Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Πέντε ιδέες για να καταστρέψουμε τον πλανήτη...


Αν υπήρχε ένας κακός δαίμονας με μοναδικό στόχο να εξωθήσει την ανθρωπότητα στο να καταστρέψει τον πλανήτη που την κρατάει ζωντανή, ποιες ιδέες θα έσπερνε στο μυαλό των ανθρώπων; Τις εξής πέντε:

1. Την ιδέα ότι η έκταση του προβλήματος είναι αμφισβητήσιμη μεταξύ των μελών της επιστημονικής κοινότητας.
2. Την ιδέα ότι το πρόβλημα, αυτό καθ' εαυτό, αφορά τα οικοσυστήματα και όχι τους ανθρώπους. Και εκεί που αφορά τους ανθρώπους δεν αφορά τους "δικούς" μας ανθρώπους αλλά κάποιους πληθυσμούς ρακένδυτων ανθρώπων σε χώρες μακρινές που μάλλον δεν θα επισκεφτούμε ποτέ. Τι τους πειράζει λίγη ακόμα φτώχεια και μερικές ακόμα δυσκολίες όταν οι ζωές τους είναι ήδη τόσο μίζερες;
3. Την ιδέα ότι το κόστος επίλυσης του προβλήματος θα πέσει στους ώμους των πλουσιότερων ανθρώπων της γης (δηλαδή ημών) και ότι ο μόνος δίκαιος τρόπος να καταμεριστεί το κόστος αυτό είναι στο πλαίσιο μιας Διεθνούς Σύσκεψης όπου και οι 195 χώρες του ΟΗΕ θα συμφωνήσουν για το πως θα αντιμετωπιστεί η κρίση του πλανήτη. Επί πλέον, την συναφή ιδέα ότι για να επιτευχθεί συμφωνία απαιτείται ομόφωνη απόφαση ενώ η ημερήσια διάταξη της Σύσκεψης πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλα τα θέματα που μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους.
4. Την ιδέα ότι μέχρι να επιτευχθεί αυτή η Συμφωνία, δεν έχει νόημα η κάθε χώρα, μόνη της, να μειώσει δραστικά την παραγωγή ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα από την στιγμή που αυτές οι επί μέρους μειώσεις δεν θα λύσουν το πρόβλημα ενώ κοστίζουν πολύ για την χώρα που τις επιβάλει (ιδίως σε εποχή οικονομικής κρίσης).
5. Την ιδέα ότι μια τέτοια Συμφωνία πρέπει να στηρίζεται στην δημιουργία (από τραπεζίτες, διεθνείς οργανισμούς, υπερ-κρατικούς λειτουργούς) μιας τεχνητής αγοράς όπου οι ρυπογόνες επιχειρήσεις, οι πολίτες και οι κρατικές υπηρεσίες θα αγοράζουν και θα πουλάνε το δικαίωμα παραγωγής ρύπων έτσι ώστε οι ρύποι να αποκτήσουν αρνητική αξία και η μείωσή τους να μετατραπεί σε κερδοφόρα δραστηριότητα.

Αν κατάφερνε να βάλει στο συλλογικό μυαλό της ανθρωπότητας αυτές τις πέντε ιδέες, ο κακός δαίμονας θα πετύχαινε χωρίς αμφιβολία τον στόχο του: η καταστροφή της υδρογείου θα ήταν εξασφαλισμένη. Δεν χρειάζεται όμως να προσπαθήσει. Οι πέντε ιδέες αυτές κυριαρχούν στο μυαλό, για να μην πω στην συνείδηση, της συντριπτικής πλειοψηφίας. Ο κακός δαίμονας δεν χρειάζεται καν να υπάρχει. Οι πέντε ιδέες του κυριαρχούν έτσι κι αλλιώς, οδηγώντας μας με ασφάλεια σε μια κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση από την οποία δεν θα υπάρξει επιστροφή.

Πηγή: http://www.protagon.gr -του Γιάνη Βαρουφάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top