Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Σχέδιο κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου-μαμούθ στην Κοζάνη...


Έως και 300 MW ισχύς
Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο, αξίας άνω των 600 εκατ. ευρώ, φιλοδοξεί να κατασκευάσει η ΔΕΗ στην Κοζάνη και για αυτό τον λόγο βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στο αντικείμενο.
Όπως ανέφερουν Τα Νέα της Παρασκευής, το σχέδιο επιχειρείται να φιλοξενηθεί σε έκταση που μπορεί να ξεκινά από τα 5.000 αλλά να φτάσει μέχρι και τα 8.000 στρέμματα, αναλόγως του πόσα από τα πολλές χιλιάδες ανεκμετάλλευτα στρέμματα των πρώην λιγνιτωρυχείων της Κοζάνης θα διαθέσει η ΔΕΗ.
Το κοινοπρακτικό σχήμα που θα προκύψει θα ελέγχεται σύμφωνα με τις πληροφορίες κατά 51% από τη ΔΕΗ και κατά 49% από τον ξένο εταίρο (οι πληροφορίες μιλούν για την αμερικανική ΑΕS που δραστηριοποιείται σε πάνω από 30 χώρες παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες) ενώ καταβάλλεται προσπάθεια η συμφωνία να έχει κλείσει πριν από τη ΔΕΘ, ώστε να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό ως ένα μεγάλο έργο πράσινης ανάπτυξης σε μια άκρως επιβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή.
Αναλόγως της έκτασης στην οποία θα κατασκευαστεί, η ισχύς του πάρκου μπορεί να ξεκινήσει από τα 200 αλλά να φτάσει και τα 300 ΜW, ενώ για να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει αυτό σε τάξη μεγέθους, το μεγαλύτερο σήμερα φωτοβολταϊκό στον κόσμο έχει ισχύ 60 ΜW και βρίσκεται στη Λα Μάντσα της Καστίλλης στην Ισπανία.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, οι συζητήσεις που άρχισαν μεταξύ της υπερατλαντικής εταιρείας και της ΔΕΗ πριν από τέσσερις μήνες, καταλήγουν εντός των επόμενων εβδομάδων.
Ένα από τα βασικά σημεία τριβής των διαπραγματεύσεων όλο αυτό το διάστημα ήταν το ποσοστό συμμετοχής των δύο εταιρειών στο κοινοπρακτικό σχήμα που θα συσταθεί για την υλοποίηση του έργου.
Αρχικά οι ξένοι επενδυτές διεκδικούσαν συμμετοχή σε ποσοστό 51%, αλλά φέρονται να πείστηκαν τελικώς ότι είναι αδύνατον να προχωρήσει το έργο στη συγκεκριμένη περιοχή και πολύ περισσότερο σε εκτάσεις του Δημοσίου που έχουν παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση στη ΔΕΗ από ένα επενδυτικό σχήμα στο οποίο η τελευταία δεν θα έχει την πλειοψηφία.

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα

Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;;;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε ποιά περιοχή της Ελλάδας, δέχονται την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου σε 8.000 στρέμματα ?????????

.......... σε εκτάσεις του Δημοσίου που έχουν παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση στη ΔΕΗ......

τι ΕΔΩΣΕ επι σειρά ΕΤΩΝ για τις συγκεκριμένες
------------------------
εκτάσεις στους ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ????????



Το ΔΗΜΟΣΙΟ απο ΠΟΙΟΝ τις ΠΗΡΕ ????????
και

ΑΝ ΕΔΩΣΕ.......σε ΠΟΙΟΥΣ έδωσε ?????

Το ΣΥΝΤΑΓΜΑ δεν λέει ???????
Άρθρο 4
Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.

=====Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ


----Τα βασανιστήρια, οποιαδήποτε σωματική κάκωση, βλάβη υγείας, ή άσκηση ψυχολογικής βίας, καθώς και
κάθε άλλη προσβολή

της ανθρώπινης αξιοπρέπειας
-----------------------------

απαγορεύονται και τιμωρούνται, όπως νόμος ορίζει......

 
back to top