Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Νέο περιβαλλοντικό πρόβλημα στο λεκανοπέδιο...

Σε επίπεδα συναγερμού έφθασε χθες το μεσημέρι η ατμοσφαιρική ρύπανση στο ενεργειακό λεκανοπέδιο, με τους Αναργύρους Φλώρινας να πνίγονται στην κυριολεξία στο νέφος και τη σκόνη, καθώς ο σταθμός μέτρησης της ΔΕΗ στους Αναργύρους είχε κολλήσει στο βαθύ κόκκινο, ενώ στο πορτοκαλί βρισκόταν οι ενδείξεις των σταθμών μέτρησης για την περιβαλλοντική ρύπανση και σε περιοχές του νομού Κοζάνης, όπως για παράδειγμα στην Ποντοκώμη, δ.δ. του δήμου Δημητρίου Υψηλάντη και στην Ακρινή, δ.δ. του δήμου Ελλησπόντου.
Σημειώνεται ότι η δραστηριότητα στα ορυχεία της ΔΕΗ σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και την απουσία ανέμων που επικρατούν τις τελευταίες μέρες στην περιοχή συντελούν στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από αιωρούμενα σωματίδια, με συνέπεια να προκληθεί δυσφορία σε εργαζόμενους της ΔΕΗ αλλά και σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.
Η αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα καταγράφεται και επίσημα από τους σταθμούς μέτρησης του Κέντρου Περιβάλλοντος (ΚΕΠΕ) της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης αλλά και της ίδιας της ΔΕΗ. Για παράδειγμα ο δείκτης ρύπανσης στο σταθμό μέτρησης της ΔΕΗ στους Αναργύρους, σε μια κλίμακα μέτρησης της αέριας ρύπανσης από το 1 έως το 10, έδειχνε σταθερά 10 και είχε ένδειξη βαθύ κόκκινο χρώμα, ενώ στο πορτοκαλί, δηλαδή στο μέσον της κλίμακας μέτρησης της ρύπανσης βρισκόταν ο δείχτης στην Ποντοκώμη και την Ακρινή. Τις πρωινές ώρες στο πορτοκαλί βρισκόταν επίσης ο δείκτης και στη Φλώρινα, αν και τις μεσημεριανές ώρες υποχώρησε στο πράσινο.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο δείκτης ρύπανσης στον σταθμό μέτρησης της ΔΕΗ στον Οικισμό της ΔΕΗ (έξω από την Πτολεμαΐδα) έδειχνε γύρω στις 3 μετά το μεσημέρι 3/10, πράγμα που υποδηλώνει ότι οι μειώθηκαν τα φορτία στο γειτονικό σταθμό της ΔΕΗ (ΑΗΣ Πτολεμαΐδας).

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος-Ρ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top