Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Αντιδράσεις στη Μαυροπηγή για το πόρισμα του ΙΓΜΕ...


Φωτιά άναψε στη Μαυροπηγή, δ.δ. του δήμου Πτολεμαΐδας, η κοινοποίηση του πορίσματος του Ινστιτούτου Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) για το ρήγμα που εντοπίστηκε πριν ένα μήνα περίπου σε αγροτική περιοχή της Μαυροπηγής, δ.δ. του δήμου Πτολεμαΐδας, αλλά και για τις ρωγμώσεις που παρατηρούνται σε αρκετά σπίτια του οικισμού, αφού το πόρισμα απαλλάσσει από κάθε ευθύνη τη δραστηριότητα του γειτονικού ορυχείου της ΔΕΗ αποδίδοντας την «επιφανειακή ρωγμάτωση», όπως την αποκαλεί, στις έντονες βροχοπτώσεις και στα σαθρά υλικά του εδάφους της περιοχής!
Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για το πόρισμα του ΙΓΜΕ «που βιάστηκε να αθωώσει τη ΔΕΗ», καθώς αναφέρει ότι η «ρωγμάτωση» που έχει Βορειοδυτική κατεύθυνση με ορατό μήκος 300 μέτρων, εύρος 40 εκατοστά και βάθος 60 εκ. οφείλεται «στη δράση των επιφανειακών νερών από τις μεγάλης συχνότητας και διάρκειας βροχοπτώσεις και στα χαλαρά επιφανειακά υλικά του εδάφους». Καθώς επίσης για το ότι δεν έχει νόημα πλέον η καταγραφή των ζημιών σε κατοικίες του χωριού από τη στιγμή που απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη η ΔΕΗ και δεν θα μπορούν να απαιτηθούν αποζημιώσεις για την επισκευή τους.
Προξενεί τουλάχιστον απορία το γεγονός ότι ένας δημόσιος οργανισμός ο οποίος είναι σύμβουλος της πολιτείας, απαλλάσσει ελαφρά τη καρδία τη ΔΕΗ από κάθε ευθύνη, παρά το γεγονός ότι στελέχη της ΔΕΗ τις μέρες που εντοπίστηκε το ρήγμα έλεγαν ότι γνώριζαν για το ρήγμα αυτό, ότι είναι παλιό και ότι το παρακολουθούν, παρά το γεγονός ότι το θεωρούν ακίνδυνο για την ασφάλεια του οικισμού, όταν όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν και άλλες ρωγματώσεις οι οποίες μάλιστα εκτείνονται σχεδόν μέχρι το γειτονικό οικισμό του Προαστίου.
Τα παραπάνω κατήγγειλαν στον «Π» ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μαυροπηγής Σπύρος Μήτρου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Πληττομένων από τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις υπέρ ΛΙΠΤΟΛ-ΔΕΗ «Η Μαύρη Πηγή» Αναστάσιος Εμμανουήλ. Ο πρόεδρος του Τ.Σ. τόνισε μάλιστα ότι «μέχρι πριν 10 χρόνια που ξεκίνησε τη λειτουργία του το ορυχείο Μαυροπηγής δεν υπήρχαν ρωγματώσεις στα σπίτια του χωριού, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους μόλις τα 2-3 τελευταία χρόνια» και συμπλήρωσε: «Αθωώνουν τη ΔΕΗ, η μετεγκατάσταση που μας έταξαν αναγνωρίζοντας ότι η λειτουργία του ορυχείου προκαλεί σοβαρή όχληση στον οικισμό αργεί. Ας βάλει ο Θεός το χέρι του να μην γίνει κάποιο κακό γιατί θα στείλουμε το ΙΓΜΕ μαζί με τη ΔΕΗ στον εισαγγελέα». Ο κ. Μήτρου κάλεσε επίσης το ΙΓΜΕ να απαντήσει στα κάτωθι ερωτήματα: «γιατί δεν άνοιγαν τα εδάφη και τα σπίτια πριν 10 χρόνια που και τότε σημειώνονταν έντονες βροχοπτώσεις; Γιατί το φαινόμενο παρατηρείται μετά τη διάνοιξη του ορυχείου, που βρίσκεται μόλις στα 300 μέτρα από τον οικισμό, και μέχρι να γίνει η μετεγκατάσταση που μάς έταξαν θα έχει φθάσει έξω από το χωριό»;
Υπονοούμενα για το «βιαστικό» πόρισμα του ΙΓΜΕ άφησε και κ. Εμμανουήλ λέγοντας «Ούτε κατά παραγγελία της ΔΕΗ να ήταν το πόρισμα, αφού το ίδιο το ΙΓΜΕ μιλά για εξέλιξη του φαινομένου και προτείνει μέτρα για την παρακολούθησή του, αλλά και επειδή υπάρχουν πολλά κενά ακόμη με τη γεωλογική έρευνα της περιοχής». Ανέφερε μάλιστα ότι το πόρισμα του ΙΓΜΕ του θυμίζει ένα άλλο πόρισμα πριν λίγα χρόνια: «Θυμάστε ότι όταν άνοιξε το ορυχείο και για αρκετά χρόνια είχαμε σοβαρό πρόβλημα με το νερό, οι βρύσες έτρεχαν μαύρο νερό και πίναμε μόνο εμφιαλωμένο. Τότε η ΔΕΗ ανέθεσε στο ΙΓΜΕ να κάνει έλεγχο των υπόγειων υδάτων και πάλι το πόρισμα του ΙΓΜΕ έβγαζε ?λάδι? τη ΔΕΗ και τη λειτουργία του ορυχείου Μαυροπηγής».
Ο πρόεδρος της «Μαύρης Πηγής» αποκάλυψε ακόμη ότι τις μέρες που εντοπίστηκε το ρήγμα «η ΔΕΗ φοβήθηκε και απομάκρυνε άρον άρον σκαπτικά μηχανήματα του ορυχείου που βρισκόταν προς την περιοχή του ρήγματος», ενώ ταυτόχρονα «έβαλε εργολάβο να αποφορτίσει την πίεση του εδάφους στην πλευρά που βρίσκεται προς το μέτωπο του ορυχείου». Ο κ. Εμμανουήλ τόνισε τέλος ότι αυτό που ενδιαφέρει τους κατοίκους της Μαυροπηγής είναι η θέση της πολιτείας: «Η πολιτεία αναγνωρίζει το πρόβλημα που προξενεί η ΔΕΗ στην περιοχή ή οχυρώνεται πίσω τέτοια πορίσματα για να στέλνει στο αόρατο μέλλον τη διαδικασία μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, γιατί η Μαυροπηγή χόρτασε από υποσχέσεις. Μετεγκατάσταση δεν βλέπει, παρά το γεγονός ότι υπογράφτηκε η ΚΥΑ (κοινή υπουργική απόφαση) και έχουν βγει οι περιβαλλοντικοί όροι του ορυχείου».

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμέος-Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

2 σχόλια:

nikos είπε...

το παράδειγμα ..υπάρχει και προηγείται.. http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8225569,Miedzianka_wylala_w_Bogatyni__Jedna_osoba_nie_zyje.html

nikos είπε...

ποιο σωστά λέμε για .. ρωγματοσεις ..που απεικονίζουν εξωτερικά τα ρήγματα

 
back to top