Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Απορρίμματα: Η επόμενη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας;;;

Καθαρή ενέργεια από... βρόμικα σκουπίδια: ακούγεται ουτοπικό, όμως πρόκειται για μια παλιά ιδέα που πολύ σύντομα θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.
Το πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να κάνει μέσα στα επόμενα χρόνια ο βρετανικός όμιλος Advanced Plasma Power, χρησιμοποιώντας ως εργαστήριο για το πείραμα μια τεράστια χωματερή στο Βέλγιο. Στόχος είναι τα μισά σκουπίδια να ανακυκλωθούν και τα άλλα μισά να μετατραπούν σε ηλεκτρική ενέργεια.
Τη βιωσιμότητα τέτοιων προγραμμάτων μελετούν και άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Τα οφέλη είναι προφανή: εκτός από την ενέργεια που θα παραγόταν, θα απελευθερώνονταν και τεράστιες εκτάσεις, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε εξαπλούμενους ΧΥΤΑ.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με χρονικό ορίζοντα τριακονταετίας, προβλέπει την επαναξιοποίηση 16,5 εκατομμυρίων τόνων δημοτικών απορριμάτων ηλικίας έως και 50 ετών σε χωματερή του ανατολικού Βελγίου. Με τη χρήση τεχνολογίας πλάσματος, το μεθάνιο που παράγουν τα απορρίματα –το οποίο είναι 20 φορές πιο βλαβερό για το περιβάλλον σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα- θα μετατρέπεται σε αέριο, που με τη σειρά του θα τροφοδοτεί σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας 60 MW, ικανό να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 60.000 νοικοκυριών.
Στη Βρετανία, όπου δραστηριοποιείται η Advanced Plasma Power, εκτιμάται ότι οι εκτάσεις που προορίζονται για χωματερές θα έχουν εξαντληθεί έως το 2018. Σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει το αναπόφευκτο, η κυβέρνηση της χώρας ετοιμάζεται να διπλασιάσει το φόρο ταφής απορριμάτων. Έτσι, εάν εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα, η παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει μια πιο οικονομική επιλογή για όλους.

Μεγάλα οφέλη αλλά με ποιο κόστος;
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Global Change Biology, η αντικατάσταση της βενζίνης με βιοκαύσιμο από επεξεργασμένα απορρίματα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ακόμη και κατά 80%. «Τα αποτελέσματα υπαγορεύουν ότι τα καύσιμα από επεξεργασμένη βιομάζα απορριμάτων, όπως το χαρτί ή το χαρτόνι, αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη λύση στον τομέα της καθαρής ενέργειας», δήλωσε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης Χιου Ταν, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.
Η διαδικασία ωστόσο κρύβει και κινδύνους, ιδιαίτερα στις παλαιότερες χωματερές όπου είναι πιθανό να υπάρχει αμίαντος ή παγιδευμένο μεθάνιο, που θα μπορούσε να αναφλεγεί εάν εκλυθεί. Σύμφωνα με το δικηγόρο περιβαλλοντικού δικαίου Πολ Ντέιβις, η μεγαλύτερη πρόκληση «είναι να ξεπεραστούν οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια, τους οποίους κρύβουν οι χωματερές και ιδιαίτερα οι παλαιότερες, καθώς δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το τι κρύβεται από κάτω».

Πηγή: NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top