Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Το πρώτο οικολογικό χωριό κτίζεται σε πλαγιά του Κίσσαβου...

Οσοι δεν αντέχουν το σύγχρονο τρόπο ζωής στις μεγαλουπόλεις που μαστίζονται από περιβαλλοντική υποβάθμιση και φρενήρεις ρυθμούς μπορούν να ελπίζουν ότι σύντομα θα βρουν έναν τόπο της επαγγελίας για να καταφύγουν, αυτή τη φορά κοντά στο φυσικό περιβάλλον και σε απόλυτη αρμονία με αυτό.
Στις ανατολικές πλαγιές του Κισσάβου σχεδιάζεται ένα οικολογικό χωριό που φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη οικιστική εγκατάσταση στην Ελλάδα με μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα.
Η οικολογικά και οικονομικά αυτόνομη κοινότητα που οραματίστηκε μια παρέα Λαρισαίων έχει σχεδιαστεί να διαθέτει ενεργειακή αυτονομία, να παράγει μηδαμινά ή ακόμη και μηδενικά απορρίμματα, να διατηρεί το θετικό ισοζύγιο των υδάτων και να στεγαστεί σε «πράσινα» κτίσματα, κατασκευασμένα με τη μέθοδο φυσικής δόμησης «κομπ» (από την αγγλική λέξη cob που σημείνει «σβώλος»). Πρόκειται για μια πανάρχαιη τεχνική κτισίματος με πηλό, άμμο και άχυρα, με την οποία προκύπτουν μονολιθικές κατασκευές μεγάλης σταθερότητας, χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες θέρμανσης ή ψύξης.
Αφορμή για την ιδέα της οικοκοινότητας, όπως αποκαλείται, υπήρξε το ίδιο το «κομπ». «Προσέγγισα τη φυσική δόμηση από προσωπικό ενδιαφέρον, όταν ασχολήθηκα με τη βιολογική καλλιέργεια και, διερευνώντας θέματα για το χώμα, ανακάλυψα τη μέθοδο», είπε στην «Κ» ο εκ των πρωτεργατών του εγχειρήματος, κ. Κώστας Κοντομάνος. Το αποτέλεσμα ήταν ένα σπιτάκι, φωτογραφίες του οποίου ανήρτησε στο Διαδίκτυο, προκαλώντας ανταπόκριση πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, αλλά και την ανάπτυξη μιας ομάδας έξι ατόμων από τη Λάρισα που άρχισε να διαδίδει τη μέθοδο σε όλη την Ελλάδα.
Σήμερα το «κομπ» έχει προσελκύσει μηχανικούς, οικονομολόγους, νομικούς, ειδικούς επί ενεργειακών συστημάτων και άλλες ειδικότητες που προσφέρουν εθελοντικά την τεχνογνωσία τους για την ανέγερση οικημάτων με φυσική δόμηση, σημειώνει ο σαρανταοκτάχρονος οικονομολόγος. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα της οικοκοινότητας... Οι ενδιαφερόμενοι να κατοικήσουν στο χωριό είναι περισσότεροι από πεντακόσιοι, και οι εθελοντές που προσφέρονται να εργαστούν για την ανέγερσή του είναι εκατοντάδες, ενώ οι ειδικοί επιστήμονες έχουν καταρτίσει μελέτη σκοπιμότητας όπως και μελέτες ενεργειακές, διαχείρισης υδάτων και απορριμμάτων, χωροταξικές και οικονομικές, ανέφερε ο κ. Κοντομάνος.

Σε ορίζοντα 12ετίας
Σύμφωνα με τη μελέτη σκοπιμότητας, σε ορίζοντα δωδεκαετίας το οικολογικό χωριό θα φιλοξενεί εκατόν πενήντα άτομα που θα απασχολούνται εντός της κοινότητας στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, τη βιολογική καλλιέργεια και τον οικοτουρισμό.
Οικοκοινότητες υπάρχουν και αλλού στον κόσμο, ωστόσο κατά τον ίδιον, καμία δεν έχει τόσο ολιστική προσέγγιση. «Το χωριό σχεδιάζεται να ενταχθεί στον κοινωνικό ιστό, δεν θα είναι αποκομμένο, αλλά θα συνεργάζεται με τοπικούς φορείς και θα προωθεί τοπικά προϊόντα, όπως τα κάστανα του Κισσάβου», παρατήρησε.
Προς το παρόν, πάντως, η ομάδα αναζητεί χώρο για την ανάπτυξη του οικολογικού χωριού. Ο Δήμος Μελιβοίας Λάρισας -με τον οποίο ήρθαν σε επαφή στο πλαίσιο της διάδοσης της μεθόδου «κομπ», δημιουργώντας ένα οικολογικό τουριστικό περίπτερο στην Κουτσουπιά- αγκάλιασε το εγχείρημα, ως φιλική στο περιβάλλον οικιστική λύση, αλλά και πόλο οικοτουριστικής έλξης και το ενέταξε σε Σχέδιο Οικιστικής Οργάνωσης, υποδεικνύοντας και δημοτική έκταση εκατόν πενήντα στρεμμάτων προς παραχώρηση.
Ωστόσο, οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές και διοικητικές διαδικασίες (η έγκριση του Σχεδίου εξαρτάται από το υπουργείο Υποδομών) έχουν καθυστερήσει το εγχείρημα. Παρ' όλα αυτά, η ομάδα δεν αποθαρρύνεται και αποφασισμένη να ζήσει στο οικοχωριό που οραματίστηκε, προσανατολίζεται στην εύρεση ιδιωτικής έκτασης, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως ο χώρος θα είναι πιο περιορισμένος.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή-Της Ζωγιας Kουταλιανου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top