Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Το λάθος πρόστιμο...


«Πρόστιμο στη ΔΕΗ από το ΥΠΕΚΑ» ήταν η είδηση. Δεν ασχολήθηκα με το ποιο είναι το ΥΠΕΚΑ, αλλά με το ποσόν: 449.100 ευρώ. Για περιβαλλοντικές παραβάσεις παλαιότερων ετών. Σαν να λέμε πονηρά «τώρα δεν κάνει παραβάσεις, που 'ναι πράσινα τα φύλλα». Τέσσερις ημέρες πριν, άλλα 60 χιλιάρικα πρόστιμο από τη νομαρχία Κοζάνης. Ολα τα ΜΜΕ παραθέτουν την είδηση υπό ευνοϊκό βλέμμα, ξέρετε πώς είναι αυτό: όταν δε σχολιάζεις, όταν αναφέρεσαι λεπτομερώς στο ύψος του προστίμου, όταν μνημονεύεις το όνομα του νομάρχη. Προφανώς είμαι τελείως λάθος, αφού είμαι ο μόνος που εξαγριώθηκε. Οχι για το μπουχαρί που άφησε η ΔΕΗ να ξαμολυθεί και άλλα, περιβαλλοντικά ατοπήματα, αλλά επειδή η πλευρά από την οποία είδα το πρόστιμο ήταν πάλι της λοξής φάλαγγας.
Αυτό το ΥΠΕΚΑ, η νομαρχία και η ΔΕΗ, ανήκουν στον ίδιο εμπερίστατο (δηλαδή κινδυνώδη, ναρκοθετημένο -να' ναι καλά ο Γεράσιμος με τη ζόρικη ορολογία του) χώρο. Του Δημοσίου. Γι' αυτό εξάλλου η ΓΕΝΟΠ απειλούσε με το τραγούδι «σβήσε με από το χάρτη». Για να μη χάσει το δημόσιο χαρακτήρα της. Το πρόστιμο, από την άλλη, είναι ένας παμπάλαιος τρόπος τιμωρίας, δημοφιλέστατος στην αρχαιότητα, που είχε λιγότερες φυλακές από τις αναμενόμενες, επειδή τα εγκλήματα συχνά έμπαιναν σε αυστηρή διατίμηση. Στις μέρες μας αυτό έχει φτάσει στην έννοια του διοικητικού προστίμου. Επομένως, ένα τμήμα του Δημοσίου τιμωρεί ένα άλλο. Ετσι να νομίζετε, ευχαριστημένοι περιβαλλοντολόγοι. Το πρόστιμο το πληρώνει ο τελείως αθώος. Ο καταναλωτής του ρεύματος, που χρησιμοποιεί το προϊόν της ΔΕΗ. Και γιατί το κάνει αυτό; Ρωτήστε τους πολύξερους. Με ποια λογική πρέπει να πληρωθεί πρόστιμο από αυτόν που είναι άσχετος με το αδίκημα; Πήγε κανένας πελάτης και εμπόδισε να λειτουργήσουν φίλτρα; Φταίει η μάνα μου που άφησαν να πέσει το μπουχαρί σε πόλεις και χωριά;
Το πρόστιμο θα είχε μια λογική, αν το πλήρωναν οι υπεύθυνοι για την καλή λειτουργία της επιχείρησης, στους περιβαλλοντικούς όρους εννοώ, αλλά και οι επόπτες τους. Οχι δηλαδή κάτι σαν «εκπρόσωπος του εκδότη», που επιτρέπει σε έναν υπάλληλο να ζαλώνεται ποινές του αφεντικού. Να χρεώνεται το πρόστιμο στο διοικητή και το συμβούλιο της ΔΕΗ και στους αρμόδιους προϊσταμένους της. Και για να μη θεωρηθεί ότι έτσι αφήνω καλούς και συνεπείς υπαλλήλους έκθετους, να υπάρξει στον κανονισμό της ΔΕΗ η πρόταση «αν δεν υπογράψει περιβαλλοντική αρτιότητα ο τεχνικός διευθυντής της μονάδας, δεν παράγεται ρεύμα, ακόμη κι αν παρακαλέσει το ΔΝΤ». Οπότε ο υπάλληλος έχει τη δύναμη να προκαλέσει τη διόρθωση. Αλλιώς, ρεύμα δεν έχει. Θα πρόκειται για τις απολαυστικότερες διακοπές ρεύματος, για μένα τουλάχιστον.

Πηγή: Εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top