Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Όταν η δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή...

Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron καταδικάστηκε από δικαστή του Ισημερινού να καταβάλει αποζημίωση οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις περιβαλλοντικές ζημίες που προκλήθηκαν μεταξύ του 1964 και του 1990 από την Texaco, την οποία η Chevron εξαγόρασε το 2001,μετά από μήνυση που είχαν καταθέσει 300 κάτοικοι του Ισημερινού για υπόθεση χρόνιας μόλυνσης στο δάσος του Αμαζονίου.
Η Texaco, που το 2001 συγχωνεύτηκε με τη Chevron, κατηγορείται πως μόλυνε ποτάμια και το έδαφος στην περιοχή του Αμαζονίου με τεράστιες ποσότητες τοξικών υλικών.
Βάσει υπολογισμών, η εταιρεία άφησε μεταξύ 1972 και 1992 να διαρρεύσουν στο έδαφος και τα νερά 68 δισεκατομμύρια λίτρα τοξικών ουσιών, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή σπαρτών και το θάνατο ζώων και κατοίκων της περιοχής.
Ακτιβιστές σημειώνουν ότι αυξήθηκε η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου λόγω της μόλυνσης και παρουσιάζουν τη νομική αντιπαράθεση ως μία μάχη για δικαιοσύνη εναντίον των πλουσίων που ρυπαίνουν το περιβάλλον.
"Ο δικαστής καταδίκασε την Chevron να καταβάλει περισσότερα από οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια για περιβαλλοντικές ζημίες" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος των εναγόντων, Πάμπλο Φαγιάρντο.
Ως «μεγάλο βήμα» προς την απονομή δικαιοσύνης χαρακτήρισε τη δίκη ο συνήγορος των εναγόντων Pablo Fajardo, υποστηρίζοντας ότι το ποσό που επιδικάστηκε ήταν μικρό συγκριτικά με το ποσό των 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αιτούσαν με την αγωγή.
«Δεδομένης της ασημαντότητας του ποσού, πρόκειται να αναλύσουμε, να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε εάν θα εφεσιβάλουμε κατά της απόφασης αυτής ή όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της Chevron, στην οποία δόθηκε προθεσμία 15 ημερών για να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη, ο εκπρόσωπος της εταιρείας για την Λατινική Αμερική Τζέιμς Κρεγκ, επιβεβαίωσε την καταδικαστική απόφαση.
"Θα ασκήσουμε έφεση" δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία χαρακτήρισε την απόφαση "παράνομη και μη εφαρμόσιμη", σημειώνοντας ότι είναι αποτέλεσμα "απάτης".

Πηγή: www.real.gr

Ας παραδειγματίζονται και οι δικαστές της περιοχής μας που δεν έχουν τα κότσια να κάνουν το παραμικρό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top