Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Περιβαλλοντικές παραβάσεις κατά συρροή από τη ΔΕΗ...


Ένα ακόμη περιβαλλοντικό επεισόδιο βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα στον ατμοηλεκτρικό σταθμό Αγίου Δημητρίου, χωρίς η ΔΕΗ να λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση του νέφους που προκαλεί.
Για Τρίτη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, επέβαλε στη ΔΕΗ πρόστιμο ύψους 25.000 ευρώ για εκπομπή σκόνης στο ορυχείο Νότιου Πεδίου, πλησίον του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, που οφείλεται στην έλλειψη επαρκούς διαβροχής σωρών τέφρας κατά τη διάρκεια μεταφόρτωσής της σε φορτηγά αυτοκίνητα.
«Πρόκειται για μία κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της ΔΕΗ, που αφορά στην έλλειψη των απαραίτητων μέτρων αντιμετώπισης εκπομπών σκόνης, για την οποία το τελευταίο έτος έχουμε επιβάλει άλλα δύο πρόστιμα των 10.000 ? και 20.000 ? αντιστοίχως», υπογράμμισε ο Γιώργος Δακής.
Σημείωσε ότι «είναι ένα πρόβλημα που το έχουμε συνεχώς μπροστά μας, καθώς δεχόμαστε κάθε τόσο καταγγελίες από τη δημοτική αρχή Ελλησπόντου και από πολίτες της περιοχής, οι οποίοι ζουν κοντά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και υφίστανται τις συνέπειες του υποβαθμισμένου περιβάλλοντος».
Να σημειωθεί ότι για το ίδιο ακριβώς περιβαλλοντικό παράπτωμα, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κοζάνης έχει επιβάλλει τρία πρόστιμα: στις 29/9/2009, στις 15/6/2010 και στις 17/8/2010. Στο σύνολο των σταθμών και των ορυχείων του λεκανοπεδίου, τα π΄ροστιμα το τελευταίο έτος ξεπερνούν τα δέκα. Μάλιστα, έχουν γίνει πολύ περισσότερες αυτοψίες την τελευταία χρονική περίοδο, όπου διαπιστώνονται περιβαλλοντικές παραβάσεις και προβλήματα, αλλά οι υπηρεσίες αρκέστηκαν σε συστάσεις. Σύμφωνα μάλιστα με υπηρεσιακό στέλεχος της διεύθυνσης περιβάλλοντος της νομαρχίας Κοζάνης, «υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που βλέπουν το υπηρεσιακό αυτοκίνητο και κλείνουν τις ταινίες για να μην προλάβουμε να καταγράψουμε τις παραβάσεις».
Το σύννεφο σκόνης στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, δημιουργείται στον αποθέτη Α9, ο οποίος βγάζει την τέφρα από τον σταθμό στην αυλή της απόθεσης. Επειδή η μεταφορά γίνεται με φορτηγά αυτοκίνητα χωρίς καλυμμένες καρότσες και χωρίς επαρκή διαβροχή δημιουργείται μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα, πράγμα που δημιουργεί δυσφορία στους κατοίκους των γύρω χωριών, οι οποίοι προβαίνουν και σε ανάλογες καταγγελίες. Την καταγγελία για το πρόσφατο περιβαλλοντικό επεισόδιο έκανε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ελλησπόντου, Αλέξανδρος Ποσινακίδης.
Για την επίλυση του προβλήματος απαιτείται η κατασκευή μίας ταινίας, η οποία θα μεταφέρει την τέφρα, ώστε να μην γίνεται η μεταφορά της ανεξέλεγκτα από φορτηγά. Ο αναπληρωτής διευθυντής της διεύθυνσης Περιβάλλοντος της νομαρχίας Κοζάνης, Δημήτρης Αλβανός, δήλωσε ότι «την πρόταση για την κατασκευή αυτής της ταινίας, μήκους περίπου δύο χιλιομέτρων και πλάτους δύο μέτρων, την έχουμε υποβάλει στους αρμόδιους της ΔΕΗ εδώ και αρκετά χρόνια». Σύμφωνα με πληροφορίες, επιτέλους το δ.σ. της ΔΕΗ αποφάσισε τη δρομολόγηση του έργου, το οποίο όμως στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστεί μερικά χρόνια για την ολοκλήρωσή του.
Σχετικά με το όλο ζήτημα ο νομάρχης Κοζάνης, υπογράμμισε ότι «η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, η αξιοποίηση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών από πλευράς ΔΕΗ και η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων, είναι απαίτηση της κοινωνίας μας».

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος-ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top