Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Βρετανο-κουβανικό deal για ηλεκτροπαραγωγή από παράγωγα ζάχαρης...

Μια βρετανική εταιρεία έχει συνάψει συμφωνία ορόσημο 250 εκατ. δολ. με την κουβανική κυβέρνηση για την παραγωγή ενέργειας από τα απόβλητα εργοστασίων ζάχαρης της χώρας.
Η Havana Energy, της οποίας πρόεδρος είναι ο πρώην υπουργός ενέργειας Brian Wilson, σχεδιάζει να αναπτύξει μια πιλοτική μονάδα παραγωγής ενέργειας 30MW στη μονάδα ζάχαρης του Ciro Redondo, περίπου 400 χιλιόμετρα από την Αβάνα, μέσω joint venture με την Zerus SA, εταιρία που συνδέεται με το κουβανικό υπουργείο Ζάχαρης
Οι εταιρείες αναμένουν απόδοση από την αρχική επένδυση μέσα σε πέντε χρόνια και μακροπρόθεσμα, ενώ θα διερευνηθεί η δυνατότητα για 4 ακόμη εγκαταστάσεις δυναμικότητας 32MW σε ολόκληρο τη χώρα.
"Η Κούβα έχει ένα εξαιρετικό ρεκόρ, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια για το λαό της και προωθώντας την περιβαλλοντική αειφορία", δήλωσε ο κ. Wilson τονίζοντας ότι "το έργο αυτό θα υποστηρίξει και τους δύο στόχους".
Η Κούβα έχει στόχο να ενισχύσει σημαντικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το σημερινό της επίπεδο του 7% περίπου αξιοποιώντας τη βαγάσση, τα ινώδη κατάλοιπα από τη σύνθλιψη του ζαχαροκάλαμου, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάλυψη 50%.
Η τοπική ΔΕΗ εξετάζει επίσης να ενισχύσει τις ικανότητες παραγωγής του συνόλου των μύλων της ζάχαρης, ως μέρος της στρατηγικής της για την αποκέντρωση του δικτύου και τη βελτίωση της πρόσβασης δυναμικού από τις αγροτικές περιοχές. Επιπλέον η κυβέρνηση εξετάζει τη χρήση και άλλων πρώτων υλών όπως ο θάμνος Μαραμπού.

Πηγή: Green Business

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top