Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Η μόλυνση των μεγαλουπόλεων αυξάνει τις αυτοκτονίες...

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μόλυνση των μεγαλουπόλεων επηρεάζει και την ψυχική υγεία των ανθρώπων εκτός από το αναπνευστικό τους σύστημα.
Η μολυσμένη ατμόσφαιρα των μεγάλων πόλεων ίσως να συνδέεται με την αύξηση των αυτοκτονιών. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γιονσέι της Νότιας Κορέας διαπίστωσαν ύστερα από πολύχρονη έρευνα ότι οι περισσότερες αυτοκτονίες στις μεγαλουπόλεις της χώρας σημειώνονταν μόλις λίγα 24ωρα αφού η μόλυνση είχε φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα στην κορεατική ατμόσφαιρα.
Οι επιστήμονες συνέκριναν τα στοιχεία 4.000 αυτοκτονιών με την εμφάνιση στην ατμόσφαιρα μεγάλων συγκεντρώσεων από μικροσωματίδια ΡΜ10. Τα σωματίδια αυτά, που προέρχονται κυρίως από εξατμίσεις, είναι εισπνεύσιμα καθώς έχουν διάμετρο μέχρι 10 χιλιοστά του χιλιοστού.
Πρόκειται δηλαδή για μικροσκοπικούς ρύπους, οι οποίοι έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση βλαβών στον ανθρώπινο οργανισμό, κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα.
Οι ειδικοί, με επικεφαλής τον δρα Τσανγκ Σο Κιμ, διαπίστωσαν ότι δύο ημέρες μετά την κορύφωση της μόλυνσης οι αυτοκτονίες στις μεγαλουπόλεις παρουσίαζαν αύξηση κατά 9%. Μάλιστα, στους ανθρώπους που έπασχαν από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία σχετίζονταν με τη μόλυνση και επιδεινώνονταν από αυτήν, τα ποσοστά των αυτοκτονιών έφταναν στο 19%.
Οι αυτοκτονίες στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση «Νew Scientist», αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Ο ρυθμός τους από 14 ανά 100.000 ανθρώπους το 1996, έφτασε σε 23 το 2006. Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου.

Πηγή: http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top