Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Με απόφαση του ΣτΕ κυρώσεις στις βιομηχανίες σε περίπτωση ρύπανσης...

Υποχρεωμένη η κεντρική διοίκηση και ΟΤΑ να επιβάλλουν κυρώσεις σε περίπτωση ρύπανσης σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ μας πληροφορεί με δελτίο τύπου το ΙΤΑΠ και ο Σύλλογος «Πολίτες Για την Αειφορία».
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ, υπό αυξημένη σύνθεση (επταμελή), εξέδωσε σήμερα τις 3974-3978/2010 αποφάσεις, σχετικά με τη λειτουργία 5 βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή του Ασωπού (Οινόφυτα Βοιωτίας), στις οποίες περιλαμβάνεται και η κρατική ΕΑΒ. Συγκεκριμένα, με αφορμή τη συνεχιζόμενη ανεξέλεγκτη ρύπανση του ποταμού Ασωπού από βιομηχανικές δραστηριότητες, το δικαστήριο έκρινε ότι τόσο η κεντρική διοίκηση όσο και οι ΟΤΑ – εν προκειμένω η ΝΑ Βοιωτίας- έχουν υποχρέωση να επιβάλλουν κυρώσεις σε όσους, παραβιάζοντας την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία, επιβαρύνουν με τις δραστηριότητές τους το περιβάλλον. Σε περίπτωση, μάλιστα, έντονης υποβαθμίσεως ή καθ’ υποτροπή προκλήσεως ρυπάνσεως ή αν η επιχείρηση παραλείπει να συμμορφωθεί με τα μέτρα που της υποδεικνύονται, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν αρκεί η επιβολή αλλεπάλληλων προστίμων, αλλά η διοίκηση υποχρεούται να διακόπτει τη ρυπογόνο δραστηριότητα. Με το σκεπτικό αυτό, η διοίκηση πλέον υποχρεώνεται να λάβει τα κατάλληλα και αποτελεσματικά μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω υποβαθμίσεως του ποταμού Ασωπού. Με άλλα λόγια, το ανώτατο δικαστήριο, για πρώτη φορά, θέτει τέρμα στην σκόπιμη αδράνεια της διοίκησης: η διοίκηση κάθε φορά που απειλείται σοβαρά η ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον –ιδιαίτερα το πόσιμο και το αρδευτικό νερό- δεν μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από την προσχηματική επιβολή προστίμων ή άλλων ημιμέτρων, αλλά είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει ριζικά και, κυρίως, αποτελεσματικά μέτρα. Με την απόφασή του αυτή, το δικαστήριο δικαιώνει τους κατοίκους της Βοιωτίας που επί μια δεκαετία τουλάχιστον αγωνίζονται να προστατεύσουν την υγεία και το περιβάλλον της κατοικίας τους.
Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2008, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της ευρύτερης περιοχής των Οινοφύτων, στην προσπάθειά τους να ενεργοποιήσουν τον αδρανή και αναποτελεσματικό μηχανισμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας, είχαν ζητήσει από αυτήν να ανακαλέσει τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας πέντε βιομηχανιών που εδρεύουν στα Οινόφυτα της Βοιωτίας («ΕΠΑΛΜΕ Α.Ε.», «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Α.Ε.», «ΜΑΪΛΛΗΣ Α.Ε.Β.Ε. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ», «EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Β.Ε.» και «ALUMINCO Α.Ε. ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ»), για τις οποίες η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) είχε διαπιστώσει ότι δεν διέθεταν άδειες επεξεργασίας επικινδύνων αποβλήτων και συνέβαλαν στη μόλυνση του Ασωπού και του εν γένει υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής. Για τον λόγο αυτό, τους είχαν επιβληθεί πρόστιμα για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Κατά της απορρίψεως του αιτήματός τους αυτού, οι οργανώσεις –μέσω των δικηγόρων τους Λ. Κιουσοπούλου και Γ. Κτιστάκι - προσέφυγαν στις αρχές του 2009 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο δίκασε την υπόθεση στις 2-11-2009 (Ε’ Τμήμα, εισηγήτρια η Σύμβουλος κ. Σακελλαροπούλου) και εξέδωσε σήμερα την παραπάνω απόφαση.

Ινστιτούτο Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού
Σύλλογος Πολίτες Για την Αειφορία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top