Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Καθυστερεί λόγω χαμηλής ζήτησης η πρώτη οικολογική πόλη...

Κατά τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα καθυστερήσει η ολοκλήρωση της πόλης Μάσνταρ, της πρώτης στον κόσμο που θα τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η πόλη, δίπλα στο Αμπού Ντάμπι, άρχισε να χτίζεται το 2008 και επρόκειτο να ολοκληρωθεί έως το 2016. Σύμφωνα με έναν εκ των στελεχών του ομίλου Masdar, τα επίσημα εγκαίνια θα καθυστερήσουν έως το 2020 με 2025. «Χτίζουμε ανάλογα με τη ζήτηση και λόγω όσων συνέβησαν στην αγορά, η απόκτηση (ακινήτων) από ενοίκους έχει επιβραδυνθεί λίγο», δήλωσε ο Άλαν Φροστ.
Η καθυστέρηση στα σχέδια ωστόσο έχει και τα καλά της, αφού σύμφωνα με το Φροστ, θα επιτρέψει να δοκιμαστούν και να εφαρμοστούν νέες τεχνολογίες. Μεταξύ άλλων δοκιμάζονται οχήματα χωρίς οδηγό, που θα μεταφέρουν τον κόσμο από ένα χώρο στάθμευσης στο Ίδρυμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Masdar. Αργότερα αναμένεται να ενσωματωθούν ηλεκτροκίνητα λεωφορεία ή ακόμη και ταξί.
Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος Masdar, η πόλη δεν θα τροφοδοτείται αποκλειστικά από πηγές καθαρής ενέργειας που θα παράγονται εκεί. Καθώς με την πάροδο των ετών θα αυξάνεται η ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια, ίσως στραφεί στην αγορά ανανεώσιμης ενέργειας που θα παράγεται εκτός πόλης.
Κατά το Φροστ, εκτιμάται πλέον ότι το κόστος για τη δημιουργία του Μάσνταρ –«πηγή» στα αραβικά- θα είναι κατά 10-15% χαμηλότερο απʼ όσο είχε αρχικά υπολογιστεί.

Μετακόμισαν στην πόλη οι πρώτοι ένοικοι
Την περασμένη εβδομάδα, οι πρώτοι ένοικοι εγκαταστάθηκαν στην υπό κατασκευή πόλη. Πρόκειται για περίπου 100 από τους 175 φοιτητές του Ιδρύματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Masdar. Υπολογίζεται ότι όταν ολοκληρωθεί η πόλη θα μπορεί να στεγάσει έως και 40.000 κατοίκους, όμως μέχρι στιγμής το σύμπλεγμα κτηρίων του Ιδρύματος είναι το μοναδικό που έχει ανεγερθεί.
Τις εντυπώσεις κλέβει το κτήριο της βιβλιοθήκης, με τη γυάλινη πρόσοψη –η οποία σε κάποιους θυμίζει γιγαντιαία μάσκα καταδύσεων- και τη θολωτή στέγη, στην οποία υπάρχουν ηλιακοί συλλέκτες. Τα κεντρικά κτήρια περιβάλλουν μικρότερα κτίσματα στο χρώμα της τερακότα, όπου θα κατοικούν οι φοιτητές, και τα οποία επίσης τροφοδοτούνται με ενέργεια χάρη σε ηλιακούς συλλέκτες.
Το φουτουριστικό σύμπλεγμα συμπληρώνει ένα ορθογώνιο κτήριο, από αλουμίνιο και γυαλί, το οποίο στεγάζει τα εργαστήρια. Η κατασκευή του «διώχνει» το άμεσο ηλιακό φως, επιτρέποντας παράλληλα στο κτήριο να διατηρείται δροσερό στο εσωτερικό του.
Στο Ίδρυμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Masdar, τη διεύθυνση του οποίου έχει αναλάβει ο επί 39 χρόνια διευθυντής του Προγράμματος Τεχνολογίας και Ανάπτυξης του ΜΙΤ Φρεντ Μοαβεζαντέχ, θα πραγματοποιούνται έρευνες γύρω από ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, τις καθαρές και βιώσιμες τεχνολογίες.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top