Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Τρεις φορείς ασχολούνται με το ρήγμα της Μαυροπηγής, ζητούμενο η συνεργασία...

Την ανάγκη διεπιστημονικής συνεργασίας και σύγκλισης των μελετητικών ομάδων για την παρακολούθηση του ρήγματος, που εκδηλώθηκε τον Ιούλιο στη Μαυροπηγή Κοζάνης, υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η διοικούσα επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος - Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας, που ασχολήθηκε με το θέμα.
Ειδικότερα, σημειώνει ότι σήμερα απασχολούνται τρεις διαφορετικοί φορείς με το ρήγμα: η νομαρχία Κοζάνης με τη συνεργασία του ΙΓΜΕ, η ΔΕΗ, καθώς και ο δήμος Πτολεμαΐδας που συνεργάζεται με καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης, ανέφερε πως «ο δήμος δεν μπορεί να συνεργαστεί με το ΙΓΜΕ, από τη στιγμή που εκείνο λαμβάνει στοιχεία και μετρήσεις από τη ΔΕΗ», προσθέτοντας ότι «τα στοιχεία αυτά είναι απόρρητα και δε μας δημοσιοποιούνται. Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν έντονα».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, Τεχνικό Επιμελητήριο και δήμος Πτολεμαΐδας συμφωνούν στην ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών μετεγκατάστασης του οικισμού της Μαυροπηγής, ενώ ζητούν τη θέσπιση και εφαρμογή συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
Σημειώνεται ότι το ρήγμα είχε αποδοθεί αρχικά από το ΙΓΜΕ στις έντονες βροχοπτώσεις που είχαν σημειωθεί στο νομό. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες που ανησυχούν για τις επιπτώσεις της εξορυκτικής δραστηριότητας της ΔΕΗ, την οποία και συνδέουν με την εκδήλωση του ρήγματος.

Πηγή: Εφημερίδα Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top