Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Στο «κόκκινο» η ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω …Σαχάρας!

Προσθήκη λεζάντας
«Κόκκινο» χτύπησε χθες Πέμπτη αλλά και την Τετάρτη η ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αφρικανική σκόνη που έχει κάνει την εμφάνισή της εδώ και κάποιες μέρες πάνω από τον ελλαδικό χώρο. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική προχθές το βράδυ αλλά και χθες όλη την ημέρα, ενώ αρκετά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού παρουσίασε ενοχλήσεις στα μάτια και την αναπνοή του.
Ο ειδικός δείκτης μέτρησης της ρύπανσης στην περιοχή της Κοζάνης, που παρουσιάζει κάθε ώρα ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα του εργαστηρίου Μέτρησης Εργαστηριακής Ρύπανσης, έφθασε χθες στην ανώτατη τιμή του, ενώ όπως δείχνουν και τα αντίστοιχα διαγράμματα την Πέμπτη η ρύπανση «χτύπησε» δεκάρι, φτάνοντας στο υψηλότατο όριο της κλίμακας. Χαρακτηριστικά χθες στις 11.00 το πρωί ο δείχτης της ρύπανσης έδειχνε το απόλυτο «10» ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο συγκεντρώσεων ρύπων. Να προστεθεί εδώ πως τα όρια συγκεντρώσεων είναι τιμές που δεν πρέπει να ξεπερνιούνται σε μια χρονική περίοδο ή να ξεπερνιούνται λιγότερο από μια καθορισμένη συχνότητα υπέρβασης. Καθορίζονται βάσει επιστημονικών γνώσεων, με σκοπό να αποφεύγονται, να προλαμβάνονται ή να μειώνονται οι επιβλαβείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο σύνολο του περιβάλλοντος.
Καθησυχαστικός για το φαινόμενο εμφανίστηκε μιλώντας στον «Π.Λ.» ο Αθανάσιος Τριανταφύλλου, καθηγητής φυσικός και επικεφαλής Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Περιβαλλοντικής Φυσικής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, αποδίδοντάς το στην αφρικανική σκόνη. Χαρακτηριστικά επεσήμανε πως «πιστή στο ραντεβού της η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα εμφανίστηκε και φέτος, για 6η φορά. Είναι ένα καθαρά μετεωρολογικό φαινόμενο που παρουσιάζεται κυρίως άνοιξη και φθινόπωρο. Ειδικές συνθήκες ευνοούν την ανύψωση σκόνης από τη Σαχάρα και στη συνέχεια τη μεταφορά της προς τη νότια Ευρώπη και πολλές φορές ακόμα πιο ψηλά και στον Ατλαντικό, με συνέπεια να παρατηρείται μια μεγάλης κλίμακας μεταφορά σκόνης».
Το φαινόμενο άρχισε να εντείνεται από το απόγευμα της Τετάρτης και είχε τη μεγαλύτερη έντασή του στη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία χθες Πέμπτη, αναμένονταν να υπάρξει κάποια μείωση της έντασης του φαινομένου, ωστόσο όπως σημειώνει ο κ. Τριανταφύλλου, η δραστηριότητα αν και κάπως μειωμένη θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Σε παρόμοιες περιπτώσεις όταν η σκόνη συνοδεύεται από βροχή παρατηρούμε τις γνωστές λασποβροχές που λερώνουν τα αυτοκίνητα κ.λπ.. Σε αυτή την περίπτωση, όπως δεν φαίνεται να σημειωθούν βροχές για τις επόμενες ημέρες και όπως τονίζει ο ίδιος, αναμένεται πιο ήπια κατάσταση με πιο ήπια συνεισφορά στη μεταφορά σκόνης.
Για την πόλη της Κοζάνης, η μεγαλύτερη συγκέντρωση σημειώθηκε στις 9 το βράδυ της Τετάρτης και ήταν 207 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Να σημειωθεί πως το όριο των 50 μικρογραμμαρίων αφορούν την μέση 24ωρη συγκέντρωση, ενώ τα 207 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αναφέρονται στη μέση ωριαία τιμή. Οι υψηλές συγκεντρώσεις συνεχίστηκαν και μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης αλλά και την Πέμπτη, όπου κυμάνθηκαν πάνω από τα φυσιολογικά όρια. Να σημειωθεί, επίσης, πως το φαινόμενο είναι πιο ήπιο από το αντίστοιχο του περασμένου Φεβρουαρίου (20-2-2010) , όπου στην Κοζάνη σε όλη τη διάρκεια της ημέρας είχαν σημειωθεί πολύ υψηλές συγκεντρώσεις όλη τη διάρκεια της ημέρας και είχαν φτάσει 5 και 6 φορές πάνω από το όριο.

Η επιβάρυνση στον ανθρώπινο οργανισμό
Η αφρικανική σκόνη επιβαρύνει αναμφίβολα και τον ανθρώπινο οργανισμό. Όπως σημειώνει ο κ. Τριανταφύλλου, ανάλογα με την περιοχή προέλευσης τους τα σωματίδια αυτά περιέχουν διάφορα ιχνοστοιχεία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, προερχόμενα τη βόρεια Αφρική έχουν κυρίως φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, άργιλο, σίδηρο κ.α.. Ακριβώς λόγο αυτών των συστατικών αναζωογονούν πληθώρα οικοσυστημάτων. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με τον ανθρώπινο οργανισμό όπου αυτές οι συγκεντρώσεις έχουν επιπτώσεις πρωτίστως στο αναπνευστικό σύστημα και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις σημειώνονται στις ευπαθείς κοινωνικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα (άσθμα κ.λπ.).

Η επιβάρυνση από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ
Τα δύο φαινόμενα είναι ανεξάρτητα, όπως αναφέρει ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τριανταφύλλου, όμως προσθέτει πως «το αποτέλεσμά τους είναι αθροιστικό. Αν υπάρχει μια μεγάλη συνεισφορά από μια τοπική πηγή πάνω σε αυτό προστίθεται και η συνεισφορά από την ανθρωπογενή δραστηριότητα», στην προκειμένη περίπτωση από τη δράση της ΔΕΗ.

Πηγή: Πρωινός Λόγος-Β.Σ



Πηγή βίντεο: www.kozani.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top