτε στο νεροχύτη ούτε στη χωματερή, αλλά ραφιναριστούν από παράνομα εργαστήρια, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Υπάρχει ο κίνδυνος να «επιστρέψουν» στην τροφική αλυσίδα, και να επαναχρησιμοποιηθούν στο τηγάνισμα ή σε ζωοτροφές.

Συστήματα συλλογής
Χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία διαθέτουν καλά οργανωμένα συστήματα συλλογής τηγανελαίων και αξιοποίησής τους σε βιοντίζελ. Στην Ελλάδα, ο δήμος του Ελληνικού ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε το Νοέμβριο τη συλλογή χρησιμοποιημένων λαδιών, τοποθετώντας σε συνεργασία με την εταιρεία ανακύκλωσης Revive, ειδικούς κάδους στα σπίτια. Προγράμματα συλλογής τηγανελαίων από σπίτια ή/και καταστήματα διαθέτουν επίσης οι δήμοι: Αμαρουσίου, Κομοτηνής, Ελευσίνας, Αλίμου, Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Ραφήνας, Μεταμόρφωσης, Πάρου, Τήνου, Καλύμνου, Άνδρου, Σκοπέλου, Αμοργού, Πόρου, Αίγινας, Μύθημνας Λέσβου, Ναυπλίου, Τριπόλεως, Αγκιστρίου και έξι δήμοι της Κεφαλονιάς.
Η REVIVE ήταν η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στη συλλογή και οικιακών τηγανελαίων, βοηθώντας τον απλό καταναλωτή να κάνει το λάδι τηγανίσματος…κινητήρια δύναμη. Διανέμει δωρεάν σε όσους ενδιαφέρονται δοχεία 35 ή 50 λίτρων για τη συλλογή των τηγανελαίων και αναλαμβάνει να τα αντικαταστήσει με άδεια, όταν γεμίσουν.

Πηγή: http://lifepositive.gr - Νεκταρία Καρακώστα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top