Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Μάχη για την διαχείριση των απορριμμάτων...

Η μάχη μεταξύ ΔΕΗ ΑΕ και ιδιωτών από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τον έλεγχο της λιγνιτικής παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος επεκτείνεται τώρα, με επίκεντρο τη Δυτική Μακεδονία, στη διαχείριση και την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων.
Γνωστοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται ήδη στην ηλεκτροπαραγωγή ή στην περιβαλλοντική αγορά, όπως των Λεωνίδα Μπόμπολα, Γιώργου Περιστέρη, Σπύρου Λάτση και Πάνου Λασκαρίδη, Λεωνίδα Ιωάννου και Ευθύβουλου Παρασκευαΐδη, έκαναν ήδη την εμφάνισή τους και βρίσκονται αντιμέτωποι με τη ΔΕΗ ΑΕ.
Σε γήπεδο νέας αναμέτρησης μετατρέπεται ο διαγωνισμός για το πρώτο περιβαλλοντικό έργο σύμπραξης Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), κατασκευής και λειτουργίας μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων της Δυτικής Μακεδονίας, προϋπολογισμού 116 εκατομμυρίων ευρώ.
Έργο που αφορά στην κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και στη λειτουργία του συστήματος για 25 έτη, δυναμικότητας 120.000 τόνων αστικών απορριμμάτων ετησίως, προερχόμενων από τους περίπου 300.000 κατοίκους των νομών Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών και Καστοριάς.
Εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της επενδυτικής άπνοιας το ενδιαφέρον για το έργο της Δυτικής Μακεδονίας είναι πολύ μεγάλο. Πρόκειται για έργο-πιλότο, που δρομολόγησαν τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Εσωτερικών, ανοίγοντας το δρόμο για την είσοδο των ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Οι κυβερνητικοί προγραμματισμοί προβλέπουν να κινηθούν την επόμενη τριετία επενδύσεις από κρατικούς, κοινοτικούς μέσω ΕΣΠΑ και ιδιωτικούς πόρους συνολικού ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, ώστε να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο, με αιχμή την περίπτωση της Αττικής.
Η πρώτη φάση του διαγωνισμού ξεκίνησε ήδη και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της διαδημοτικής εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ), με έδρα την Κοζάνη, που έχει οριστεί ως δημοπρατούσα αρχή του έργου, προσήλθαν επισήμως και πήραν τεύχη δημοπράτησης για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό εκπρόσωποι από συνολικά 14 εγχώριες και ξένες εταιρείες.
Έντονη είναι η παρουσία στον διαγωνισμό της ΔΕΗ ΑΕ και της ισπανικής Urbaser, που έχουν προχωρήσει μεταξύ τους σε σύσταση κοινοπραξίας με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μελέτη, την εκτέλεση έργων και την παροχή κάθε είδους υπηρεσιών, που σχετίζονται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη διαχείριση αποβλήτων, και την επεξεργασία αστικών και βιομηχανικών υδατικών αποβλήτων, εντός της ελληνικής επικράτειας. Στους κόλπους των ιδιωτών υπάρχει ανησυχία και τίθενται ερωτήματα, προς το παρόν για προβληματισμό και συζήτηση, εάν η συμμετοχή του σχήματος της ΔΕΗ ΑΕ διασφαλίζει τους όρους υγιούς ανταγωνισμού και εάν υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα υπέρ της εισηγμένης κρατικής εταιρείας από την αξιοποίηση δευτερογενούς υλικού, με μεγάλη θερμική δύναμη, που θα προκύψει από την επεξεργασία των απορριμμάτων, στις δικές της ενεργειακές μονάδες στην περιοχή.

Οι δυνατοί παίκτες
Ξεχωριστή εμφάνιση έκαναν οι γνωστές εταιρείες των ομίλων Μπόμπολα και Περιστέρη, που εμπλέκονται αφ’ ενός μεν στην περιβαλλοντική διαχείριση, αφ’ ετέρου δε στην κατασκευή έργων, όπως είναι η «Ηλέκτωρ ΑΕ» και «Άκτωρ Παραχωρήσεις ΑΕ» με επικεφαλής τους Αναστάσιο Καλλιτσάντση και Δημήτρη Κούτρα και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ με τη θυγατρική κατασκευαστική ΤΕΡΝΑ ΑΕ.
Οι όμιλοι Λάτση και Λασκαρίδη έκαναν την εμφάνισή τους στον διαγωνισμό μέσω της εταιρείας «Μεσόγειος ΑΕ», στην οποία κατέχουν μειοψηφικό ποσοστό (Eurobank και Λασκαρίδης 40% και οι παλαιοί μέτοχοι 60%). Σημαντική είναι και η παρουσία της J&P ΑΒΑΞ των κ.κ. Ιωάννου και Παρασκευαΐδη.
Καταγράφεται επίσης η παρουσία της εταιρείας «Helesi», με επικεφαλής τον Σάκη Ανδριανόπουλο, ο οποίος έχει πολυετή παρουσία στη διαχείριση απορριμμάτων. Eστιάζει ξανά το ενδιαφέρον του στο συγκεκριμένο τομέα μετά το αποτυχημένο αεροπορικό πείραμα της AthensAirways.
Τα σχήματα στην τελική μορφή τους θα εμφανιστούν μέχρι τις 3 Μαρτίου, ημερομηνία που έχει τεθεί ως προθεσμία για την κατάθεση των προσφορών της πρώτης φάσης του διαγωνισμού. Τότε θα φανεί εάν οι μεγάλοι και μικρότεροι παίκτες του διαγωνισμού θα μπουν στην αναμέτρηση με δικές τους τεχνολογικές και κατασκευαστικές δυνάμεις ή σε κοινοπραξίες με ευρωπαϊκούς και διεθνείς παίκτες.

Η μάχη θα κριθεί στην τιμή ανά τόνο
«Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ προσφορά και ειδικότερα η τιμή ανά τόνο για την επεξεργασία και διαχείριση των απορριμμάτων θα είναι το καταλυτικό στοιχείο για την ανάδειξη του μειοδότη στο πρώτο έργο διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ», αναφέρει προς την «Ι» ο Δημοσθένης Μαυρίδης, γενικός διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ. Ο ίδιος σημειώνει ότι «ο ανάδοχος θα αναδειχθεί μέχρι το φθινόπωρο. Το έργο προκηρύσσεται με κλειστή διαδικασία δύο φάσεων, η οποία βασίζεται σε αντικειμενικό και διαφανή τρόπο αξιολόγησης τόσο στη φάση προεπιλογής όσο και στη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών».

Πηγή: Εφημερίδα Ισοτιμία-Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top