Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για την εμφάνιση και επέκταση ρήγματος στη Μαυροπηγή Πτολεμαΐδας...


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Θέμα: Εμφάνιση και επέκταση ρήγματος στη Μαυροπηγή Πτολεμαΐδας

Οι κάτοικοι της Μαυροπηγής του Νομού Κοζάνης παρακολουθούν με εύλογη ανησυχία την επέκταση προς τις πρώτες κατοικίες του χωριού, ρήγματος που εντοπίστηκε πριν από δύο μήνες σε χωράφια της περιοχής μεταξύ του ορυχείου Μαυροπηγής της ΔΕΗ και του οικισμού.
Το ρήγμα ξεπερνά τα 300 μέτρα σε μήκος, ενώ το βάθος σε ορισμένα σημεία είναι σχεδόν 1,5 μέτρο και το "άνοιγμα" αγγίζει το μισό μέτρο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Μαυροπηγής, ενός εξαιρετικά επιβαρυμένου περιβαλλοντικά οικισμού, «υπάρχουν σπίτια με ρηγματώσεις, πόρτες που δεν κλείνουν πια, υπόγεια που πλημμύρισαν για πρώτη φορά. Η ρηγμάτωση φθάνει σε απόσταση 100 μέτρων από το χωριό». Μάλιστα, διατυπώνονται υπόνοιες ότι το ρήγμα οφείλεται στην εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ στην περιοχή.
Κλιμάκιο του ΙΓΜΕ, το οποίο επισκέφτηκε πρόσφατα την περιοχή για αυτοψία, έκρινε μεν ότι «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τον οικισμό», αλλά «επειδή το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη», διευκρίνισε ότι «απαιτείται άμεση και στενή παρακολούθηση δια παν ενδεχόμενο». Γι’ αυτό το λόγο και με δεδομένο ότι η κατάσταση επιδεινώνεται, ο Δήμος Πτολεμαΐδας, στον οποίο υπάγεται η Μαυροπηγή, αποφάσισε να προσκαλέσει ομάδα επιστημόνων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να επανεξεταστεί εκ νέου το ρήγμα.
Με βάση τα προαναφερόμενα, Eρωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί, προκειμένου να αποσαφηνιστεί, εάν το ρήγμα που ανακαλύφθηκε στη Μαυροπηγή Πτολεμαΐδας συνδέεται με την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ στην περιοχή και με ποιο αποτέλεσμα;
-Με δεδομένο ότι έχει ληφθεί από το 2007 η απόφαση μετεγκατάστασης του οικισμού της Μαυροπηγής με χρηματοδότηση της ΔΕΗ, ποιο το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μετεγκατάστασης; Έχει προηγηθεί τεχνική ενημέρωση και διαβούλευση με τους κατοίκους;

9.9.2010

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και μόνο για τις ερωτήσεις αξίζει την ΨΗΦΟ μας....στις βουλευτικές εκλογές !!!!!!!
αλλά
σε ποιούς .....οι ερωτήσεις ?????

"Στου κουφού την πόρτα....όσο θέλεις βρόντα" !!!!

 
back to top