Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Σε πραγματικό χρόνο η ηλεκτρονική χαρτογράφηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης...

Χάρτες της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υδάτων, σε πραγματικό χρόνο, είναι πλέον στη διάθεση των πολιτών, χάρη στο ερευνητικό έργο ΙΝΤΑΜΑΡ που χρηματοδότησε η Ε.Ε.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάποιος που πηγαίνει στη δουλειά του με ποδήλατο μπορεί να συμβουλευθεί το σύστημα INTAMAP για να υπολογίσει τη μέση έκθεσή του σε ρύπους και να συγκρίνει διαφορετικά δρομολόγια.
«Οι χάρτες της ρύπανσης μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο όχι μόνο στους πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να αποφεύγουν τη ρύπανση, αλλά και στις αρμόδιες Αρχές, οι οποίες θα μπορούν ταχύτερα να αποφασίζουν με ποια μέτρα θα αντιμετωπίσουν την πηγή της ρύπανσης», ανέφερε η Επίτροπος, αρμόδια για ψηφιακά θέματα, Neelie Kroes.
Για παράδειγμα, αναφέρει η Επιτροπή, οι αποφάσεις σχετικά με την επιλογή του χρόνου εκκένωσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης βασίζονταν σε στοιχεία που συγκεντρώνουν ολιγάριθμοι σταθμοί παρακολούθησης, οι οποίοι, λόγω κόστους, καλύπτουν μόνο λίγα σημεία ρύπανσης.
Χωρίς στοιχεία για τα επίπεδα ρύπανσης μεταξύ των σταθμών, οι πολιτικοί ιθύνοντες δεν μπορούν να διαμορφώσουν πλήρη εικόνα για την έκταση του προβλήματος της ρύπανσης.
Το σύστημα ΙΝΤΑΜΑΡ διαθέτει ένα λογισμικό που χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα μετρήσεων ρύπων σε συγκεκριμένες τοποθεσίες για να σχεδιάσει επιγραμμικούς χάρτες, όπου απεικονίζεται η συγκέντρωση των ρύπων σε πραγματικό χρόνο, καθώς και η προέλευση και η κατεύθυνση της ρύπανσης.
Με τη βοήθεια των λεγόμενων «μεθόδων παρεμβολής», οι χάρτες αυτοί δείχνουν τι συμβαίνει μεταξύ των σημείων μέτρησης και παρέχουν ακριβή εικόνα της κατάστασης. Επίσης, το σύστημα δέχεται ανεπεξέργαστα δεδομένα που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας ανοικτά πρότυπα που έχουν αναπτυχθεί από τον οργανισμό Open Geospatial Consortium (OGC).
Μετά την επεξεργασία των δεδομένων, διαδικτυακές υπηρεσίες που επίσης ανταποκρίνονται στα πρότυπα OGC μπορούν να σχεδιάσουν αυτόματα χάρτες, να τους απεικονίσουν στο Διαδίκτυο και να τους επικαιροποιούν ανάλογα με τις ανάγκες.
Για το ΙΝΤΑΜΑΡ εργάστηκαν εννέα ερευνητικά κέντρα της Αυστρίας, του Βελγίου, της Γερμανίας, της Ελλάδας, των Κάτω Χωρών και του Ηνωμένου Βασιλείου, επί τρία έτη και χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. με περίπου 1,8 εκατ. ευρώ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σύστημα INTAMAP πατήστε εδώ

Πηγή: http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top