Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Καύσιμο υδρογόνου: το μεγάλο πείραμα της Χαβάης...

Το χαβανέζικο νησάκι Oahu είναι «πολύ μπροστά» σε ό,τι αφορά τις πράσινες μεταφορές και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Πρόσφατα μάλιστα η κρατική εταιρεία ενέργειας ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τη General Motors ώστε να κατασκευάσει στο νησί ολοκληρωμένη μονάδα παραγωγής υδρογόνου μέχρι το 2015. Η νέα μονάδα θα τροφοδοτεί τα αυτοκίνητα υδρογόνου και φυσικά τους σταθμούς ανεφοδιασμού των οχημάτων με καύσιμα.
Λένε ότι το υδρογόνο είναι το καλύτερο εναλλακτικό καύσιμο, καθώς είναι άφθονο και δεν εκπέμπει ρύπους, όπως τα ορυκτά καύσιμα.
Τότε γιατί δεν το χρησιμοποιούμε ακόμα; Όπως στην περίπτωση των περισσοτέρων εναλλακτικών καυσίμων, απαιτούνται υποδομές και μεγάλες επενδύσεις.
Η Χαβάη ωστόσο αποτελεί το ιδανικό μέρος για την δοκιμή της νέας τεχνολογίας, σε πολύ χαμηλό κόστος.
Το Oahu είναι ένα μικρό και απομονωμένο νησάκι, γεγονός που σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα δεν θα κάνουν μακρινές διαδρομές, σε μέρη που δεν υπάρχουν σταθμοί ανεφοδιασμού των οχημάτων.
Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι το καύσιμο υδρογόνου παράγεται ως υποπροϊόν από την εγχώρια βιομηχανία φυσικού αερίου, και ήδη κυλά σε αγωγό μήκους 1.000 μιλίων που διασχίζει το νησάκι.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Times, «Η κρατική Hawaii’s Gas Co σε καθημερινή βάση παράγει καύσιμο υδρογόνου, που αντιστοιχεί σε 7.000 γαλόνια βενζίνης και μπορεί να τροφοδοτήσει 15.000 αυτοκίνητα υδρογόνου. Για να διπλασιάσει την παραγωγή θα χρειαστεί μηδενική προσπάθεια».

Πηγή: http://www.econews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top