Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Δικαίωση των κατοίκων του Κομάνου...


«Θα πρέπει να διακοπούν οι εργασίες εκμετάλλευσης που διενεργούνται σε απόσταση μικρότερη των 250 μέτρων από τα κοιμητήρια του παλαιού οικισμού Κομάνου και τους Ναούς του Αγίου Χριστοφόρου, Αγίου Νικολάου και Αγίας Παρασκευής. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και την ασφαλή προσπέλαση στους προαναφερθέντες χώρους όπως και σε κάθε ιδιοκτησία που βρίσκεται εντός των προαναφερθέντων ορίων».
Τα παραπάνω παραγγέλνει στη ΔΕΗ η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας με έγγραφο που της απέστειλε με ημερομηνία 10 Αυγούστου, μετά τον έλεγχο- αυτοψία που διενήργησε κλιμάκιο μηχανικών της εν λόγω υπηρεσίας, κατόπιν της εξώδικης πρόσκλησης- διαμαρτυρίας 384 κατοίκων του Κομάνου, καθώς διαπιστώθηκε ότι ευσταθούν οι καταγγελίες των κατοίκων για κίνδυνο κατακρήμνισης των κοιμητηρίων και των εκκλησιών του παλαιού οικισμού λόγω της εγγύτητας των δραστηριοτήτων του ορυχείου και των αποθέσεων αδρανών υλικών μεγάλου ύψους. Η Επιθεώρηση Μεταλλείων τονίζει επίσης ότι «Αυτονόητο είναι ότι οι πραναφερθείσες αποστάσεις πρέπει να τηρούνται σε όλες τις εκσκαφές και εξωτερικές αποθέσεις των Λιγνιτωρυχείων του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας».
Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι του Κομάνου με το εξώδικό τους, όπως είχε αποκαλύψει ο «Π» αρχές Ιουλίου, καλούσαν τη ΔΕΗ να παύσει κάθε εργασία εκσκαφών, επιχωμάτωσης, εναπόθεσης αδρανών- στείρων υλικών κ.λ.π.. δίπλα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κομάνου και στα κοιμητήρια του οικισμού. Διότι, ενώ μετά την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού η ΔΕΗ είχε αναλάβει την υποχρέωση να κατασκευάσει τη νέα εκκλησία του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στον χώρο μετεγκατάστασης του νέου Οικισμού στην περιοχής Κουρί Πτολεμαΐδας, καθώς και να μετεγκαταστήσει (μεταφέρει) την Βασιλικού ρυθμού εκκλησία του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κομάνου, που ανεγέρθηκε το 1873, λόγω ότι η 17η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει αποφανθεί ότι αποτελεί προστατευόμενο μνημείο, στον χώρο μετεγκατάστασης του νέου Οικισμού.
Αντί αυτού όμως, η ΔΕΗ πραγματοποιεί εξορυκτικές δραστηριότητες σε απόσταση μόλις 30 μέτρα από την εκκλησία και τα κοιμητήρια με κίνδυνο κατάρρευσής τους.
Σύμφωνα μάλιστα με δήλωση του νομικού συμβούλου των κατοίκων του Κομάνου, δικηγόρου Χρήστου Κιουρτίδη, η εκκλησία, λόγω των εξορυκτικών δραστηριοτήτων και απόθεσης τόνων χωμάτων δίπλα της έχει υποστεί καθίζηση και φέρει έντονα ρήγματα στο σκελετό και την τοιχοποιία της και είναι ορατός ο κίνδυνος να καταρρεύσει από στιγμή σε στιγμή. Ταυτόχρονα με καταστροφή απειλούνται επίσης και τα κοιμητήρια του παλαιού οικισμού, που βρίσκονται δίπλα στην εκκλησία, παρότι, ενώ με την υπ' αριθ. 70/2002 απόφαση του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας έχει καθοριστεί η οριστική τιμή μονάδας αποζημίωσης για τους τάφους που βρίσκονται στα Κοιμητήρια του παλαιού Οικισμού Κομάνου, η ΔΕΗ δεν φρόντισε από το έτος 2002 μέχρι σήμερα να αποδώσει τα αντίστοιχα ποσά στους δικαιούχους.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η ακόλουθη επισήμανση της Επιθεώρησης Μεταλλείων προς τη ΔΕΗ, ότι δεν ανταποκρίθηκε στην αποστολή των εγγράφων και των τεχνικών μελετών που της ζητήθηκαν, γι' αυτό και στο πρώτο επείγον έγγραφο που της απέστειλε με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2010 αναφέρει: «παρακαλούμε να μεριμνήσετε άμεσα για την αποστολή τους. Επίσης να μας υποβάλλετε τοπογραφικά διαγράμματα, σε κατάλληλη κλίμακα, όπου θα απεικονίζεται η παρούσα υφιστάμενη κατάσταση, σε σχέση με τους προαναφερθέντες χώρους (νεκροταφεία, εκκλησίες, υφιστάμενες ιδιοκτησίες κλπ.)». Σημειώνεται επίσης ότι κατά την αυτοψία παρατηρήθηκαν εκσκαφές πλησίον των τάφων, που δεν φαίνεται να έχουν σχέση με την μεταλλευτική δραστηριότητα, με πιθανολογούμενη χρήση μικρών φορτωτών ή και χειρονακτικών μεθόδων.
«Η Επιθεώρηση Μεταλλείων με την αυτοψία της διαπίστωσε τις παραβάσεις που έχουν καταγγείλει οι κάτοικοι του Κομάνου, και μάλιστα με το δεύτερο έγγραφό της λέει ότι θα πρέπει να διακοπούν οι εργασίες σε απόσταση μικρότερη των 250 μέτρων, τόσο για τις εκκλησίες και τα κοιμητήρια του Κομάνου όσο και για το ακίνητο άλλου πελάτη μου που κατήγγειλε ότι η ΔΕΗ εκτρέπει παράνομα τον Σουλού», τόνισε ο δικηγόρος κ. Κιουρτίδης και επισήμανε ότι παρότι η Επιθεώρηση Μεταλλείων έχει ζητήσει να αποστείλει τα σχετικά έγγραφα τεχνικών μελετών η ΔΕΗ κωλυσιεργεί και δεν έχει αποστείλει τίποτε. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «εάν οι κάτοικοι του Κομάνου ή ο δήμος Πτολεμαΐδας προβούν σε νέα καταγγελία ότι η ΔΕΗ συνεχίζει τις εργασίες, παρά την εντολή που έχει δοθεί, αυτό σημαίνει ότι θα κηρυχθεί άμεση παύση εργασιών στο ορυχείο και θα επιβληθούν και τα προβλεπόμενα πρόστιμα».

Πηγή:Εφημερίδα Πτολεμαίος-Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top