Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Mε αδιαφανείς διαδικασίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε “ΝΑΙ” στο κυάνιο...


Οργανώσεις καταγγέλλουν αδιαφάνεια στη λήψη αποφάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η μεταλλευτική βιομηχανία πανηγυρίζει για την απόρριψη του κρίσιμου ψηφίσματος του Κοινοβουλίου για απαγόρευση της χρήσης κυανίου στις τεχνολογίες εξόρυξης
Περιβαλλοντικές οργανώσεις επέκριναν τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Janez Potocnik επειδή εισάκουσε τις ομάδες συμφερόντων των βιομηχανιών εξόρυξης αντί για το δημοκρατικά εκλεγμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απορρίπτοντας το ψήφισμα για την απαγόρευση της χρήσης κυανίου στις διαδικασίες εξόρυξης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να ανοίξει δημόσια συζήτηση για το θέμα.
Το ψήφισμα, που εισηγήθηκε το Κοινοβούλιο το Μάιο και ήταν ένα από τα ισχυρότερα ψηφίσματα σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα που έχει περάσει ποτέ, καλεί την Επιτροπή “να εισηγηθεί την πλήρη απαγόρευση της χρήσης κυανίου στις τεχνολογίες εξόρυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από το τέλος του 2011, δεδομένου ότι αυτός είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος να προστατευθούν οι υδατικοί μας πόροι και τα οικοσυστήματα από τη ρύπανση με κυάνιο από εξορυκτικές δραστηριότητες. “[1]
Ωστόσο, ενώ οι επανειλημμένες προσπάθειες από τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών να συμμετέχει στη διαβούλευση σχετικά με την εφαρμογή της απαγόρευσης δεν είχαν ανταπόκριση από την Επιτροπή [2], πηγές της μεταλλευτικής βιομηχανίας κυκλοφορούν άρθρα όπου καυχώνται για την ενεργό συμμετοχή τους στην κατάρριψη του ψηφίσματος, μέσω του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εξορυκτικών Βιομηχανιών, μια επιτροπή του βιομηχανικού λόμπι που συγκροτήθηκε για να συμβουλεύει την Επιτροπή. [3]
“Είναι αυτή η ίδια Ευρωπαϊκή Ένωση που ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών και την ενεργό δημόσια δραστηριοποίηση;” ρωτά η Μαρία Καδόγλου από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων. “Είναι ένα κακό ξεκίνημα για τη νέα Επιτροπή Περιβάλλοντος, εάν ο κ. Potocnik αγνοεί ένα από τα ισχυρότερα και πλέον αναγκαία για το περιβάλλον ψηφίσματα από τους δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους των πολιτών της Ε.Ε.”.
Ο Ντανιέλ Ποπόφ του CEE Bankwatch Network από τη Βουλγαρία συμπληρώνει: «Ενώ η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι η υφιστάμενη Οδηγία για τα εξορυκτικά απόβλητα είναι αρκετά ισχυρή για να διασφαλίσει τόσο το περιβάλλον και την υγεία από ατυχήματα με κυάνιο όσο και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, η εμπειρία από τη Βουλγαρία δεν επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς. Οι Περιβαλλοντικές Εγκρίσεις για την εκχύλιση χρυσού με κυάνιο δίδονται χωρίς επαρκή δημόσια διαβούλευση, χωρίς προτάσεις για τη χρησιμοποίηση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών, και χωρίς επαρκή σχέδια για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. “[4] (Σημ: Αναφέρεται στην περίπτωση του μεταλλείου χρυσού του Chelopech).
“Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η Επιτροπή έλαβε υπόψη μόνο μία άποψη – αυτήν του λόμπι της μεταλλευτικής βιομηχανίας – και ότι δεν υπάρχει χώρος για τα επιχειρήματα των Ευρωπαίων πολιτών των οποίων η υγεία και το περιβάλλον καταστρέφεται και απειλείται από τη ρύπανση με κυάνιο. Πώς μπορεί ο κ. Potocnik δέχεται τις εξορυκτικές εταιρείες σαν τους καλύτερους συμβούλους για θέματα περιβάλλοντος και υγείας; », είπε η Κατερίνα Ventusova από την Greenpeace στη Σλοβακία.
“Aπαιτούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανοίξει τα αυτιά της στα επιχειρήματα όλων των ενδιαφερομένων μερών και να ξεκινήσει αμέσως μια διαφανή και περιεκτική διαδικασία διαβούλευσης για την εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος”.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Daniel Popov
CEE Bankwatch Network/Center for Environmental Education and Information, Sofia
Tel: + 359 886 818 794

Maria Kadoglou
Hellenic Mining Watch, Greece
Tel: +30 697 4371 552

Katerina Ventusova
Greenpeace Slovakia
Tel: + 421 905 921 918

Σημειώσεις:

1. Το “ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 5ης Μαΐου 2010 σχετικά με τη γενική απαγόρευση της χρήσης κυανίου στις τεχνολογίες εξόρυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» πέρασε με 488 ψήφους υπέρ της απαγόρευσης έναντι 48 κατά. Είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.
2. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έστειλαν μια πρώτη επιστολή προς τον κ. Potocnik στις 21 Μαΐου, ζητώντας μια διαφανή και περιεκτική διαδικασία διαβουλεύσεων. Δεν υπήρξε καμιά απάντηση και πρόσφατα τηλεφωνήματα στο γραφείο του κ. Potocnik, δεν κατάφεραν να αποσπάσουν περισσότερες πληροφορίες. Βλέπε την «Επιστολή CEIE και Alburnus Maior για λογαριασμό των περιβαλλοντικών οργανώσεων από το Συνασπισμό για Ε.Ε. Ελεύθερη από Κυάνιο» (pdf).
3. Mining Journal Online, η Ε.Ε. απορρίπτει πρόταση για απαγόρευση του κυανίου, 5 Ιουλίου 2010.
Proactive Investors, η αδειοδότηση της EMED Mεταλλευτικής παίρνει ώθηση καθώς η Ε.Ε. αποκρούει την πρόταση για απαγόρευση του κυανίου, 5 Ιουλίου 2010.
4. Μια περίπτωση κατά την οποία η εφαρμογή της Οδηγίας για τα εξορυκτικά απόβλητα από ένα κράτος μέλος έχει αποτύχει, είναι στην υπόθεση της εισαγωγής της χρήσης κυανίου στο μεταλλείο Chelopech στη Βουλγαρία. Εδώ το Βουλγαρικό δικαστήριο ανακάλεσε την Έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ επί του παρόντος οι τοπικές κοινωνίες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιτίθενται με όλα τα νόμιμα μέσα και σε διάφορες άλλες προτάσεις χρήσης τεχνολογιών εκχύλισης με κυάνιο. Επιπλέον, οι κίνδυνοι από τη διασυνοριακή ρύπανση, δεν έχουν αξιολογηθεί επαρκώς και οι κατάντι Ελληνικές κοινότητες των ποταμών Άρδα και Μαρίτσα/Έβρου δεν έχουν ενημερωθεί ούτε έχουν γνωμοδοτήσει, όπως απαιτείται από τη Σύμβαση Espoo για την Εκτίμηση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε Διασυνοριακό Πλαίσιο.

Πηγή: http://antigoldgreece.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top