Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Η ρύπανση μεταλλάσει το DNA...

Ακρως επιθετική για το ανθρώπινο DNA φέρεται να είναι η ρύπανση της ατμόσφαιρας. Σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Θωρακικής Ενωσης (American Thoracic Society) στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, η εισπνοή μολυσμένου αέρα μπορεί να αναπρογραμματίσει τα γονίδιά μας -και μάλιστα σε διάστημα μόλις τριών ημερών-, αυξάνοντας την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου και άλλων ασθενειών.
Οι ερευνητές εξέτασαν το DNA εξήντα τριών εργαζομένων σε χυτήριο μετάλλων, στη Μπρέσια της Ιταλίας, οι οποίοι υπό συνήθεις συνθήκες εκτίθενται σε μικροσωματίδια.
Διαπίστωσαν ότι τα ίδια προβλήματα μπορούν να προκληθούν και σε κατοίκους της πόλης που εκτίθενται στις συνηθισμένες ατμοσφαιρικές συνθήκες.
Τα μικροσωματίδια αυτά περιέχουν αιωρούμενα σωματίδια, ψιλή σκόνη, μέταλλο ή καπνό και μπορούν άνετα να διεισδύσουν -και να εγκατασταθούν- στους πνεύμονες. Η έκθεση σε αυτές τις ουσίες έχει συνδεθεί με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα και με τον καρκίνο του πνεύμονα.
«Οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα σχετικά με το πώς προκαλούνται αυτά τα προβλήματα υγείας», επισημαίνει ο Αντρέα Μπακαρέλι, ένας από τους βασικούς συντάκτες της μελέτης.

Καταστροφή
Ωστόσο, η ομάδα Μπακαρέλι ανακάλυψε ότι η μεθυλίωση (η βιολογική διαδικασία κατά την οποία τα γονίδια οργανώνονται σε διαφορετικές χημικές ομάδες) του DNA των εργατών που είχαν εκτεθεί στα μικροσωματίδια είχε καταστραφεί σταδιακά.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιλάνου πήραν δείγμα από το αίμα των εργατών το πρωί της πρώτης εργάσιμης ημέρας της εβδομάδας τους -προτού δηλαδή εκτεθούν σε μεγάλο βαθμό στην ατμόσφαιρα του χυτηρίου- και μία δεύτερη φορά λίγες ημέρες αργότερα.
Από τη σύγκριση των δύο δειγμάτων προέκυψαν σημαντικές αλλαγές στη μεθυλίωση τεσσάρων γονιδίων, τα οποία καταστέλλουν τυχόν όγκους.
Μία γενετική φθορά που, όπως ανέφερε ο Αντρέα Μπακαρέλι, μπορεί να συμβεί όχι μόνο σε όσους εργάζονται στη μεταλλουργία, οι οποίοι εισπνέουν 10 φορές περισσότερα μικροσωματίδια από όσα οι κάτοικοι μιας μεγαλούπολης, αλλά και στους δεύτερους -με τη μόνη διαφορά ότι σε αυτή την περίπτωση οι επιπτώσεις αργούν περισσότερο να γίνουν αισθητές.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η φθορά της μεθυλίωσης του DNA από τα μικροσωματίδια μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμα και να ανατραπεί με φολικό οξύ, μία βιταμίνη που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και μπορεί να δράσει ως ενισχυτικό.

Πηγή: http://www.real.gr/- ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΧΑΪΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top