Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Ενέργεια από την "καλούμπα"...

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ της ενεργειακής αυτάρκειας κρύβεται στον ουρανό, σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, οι οποίοι πειραματίζονται τα τελευταία χρόνια κατασκευάζοντας νέας γενιάς... χαρταετούς. Φυσικά, δεν πρόκειται για τους κλασικούς παρδαλούς χαρταετούς, αλλά για κατασκευές που βασίζονται στη μηχανική του γνωστού παιχνιδιού και λειτουργούν στην ουσία σαν ανεμογεννήτριες.
Ένας εκ των επιστημόνων που κοιτούν τα σύννεφα και δεν ονειροπολούν αλλά σχεδιάζουν νέες τεχνολογίες που θα εξασφαλίζουν καθαρή ενέργεια, είναι ο Αυστραλός Σαούλ Γκρίφιθ. «Όταν ήμουν, παιδί οι χαρταετοί ήταν το αγαπημένο μου παιχνίδι, αλλά ποτέ μέχρι πρόσφατα δεν είχα σκεφτεί πως κρύβουν μια ξεχωριστή δύναμη.
Τη δύναμη να παράγουν ενέργεια», αναφέρει ο ίδιος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είναι ιδρυτής πολλών εταιρειών που ασχολούνται με «πράσινες» καινοτομικές εφαρμογές.
Πίσω από κάθε τέτοια κατασκευή, όσο περίπλοκη ή απλή και αν είναι, κρύβονται δύο βασικές αρχές. Πρώτον, όσο μεγαλύτερο το υψόμετρο που κατορθώνει να φτάσει ένας χαρταετός τόσο ισχυρότερος ο άνεμος και, δεύτερον, το μεγάλο πεδίο μέσα στο οποίο μπορεί να κινηθεί χωρίς περιορισμούς, όπως αντίθετα συμβαίνει με τις κλασικές ανεμογεννήτριες. Ο περισσότερος χώρος που απαιτείται για να πετάξει ο χαρταετός ισοδυναμεί με περισσότερη ενέργεια.

Τεράστια ύψη
Σύμφωνα με τον Σ. Γκρίφιθ, η ενέργεια που μπορούμε να παράγουμε χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα των χαρταετών να φτάνουν σε μεγάλο υψόμετρο, συγκεκριμένα ξεπερνώντας το ένα χιλιόμετρο, είναι ίση με 1.200 τεραβάτ. Μάλιστα, αν ανέβουμε στα 15 χιλιόμετρα, η παραγόμενη ενέργεια φτάνει κυριολεκτικά σε δυσθεώρητα ύψη και είναι ικανή να καλύψει όλες τις ενεργειακές ανάγκες μας.
Βέβαια, όπως τονίζει ο επιστήμονας, αυτοί οι χαρταετοί δεν αποτελούν τη μοναδική λύση στο ενεργειακό μας πρόβλημα, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν επικουρικά σε πολλές περιπτώσεις. Υπολογίζεται, μάλιστα, πως ένα αιολικό πάρκο με χαρταετούς μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια τέσσερις φορές φθηνότερη σε σχέση με αυτή που παράγεται από τις συμβατικές ανεμογεννήτριες.

Προτάσεις
Ανά περιόδους, έχουν παρουσιαστεί από πανεπιστημιακά ιδρύματα και εταιρείες πολλές και διαφορετικές προτάσεις για τη χρήση των χαρταετών. Όμως, μέχρι σήμερα, όλες οι προτάσεις βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και οι κατασκευές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ευρεία κλίμακα.
Μία από αυτές είναι και η πρόταση του καθηγητή Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, Μπράιαν Ρόμπερτς. Πρόκειται για κατασκευές που συνδυάζουν τα στοιχεία του χαρταετού με αυτά του ελικοπτέρου.
Η ιδέα του καθηγητή, που βρήκε ανταπόκριση από μια αμερικανική εταιρεία, περιλαμβάνει έναν μεταλλικό σκελετό που φέρει δύο έλικες και δύο γεννήτριες. Οι έλικες του υψηλής τεχνολογίας χαρταετού, μόλις φτάσουν στο απαραίτητο ύψος όπου οι άνεμοι είναι ισχυροί- μπορεί να ξεπεράσει το 1,5 χιλιόμετρο- αλλάζουν τη λειτουργία τους και μετατρέπονται σε γεννήτριες, μεταφέροντας τον ηλεκτρισμό μέσω των καλωδίων που τις συνδέουν με το έδαφος. Η κατασκευή, μάλιστα, μπορεί να ακολουθεί τους ανέμους μόλις αυτοί αλλάζουν φορά.

Σύστημα MARS
Εξίσου φιλόδοξο είναι και το σύστημα MARS, το οποίο λειτουργεί με μεγαλύτερη αυτονομία, καθώς είναι γεμάτο με το αέριο ήλιο και μπορεί να πετάει μόνο του. Οι ράβδοι που βρίσκονται στην επιφάνεια του σκελετού λειτουργούν όπως η ρόδα στα ποταμόπλοια, εγκλωβίζοντας την περιστροφή ενός μεγάλου μπαλονιού γύρω από τον άξονά του.
Στις απολήξεις του άξονα είναι τοποθετημένες γεννήτριες, οι οποίες μετατρέπουν τις περιστροφές του μπαλονιού σε ενέργεια. Μέσω ενός καλωδίου που συνδέει την κατασκευή με το έδαφος, η ενέργεια μεταφέρεται από τον ουρανό στη γή.

Πηγή: www.realnews.gr - ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΙΜΙΤΣΙΑΔΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top