Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Καταγράφουν με κινητά την ατμοσφαιρική ρύπανση...

Στη «Χρυσή Πολιτεία» του ήλιου και του Χόλιγουντ, τα κινητά τηλέφωνα είναι πλέον κάτι παραπάνω από εργαλείο επικοινωνίας και διασκέδασης: όπλο κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Μη κερδοσκοπικός οργανισμός δημιούργησε ένα απλό φίλτρο που «σκουραίνει» απορροφώντας αιθαλομίχλη. Οποιοσδήποτε διαθέτει κινητό τηλέφωνο εξοπλισμένο ακόμη και με μια χαμηλής ανάλυσης φωτογραφική μηχανή μπορεί να τραβήξει μια φωτογραφία του φίλτρου δίπλα σε ένα διάγραμμα μετρήσεων που απεικονίζει διάφορα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
«Δεν απαιτείται (να εγκατασταθεί στο κινητό) κάποια περίπλοκη εφαρμογή, γιατί το μόνο που χρειάζεται είναι να στείλει κανείς τη φωτογραφία του με e-mail ή SMS στο σύστημά μας», διευκρινίζει ένας εκ των ιδρυτών του οργανισμού Nexleaf Analytics Μάρτιν Λούκατς. Στέλνοντας λοιπόν τη φωτογραφία τους με όποιον τρόπο μπορούν σε μια βάση δεδομένων, οι χρήστες ενημερώνονται για τη συγκέντρωση αιθαλομίχλης στην περιοχή όπου βρίσκονται, συνεπώς και την έκθεσή τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, υπολογίζεται πως 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο εξαιτίας αναπνευστικών και άλλων προβλημάτων που αποδίδονται στην αιθαλομίχλη, στο νέφος.

Σώζει ζωές στην Ινδία
Το απλό πρόγραμμα, που θα μπορούσε όμως να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο, παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικών. Οι υπεύθυνοι της Nexleaf προσπαθούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση ώστε να περάσουν στο επόμενο βήμα: την επιλογή μιας ομάδας Καλιφορνέζων, οι οποίοι σε καθημερινή βάση θα καταγράφουν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης όπου και αν βρίσκονται - στο σχολείο, στη δουλειά, έξω από το σπίτι ή «κολλημένοι» στην κίνηση. Η οργάνωση σκοπεύει εάν όλα εξελιχθούν βάσει σχεδίου - να δημιουργήσει αντίστοιχες εφαρμογές για iPhone ή για χρήστες Android, με στόχο να επιστρατεύσει όσο περισσότερο κόσμο μπορεί.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η προσπάθεια άρχισε εσκεμμένα βασιζόμενη σε μια τόσο απλή λύση όσο η λήψη και αποστολή φωτογραφιών ακόμη και με παλαιάς τεχνολογίας τηλέφωνα. Ο λόγος είναι ότι στο «στόχαστρο» της Nexleaf έχουν μπει και οι αναπτυσσόμενες χώρες, όπου μεγάλο ποσοστό της αιθαλομίχλης δημιουργείται από τις εστίες μαγειρέματος, σε αντίθεση με τις αναπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου βασικοί υπαίτιοι είναι τα μεγάλα ντιζελοκίνητα οχήματα όπως τα φορτηγά ή τα λεωφορεία.
Τα φίλτρα αυτά χρησιμοποιούνται ήδη στην Ινδία, διαδραματίζοντας μάλιστα καθοριστικό ρόλο σε πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τη διανομή «καθαρών» εστιών μαγειρέματος. Στο πλαίσιο αυτού, οι ντόπιοι καλούνταν να μετρήσουν τα επίπεδα ρύπανσης στο σπίτι τους. Βλέποντας ότι τα φίλτρα πραγματικά μαύριζαν, πείθονταν για τους κινδύνους που οι παλαιές εστίες κρύβουν για την υγεία.
«Όταν είδαν τι σκουπίδια ανέπνεαν, άρχισαν να κάνουν ουρές για τις δικές μας εστίες», δήλωσε υπεύθυνος του προγράμματος. Αρκεί να αναφερθεί ότι στόχος ήταν αρχικά η διανομή 500 νέων εστιών, όμως χάρη και στα φίλτρα της Nexleaf, πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Πηγή: Εφημερίδα Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top