Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Στο περίμενε οι παραγωγοί αγριαγκινάρας...

Ανησυχία και αβεβαιότητα επικρατεί στο νομό Κοζάνης για το μέλλον της καλλιέργειας της αγριαγκινάρας ενός ενεργειακού φυτού, η απορρόφηση του οποίου γίνεται από τη ΔΕΗ.
Με την αγριαγκινάρα απασχολούνται 80 παραγωγοί, οι οποίοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα καλλιέργειας ενεργειακών φυτών, του οποίου διαχειριστική αρχή είναι η Αναπτυξιακή Εταιρία Δυτικής Μακεδονίας ΑΝ.ΚΟ. Α.Ε. Η σύμβαση με την ΑΝ.ΚΟ. προβλέπει μεταξύ άλλων την απορρόφηση όλης της παραγωγής από τη ΔΕΗ και λήγει το 2010. Μέχρι στιγμής, οι καλλιεργητές δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα για το αν η ΔΕΗ προτίθεται να συνεχίσει να στηρίζει τις καλλιέργειες στο μέλλον. Σε επίπεδο νομού Κοζάνης, καλλιεργούνται μέσω του προγράμματος αυτού περίπου 4.000 στρέμματα αγριαγκινάρας, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να βρίσκονται στον δήμο Ελλησπόντου. Ο πρόεδρος της ΑΝ.ΚΟ. και νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής, μιλώντας σε τοπικά Μέσα για το θέμα, καθησύχασε τους αγρότες τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα τόσο οι δοκιμαστικές καύσεις όσο και όλη η ροή του προγράμματος, δεν παρουσίασε κανένα αρνητικό στοιχείο που θα μπορούσε να αποτελέσει δείγμα ότι η ΔΕΗ δεν θα συνεχίσει να απορροφά την παραγωγή της αγριαγκινάρας. ''Εδώ στη Δυτική Μακεδονία μπορούμε να παντρέψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια δυναμική καλλιέργεια, η οποία θα δώσει απάντηση στα ερωτήματα αγροτών συμπατριωτών μας για το ζήτημα της επιβίωσής τους. Η διαδικασία αυτή μπορεί να δίνει ένα σταθερό εισόδημα, με σταθερή απορρόφηση παραγωγής από πλευράς ΔΕΗ και να βοηθήσει την περιοχή μας αισθητικά, γιατί η καλλιέργεια αυτή έχει πολύ πράσινο, αλλά και περιβαλλοντικά ως απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα'', δήλωσε ο νομάρχης Κοζάνης. Ο κ. Δακής πάντως τόνισε ότι η ΔΕΗ ενδιαφέρεται να συνεχίσει την καλλιέργεια και μάλιστα πριν από μια εβδομάδα, κλιμάκιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είδε από κοντά την παραγωγή αγριαγκινάρας και επέστρεψε στην Αθήνα με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη επιτυχημένη πορεία του προγράμματος και την εξέλιξη της. Άλλες πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι στις 15 Οκτωβρίου σε συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της ΔΕΗ και Γερμανών επιστημόνων, οι οποίοι θα αποφανθούν για την ποιότητα της φετινής παραγωγής, θα αποφασιστεί και το μέλλον ή όχι της καλλιέργειας της αγριαγκινάρας στο νομό Κοζάνης.
Οι παραγωγοί από την πλευρά τους ζητούν άμεση συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας, προκειμένου να ξεκαθαριστεί το τοπίο, δεδομένου ότι η αγριαγκινάρα είναι πολυετής και απαιτητική καλλιέργεια.

Πηγή: http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top