Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Mπλουζάκι ανιχνεύει την ατμοσφαιρική ρύπανση...

Η ατμοσφαιρική ρύπανση γίνεται... της μόδας, χάρη στην τελευταία δημιουργία δύο φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Ο Νίεν Λαμ και η Σου Νγκο, φοιτητές του προγράμματος διαδραστικών τηλεπικοινωνιών, δημιούργησαν ένα μπλουζάκι που απεικονίζει ένα ροζ πνεύμονα, πάνω στον οποίο εμφανίζονται γαλάζιες φλέβες, όταν το ρούχο εκτίθεται στη ρύπανση.
«Τα όργανα του σώματός μας είναι αόρατα σε εμάς, ακριβώς όπως η ρύπανση και άλλοι σιωπηλοί δολοφόνοι που υπάρχουν γύρω μας», λέει ο Λαμ. «Εμείς θελήσαμε να απεικονίσουμε αυτό ακριβώς, να φέρουμε... τα μέσα έξω», προσθέτει η Νγκο. «Πρόκειται για μια θλιβερή υπενθύμιση προς εσάς και προς όσους βρίσκονται γύρω σας».
Το μπλουζάκι λειτουργεί χάρη σε έναν μικροσκοπικό αισθητήρα, ο οποίος ανιχνεύει τη ρύπανση από αυτοκίνητα, εργοστάσια, ακόμη και καπνό τσιγάρου και μέσω πολύ λεπτών καλωδίων ενεργοποιεί τις «φλέβες». Τα όργανα είναι φτιαγμένα από ύφασμα με θερμοχρωμικές ιδιότητες, που όταν θερμαίνεται αλλάζει εντελώς χρώμα, με αποτέλεσμα οι «φλέβες» να φαίνονται αμέσως μόλις το μπλουζάκι εκτεθεί σε υψηλότερη συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον.
Στη σχολή των δύο φοιτητών, η δημιουργία τους είναι ήδη διάσημη, ενώ αποτελεί και πρώτης τάξεως αφορμή για συζητήσεις. «Συμφοιτητές μας που βγαίνουν έξω από το κτήριο για να καπνίσουν μας πλησιάζουν για να μας πουν πως αισθάνονται ενοχές», λέει ο Λαμ γελώντας, ενώ και η ίδια η Νγκο ισχυρίζεται ότι επηρεάστηκε από το μπλουζάκι που έφτιαξε με τα χέρια της. «Καπνίζω λιγότερο. Δεν καπνίζω πια στ' αλήθεια».
Τα υλικά για την κατασκευή μιας μπλούζας που ανιχνεύει τη ρύπανση στοιχίζουν στους δημιουργούς της περί τα 60 δολάρια, ενώ μια δεύτερη εκδοχή της απεικονίζει μια καρδιά αντί για πνεύμονες. Οι δύο φοιτητές αναζητούν τώρα τρόπους να την παράξουν μαζικά και να τη διαθέσουν σε χαμηλή τιμή, ενώ πειραματίζονται και με άλλους τύπους αισθητήρων, ένας εκ των οποίων ανιχνεύει... αλκοόλ.

Πηγή: NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top