Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Πήλινα πλαστικά...


Ενα πρωτοποριακό υλικό το οποίο θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή φθηνών και φιλικών προς το περιβάλλον πλαστικών ανέπτυξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στόουνι Μπρουκ στη Νέα Υόρκη.
Συγκεκριμένα, οι αμερικανοί ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Αμπεκασίς ανακάλυψαν ότι μια ουσία σε σκόνη που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του κοινού πηλού θα μπορούσε να....
αντικαταστήσει τα νανοσύνθετα υλικά που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά.
Σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο «ΑCS Μacromolecules», ο «οργανικός» πηλός επεξεργασμένων τεταρτοταγών αμινών θα μπορούσε ενδεχομένως να προσδώσει πολύτιμες υπηρεσίες στον τομέα της Νανοτεχνολογίας. Και αυτό, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, γιατί μια μικρή μόνο ποσότητα θα μπορούσε να προσφέρει στα πλαστικά τις ιδιότητες επιβραδυντικών καύσης, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να τα κάνει ανθεκτικά σε υπεριώδεις ακτινοβολίες και ισχυρά χημικά.
Η μαζική παραγωγή του νέου οργανικού πηλού θα είναι, κατά τους ειδικούς, οικονομικότερη συγκριτικά με εκείνη χρησιμοποιούμενων τεταρτοταγών αμινών. Επιπλέον, χάρη στην ικανότητά του να αντιστέκεται σε θερμοκρασίες άνω των 315 βαθμών Κελσίου, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μονωτικό υλικό, ενώ στην περίπτωση των πλαστικών θα μπορούσε να αντικαταστήσει το στυρόλιο που τους χαρίζει μια λαμπρή, αδιαπέραστη επιφάνεια.

Πηγή: http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top