Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Πρόστιμο 60.000 ευρώ στη ΔΕΗ...


Η παραγόμενη τέφρα συσσωρεύεται στους ταινιόδρομους συνιστώντας μία διαρκή περιβαλλοντική απειλή
Στο έλεος 61 εκατομμυρίων τόνων τέφρας βρίσκεται η Κοζάνη, καθώς η ετήσια παραγόμενη ποσότητα τέφρας από την καύση του λιγνίτη στους ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς και Πτολεμαΐδας δε διαχειρίζεται με βάση την ισχύουσα ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, αλλά αντιθέτως συσσωρεύεται στους ταινιοδρόμους συνιστώντας έτσι μία διαρκή περιβαλλοντική απειλή.
Για το λόγο αυτόν ο νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής, επέβαλε πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ -το υψηλότερο δυνατόν- στη ΔΕΗ για καταστρατήγηση της κείμενης νομοθεσίας κάνοντας λόγο για συνεχείς παραβάσεις των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων και της νομοθεσίας σχετικά με την καθημερινή διαχείριση των τεράστιων ποσοτήτων τέφρας.
«Η ΔΕΗ επί σειρά ετών αρνείται να συμμορφωθεί με τους περιβαλλοντικούς όρους και επιμένει να λειτουργεί χωρίς τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες αποθέσεις, οι οποίες έχουν διαφοροποιήσει τη φυτική γη, επηρεάζουν το ph του εδάφους, δημιουργούν ολόκληρους λόφους από τέφρα και επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Η τέφρα που παράγεται αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην αυξημένη μικροσωματιδιακή ρύπανση», δήλωσε στον «Α» ο νομάρχης Κοζάνης.
Πριν από μερικούς μήνες, μάλιστα, είχε αποστείλει επιστολή προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, στην οποία επισήμαινε την αναγκαιότητα να ακολουθούνται οι διαδικασίες της αδειοδότησης των φορέων που προχωρούν στη διαχείριση της τέφρας.
«Η μέθοδος που χρησιμοποιείται, δηλαδή η μεταφορά της τέφρας στα ορυχεία και η απόθεσή της ανάμεσα στα στείρα, μαζί με τη γύψο και τις ιλύες, μέχρι να ολοκληρωθεί το ανάγλυφο μιας περιοχής και η φύτευση, δεν είναι αποδεκτός τρόπος διάθεσής της, γιατί, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πρέπει να διατίθενται με περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο, σε ειδικούς χώρους ταφής αποβλήτων», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή. «Αντίστοιχες παραβάσεις διαπίστωσε και η ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, αλλά η ΔΕΗ δε δείχνει να συμμορφώνεται παρά τα συνεχή πρόστιμα που της επιβάλλονται», σημείωσε ο κ. Δακής.
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι η νομαρχία Κοζάνης στις αρχές Ιουνίου κατήγγειλε τη ΔΕΗ στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών για υπερβάσεις στην εκπομπή σωματιδίων από το σταθμό λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα.

Πηγή: Εφημερίδα Αγγελιοφόρος

Για το ίδιο θέμα έγραψαν:

Καμίνι από την τέφρα η Κοζάνη, πρόστιμο 60.000 ευρώ στη ΔΕΗ- Εφημερίδα Ελευθεροτυπία

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

61 εκατομμυρίων τόνων τέφρας βρίσκεται η Κοζάνη

Η λήψη αυξημένων μέτρων πρόληψης της ρύπανσης και καταστολής της σκόνης

ΕΙΝΑΙ η ΕΠΙΒΟΛΗ
πρόστιμου ύψους 60.000 ευρώ

ή

η άμεση αναστολή των δραστηριοτήτων στα λιγνιτωρυχεία
ανήμερα του 15 αυγούστου, λόγω της θερμοκρασίας 40 βαθμών και άνω.....

δηλαδή

να ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ οι ΚΑΤΟΙΚΟΙ - ΔΟΥΛΟΙ της περιοχής για την ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ.......

Τι κερδίζουμε ΕΜΕΙΣ απο τα ΠΡΟΣΤΙΜΑ και ένα 2ημερο ανήμερα της γιορτής της Παναγίας ??????

Τόσο πολύ ΥΠΟΤΙΜΟΥΝ την ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ μας με τέτοιες ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ???????

 
back to top