Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Χρυσάφι και άνθρακας...


Το χρυσάφι με το οποίο η ΔΕΗ «εξαγοράζει» την ηγεμονική της θέση στην αγορά είναι το... κάρβουνο.
Ο λιγνίτης αποτελεί την κυρίαρχη πρώτη ύλη στο ενεργειακό μείγμα της ΔΕΗ με μερίδιο που αγγίζει το 55% έναντι των άλλων καυσίμων (πετρέλαιο, υδροηλεκτρικά, φυσικό αέριο, ΑΠΕ), καθιστώντας τη χώρα μας 5η μεγαλύτερη λιγνιτοπαραγωγό στον κόσμο.
Χάρη στο ιδιαίτερα ρυπογόνο κοκκινωπό αυτό ορυκτό καύσιμο, στο οποίο κανείς ιδιώτης μέχρι σήμερα δεν έχει πρόσβαση, η ΔΕΗ μπορεί και εξασφαλίζει ανταγωνιστικές τιμές παράγοντας έως και 30% φτηνότερο ρεύμα από τις λιγνιτικές μονάδες της. Διαμορφώνονται έτσι οι τιμές χονδρικής ώστε να μην συμφέρουν τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς οι οποίοι στηρίζονται στο πολύ ακριβότερο φυσικό αέριο. Το μόνο της κόστος είναι αυτό της εξόρυξης.
Οι εισαγωγές ρεύματος αποτελούν φτηνή λύση και για την ίδια τη ΔΕΗ, αποτελώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή, αφού απ' αυτές προέρχεται το 18% του ενεργειακού μείγματος της επιχείρησης. Το φυσικό αέριο ακολουθεί με 17%, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί με 7%, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (άνεμος, ήλιος, βιομάζα, μικρά υδροηλεκτρικά κ.ά.) δίνουν μόλις το 2,3% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού στη χώρα μας.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η πίεση της τρόικας σε ό,τι αφορά το σενάριο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, εστιάστηκε στο να πουληθούν σε ιδιώτες το 40% των λιγνιτικών και το 40% των υδροηλεκτρικών μονάδων, ή κατ' αντιστοιχία να εκχωρηθεί παραγόμενη ισχύς από τις δύο αυτές «φτηνές» κατηγορίες. Ούτε το γεγονός πως στις εναλλακτικές λύσεις «ισοδύναμου» αποτελέσματος που εξετάζονται, είναι και η διενέργεια διαγωνισμών για την εκμίσθωση λιγνιτωρυχείων (Βεύη Φλώρινας) ή την εκμετάλλευση αναξιοποίητων κοιτασμάτων (Ελασσόνα, Δράμα) από ιδιώτες. Με τον τρόπο αυτό οι ιδιώτες παραγωγοί θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φθηνό καύσιμο και θα ρίξουν το κόστος τους στο «καλάθι» καυσίμων που χρησιμοποιούν, το οποίο αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει μόνο το καθαρότερο πλην ακριβότερο φυσικό αέριο.
Οι πολέμιοι του σεναρίου πώλησης μονάδων ή ρεύματος σε τιμή κόστους, υποστηρίζουν πως οι ιδιώτες που θα αγοράζουν το ρεύμα από τη ΔΕΗ και θα το μεταπωλούν στον τελικό καταναλωτή θα είναι μόνο «μεσάζοντες» και όχι επενδυτές που θα ρίξουν λεφτά στην αγορά ή θα αναλάβουν ρίσκο.

Περισσότεροι εργαζόμενοι
Ο λιγνίτης είναι φτηνός μόνο ως καύσιμο, καθώς για τη λειτουργία και συντήρηση μιας λιγνιτικής μονάδας απαιτείται μεγάλος αριθμός εργαζομένων, σε αντίθεση με τις μονάδες φυσικού αερίου.
Ο λιγνίτης όμως έχει «ημερομηνία» λήξης ως συμφέρον καύσιμο για τη ΔΕΗ. Η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη στήριξε σημαντικό μέρος της επιχειρηματολογίας της προς την τρόικα στο ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μειώσει τόσο για περιβαλλοντικούς λόγους όσο και για λόγους κόστους, την εξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη.
Ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός προειδοποίησε πριν από λίγους μήνες ότι το κόστος των εκπομπών ρύπων, που θα επιβαρύνει τη ΔΕΗ από το 2013 και μετά, θα οδηγήσει την επιχείρηση είτε στο να φαλιρίσει, είτε θα την αναγκάσει να αυξήσει τα τιμολόγιά της.
Διότι, από το 2013 - όπως υπενθύμισε- που καθίσταται αυστηρότερη η κοινοτική νομοθεσία για την εκπομπή ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, η επιχείρηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρόσθετο κόστος 1,3 δισ. ευρώ ετησίως για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου άνθρακα.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία- Του Β. ΓΕΩΡΓΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top