Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Το πρώτο βιοκλιματικό χωριό του κοσμου..στην Τενερίφη...


Στο πρώτο βιοκλιματικό χωριό θα μπορούν να παραθερίσουν οι τουρίστες που επισκέπτονται το ισπανικό νησί Τενερίφη. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Τενερίφης.
Στο βιοκλιματικό χωριό έχουν ήδη χτιστεί 25 ενεργειακά αυτόνομα σπιτάκια, διαφορετικής αρχιτεκτονικής. Στα σπιτάκια έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες που θα ενημερώνουν το Ινστιτούτο για τη θερμοκρασία, την υγρασία και την κίνηση του αέρα ώστε να διαπιστωθεί ποιες τεχνικές είναι οι πιο αποτελεσματικές.
Η Τενερίφη είναι το μεγαλύτερο από τα επτά Κανάρια Νησιά και βρίσκεται 800 μίλια από την Ισπανία και 185 μίλια από τις ακτογραμμές της Αφρικής.
Σε δηλώσεις της η Miren Iriarte, η διευθύντρια ανάπτυξης έργων, τόνισε: «έχουμε πάρα πολλούς τουρίστες που έρχονται στο νησί και καταναλώνουν πολύ νερό και ενέργεια. Σε μια απομονωμένη κοινότητα που πρέπει η ίδια να παράγει την ενέργεια που καταναλώνει».
«Γνωρίζουμε ότι το 50% της ενεργειακής κατανάλωσης γίνεται στα σπίτια, οπότε είναι πολύ σημαντικό να κατασκευάσουμε αυτοτροφοδοτούμενες κατοικίες», επισήμανε.
Έπειτα από 15 χρόνια μελέτης, τα σπιτάκια στο βιοκλιματικό χωριό είναι έτοιμα προς ενοικίαση αυτό το φθινόπωρο». Σημειώνεται ότι το καθένα από τα σπιτάκια έχει σχεδιαστεί από διαφορετικούς αρχιτέκτονες απ’ όλο τον κόσμο.
Τα σπιτάκια του βιοκλιματικού χωριού, που κατασκευάστηκαν από φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά, είναι εφοδιασμένα με φωτοβολταϊκά και περιβάλλονται από δέντρα και ρυάκια ώστε να παραμένουν δροσερά. Παράλληλα το χωριό διαθέτει μονάδα αφαλάτωσης και το νερό που χρησιμοποιείται προέρχεται από τη θάλασσα.
Το βιοκλιματικό χωριό αποτελεί «ζωντανό παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης. Το κόστος για την υλοποίηση του έργου ανήλθε στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top