Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ο Λογαριασμός των Ρύπων που Γλιτώνει η ΔΕΗ...

Το πρόγραμμα απόσυρσης μονάδων της ΔΕΗ, στο οποίο αναφέρθηκε μιλώντας στο Συνέδριο του Economist ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, μεταφράζεται σε συγκεκριμένο όφελος για την επιχείρηση ως προς το κόστος εκπομπής ρύπων. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το energia gr, αυτό φτάνει τα 135 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για τους προγραμματισμούς που υπάρχουν έως το 2015 και χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από την ένταξη μονάδων ΑΠΕ οι οποίες επιδοτούνται.
Η ΔΕΗ σχεδιάζει, μετά την πρόσφατη απόσυρση της ισχύος 70 μεγαβάτ μονάδας 1 της Πτολεμαϊδας, να αποσύρει μέχρι το 2015 άλλες 3 λιγνιτικές μονάδες στην Πτολεμαϊδα (ΙΙ, ΙΙΙ και IV) και 2 λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη (Ι και ΙΙ), συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 870 MW.
Επίσης, στα σχέδια περιβαλλοντικής απόσυρσης της Επιχείρησης για την επόμενη πενταετία εντάσσονται και οι παλαιοί πετρελαϊκοί σταθμοί στο διασυνδεδεμένο δίκτυο (Λαύριο και Αλιβέρι), μαζί με παλαιούς σταθμούς χαμηλής απόδοσης φυσικού αερίου (Λαύριο και Άγιος Γεώργιος) με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1.280 MW περίπου.
Όπως είναι γνωστό, από το 2013 και μετά τερματίζεται η δωρεάν κατανομή ρύπων για τους ηλεκτροπαραγωγούς και για κάθε έναν τόνο εκπομπόμενων ρύπων CO2 οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αγοράζουν και από ένα δικαίωμα.
Αν λάβουμε ως παραδοχή την κατανομή ρύπων που έχει γίνει για την περίοδο 2008-2012 στις εγχώριες εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής θα δούμε ότι:
-Περί τα 4,4 εκατ. ρύποι είναι κατανεμημένοι στις μονάδες της Πτολεμαϊδας κάθε χρόνο. Αν δεχθούμε ότι σε αυτά τα επίπεδα κινηθούν οι εκπομπές τους και υπολογισθεί το κόστος των δικαιωμάτων στη λογική τιμή των 15 ευρώ ανά τόνο, έχουμε από τις σταδιακές αποσύρσεις των συγκεκριμένων μονάδων περί τα 65 εκατ. ευρώ ετήσιο όφελος.
-Για τις μονάδες 1,2 και 3 της Μεγαλόπολης, έχουν κατανεμηθεί
περί τα 3,7 εκατ. ρύποι ετησίως, περίπου οι μισοί εκ των οποίων αναλογούν στις δύο πρώτες μονάδες που θα έχουν αποσυρθεί έως το 2015. Με βάση τις παραδοχές που προαναφέρθηκαν, το ετήσιο όφελος για την ΔΕΗ θα είναι κοντά στα 30 εκατ. ευρώ.
-Στους πετρελαϊκούς σταθμούς του Αλίβερίου, η ετήσια κατανομή είναι κοντά στις 900 χιλιάδες ρύπους. Η ΔΕΗ ουσιαστικά ήδη δεν λειτουργεί τους συγκεκριμένους σταθμούς και το ετήσιο όφελος είναι της τάξης των 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
-Περί τις 600.000 δικαιώματα ρύπων έχουν κατανεμηθεί στις δύο μονάδες του ΑΗΣΑΓ Κερατσινίου. Άρα από την μη λειτουργία τους, από το 2013 και μετά η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού θα έχει όφελος κοντά στα 9 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
-Τα κατανεμημένα δικαιώματα στις μονάδες του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Λαυρίου που αποσύρονται είναι περίπου 1 εκατ. τον χρόνο. Άρα, η απόσυρσή τους συνεπάγεται όφελος περί τα 15 εκατ. ετησίως για την ΔΕΗ.
Ακόμη μεγαλύτερα για την ΔΕΗ θα είναι τα οφέλη από το 2019 και μετά, οπότε και έχει σταδιακά δρομολογηθεί η απόσυρση 4 μονάδων της Καρδιάς και δύο του Αμυνταίου, τρεις του Αγίου Δημητρίου (το 2022) καθώς και οι τελευταίες δύο της Μεγαλόπολης (το 2024).
Ήδη η πτώση της ζήτησης και η χαμηλότερη των προηγούμενων χρόνων χρήση των λιγνιτικών μονάδων έχει οδηγήσει στην εκτίμηση ότι για το 2011 τα δικαιώματα ρύπων που αθ μείνουν αδιάθετα στην ηλεκτροπαραγωγή θα έχουν αξία της τάξης των 100 με 150 εκατ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθούν από τον ΔΕΣΜΗΕ για την αποπληρωμή των παραγωγών που χρησιμοποιούν έργα ΑΠΕ.
Να κλείσουμε σημειώνοντας ότι στα οφέλη που υπολογίσαμε νωρίτερα δεν έχουν συμπεριληφθεί τα έσοδα από την λειτουργία ΑΠΕ έργων της ΔΕΗ, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια των οποίων αμείβεται, όπως είναι γνωστό, με εγγυημένες ταρίφες.

Πηγή: energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top