Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Μικραίνει ο κατάλογος για περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις...

Nέα κατηγοριοποίηση των έργων και δραστηριοτήτων ως προς τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, συνοδεία εκπτώσεων, εις βάρος της προστασίας, βρίσκεται προ των πυλών, καθώς το ΥΠΕΚΑ ισχυρίζεται ότι "η χώρα μας εμφανίζει, σε σύγκριση με τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., έναν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό έργων και δραστηριοτήτων σε μια πληθώρα κατηγοριών που υπόκεινται σε περιβαλλοντική αδειοδότηση". Έτσι, λοιπόν, σε μια χώρα όπου οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν ελέγχονται για την αξιοπιστία τους και την πληρότητά τους, άρα δεν αποτελούν εργαλείο προστασίας του περιβάλλοντος και κατά κανόνα αποτελούν ένα τυπικό χαρτί προκειμένου να προχωρήσει ένα έργο ή δραστηριότητα, το ΥΠΕΚΑ υπόσχεται "απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης".
Τις επικείμενες αλλαγές στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο παρουσίασε χθες η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη. Η μέχρι τώρα κυβερνητική πρακτική βαφτίζει γραφειοκρατία βασικούς κανόνες και τους καταργεί. Π.χ. ο νόμος για τις επενδύσεις fast track μεταξύ άλλων ουσιαστικά καταργεί τις γνωμοδοτήσεις με τις ασφυκτικές προθεσμίες που θέτει, ο ανοιξιάτικος νόμος του ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ καταργεί την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων). (Την προκαταρκτική θετική γνωμοδότηση των υπηρεσιών για να προχωρήσει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και στη συνέχεια η έγκριση περιβαλλοντικών όρων κατασκευής και λειτουργίας. Ή την αρνητική απόφαση, οπότε σταματά κάθε διαδικασία). Επίσης σε πρόσφατο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τα επιχειρηματικά πάρκα απαλλάσσονται από την προκαταρκτική εκτίμηση οι επιχειρήσεις μεταποίησης.
Το ΥΠΕΚΑ, αποκρύπτοντας την υποστελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο επιμένει στην ανακοίνωσή του ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση στην Ελλάδα "δυστυχώς εφαρμόζεται με έναν ιδιαίτερα μακροχρόνιο και χρονοβόρο τρόπο"! Και υπόσχεται "μείωση του φόρτου των υπηρεσιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης κατά 50% με καθιέρωση τυποποιημένων περιβαλλοντικών όρων οι οποίοι θα εντάσσονται στις άδειες εγκατάστασης ή λειτουργίας, καθώς και διαμόρφωση εξειδικευμένων προδιαγραφών για επί μέρους κατηγορίες Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων".

- Επιτάχυνση των διαδικασιών γνωμοδότησης και μείωση του αριθμού των απαιτούμενων υπογραφών για την έκδοση της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ).
- Ενίσχυση της δυνατότητας παρέμβασης σε πρώιμο στάδιο σχεδιασμού των έργων και των δραστηριοτήτων μέσω της εισαγωγής της προκαταρκτικής διερεύνησης.

Πηγή: Εφημερίδα Αυγή-Σταυρογιάννη Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top