Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Γιάννης Κερνά και … ο Λαός Πληρώνει!...

Διάβασα την ανακοίνωση της ΔΙΑΔΥΜΑ για την προκήρυξη του έργου «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει». Συγνώμη μπερδεύτηκα. Το σωστό είναι: «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία υποδομών Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας». Ο σοφός όμως λαός, όπως και εσείς διαπιστώνετε, μπορούσε να πει το ίδιο με πολύ λιγότερα, σταράτα και ξεκάθαρα λόγια που δεν παραπλανούν ούτε επιδέχονται αμφισβήτηση.
Αν και πανεπιστημιακός, με πολύχρονες σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό, εξακολουθώ να θαυμάζω τη λαϊκή σοφία.
Οφείλω επίσης να ομολογήσω ότι ούτε χάρηκα, ούτε ένοιωσα ρίγη εθνικής υπερηφάνειας, όπως προσπαθεί να μας μεταδώσει η ανακοίνωση της ΔΙΑΔΥΜΑ. Απεναντίας, αισθήματα θλίψης και απογοήτευσης με κυρίευσαν γιατί σε αυτόν τον τόπο, κατευθυνόμενοι από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, οδηγούμαστε σε λίγες πολυδάπανες και ενεργοβόρες.
Δηλαδή λέμε στους πολίτες: Μην σας νοιάζει πόσα απορρίμματα παράγετε, απλά ρίξτε τα σε 2 δοχεία (κάποια βάλτε τα και δίπλα στους κάδους, όπως γκαζόν, χόρτα και κλαδιά) και εμείς θα τα εξαφανίσουμε από μπροστά σας και αφού τα ταξιδέψουμε ανά την Περιφέρεια με δαπάνες ορυκτών καυσίμων και φθορά οχημάτων θα τα πάμε σε ένα σημείο και εκεί με νέα σπατάλη ενέργειας θα επιχειρήσουμε να τα ξεχωρίσουμε. Τέτοιο πλάνο διαχείρισης θα είχαν σχεδιάσει μόνον όσοι έχουν πολίτες που τα λεφτά «τρέχουν από τα μπατζάκια τους».
Το 1990 είδα στον Καναδά με τα μάτια μου να βγαίνουν έξω από τα σπίτια 6 ξεχωριστοί ατομικοί κάδοι σε μια περιοχή με ακριβές κατοικίες (χώρια το χαρτί, χώρια το γυαλί, χώρια το πλαστικό, χώρια τα μέταλλα, χώρια το αλουμίνιο και σε μια μαύρη σακούλα τα μη ανακυκλώσιμα). Κλαδιά, φύλλα και γκαζόν απαγορεύονταν δια ροπάλου ή μάλλον με τσουχτερό πρόστιμο παρόλο που όλες οι κατοικίες διέθεταν άφθονο πράσινο. Τα υλικά αυτά έπρεπε να κομποστοποιηθούν (ανακυκλωθούν) επί τόπου. Και πράγματι κομποστοποιούνταν. Από τότε προσπαθώ να πείσω τους συμπολίτες μου, ιδιαίτερα στην περιφέρεια που διαθέτει κατοικίες με αυλή και κήπο σε πολύ μεγάλο ποσοστό, να προχωρήσουν σε κομποστοποίηση των φυτικών υλικών και αμέσως μετά όλων των οργανικών υλικών παράγοντας ένα πλούσιο οργανικό λίπασμα που σήμερα το εισάγουμε από το εξωτερικό. Σημειώστε ότι τέτοιο πρόγραμμα υλοποιήσαμε με επιτυχία στους Δήμους Συκεών, Θέρμης και Πανοράματος. Και οι τρείς Δήμαρχοι εκλέχτηκαν από την πρώτη Κυριακή. Τυχαίο; Δε νομίζω.
Μήπως είναι καιρός οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Περιφέρειας με τη βοήθεια κάποιων νομικών να εκλογικεύσουν το σύστημα καταθέτοντας κάποιες ενστάσεις σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά φόρα;. Μέχρι τότε, όσοι αιρετοί έχουν συναίσθηση της υψηλής αποστολής τους δεν έχουν παρά να μας καλέσουν για μια σύσκεψη διεξοδικής συζήτησης και παρουσίασης της λύσης στους ίδιους και στους δημότες τους.

Του Γεωργίου Α. Δαουτοπούλου-Καθηγητή Γεωπονίας ΑΠΘ daoutop@agro.auth.gr
Πηγή: http://kozanimedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top