Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Αντιδράσεις για επέκταση των ορυχείων...


Ενστάσεις για τις προβλέψεις της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην επέκταση των ορυχείων λιγνίτη στη λεκάνη Κοζάνης-Πτολεμαΐδας διατυπώνουν φορείς της περιοχής εν όψει της συζήτησης που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στο νομαρχιακό συμβούλιο Κοζάνης. Η νομαρχία διαβεβαιώνει ότι όλες οι παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων θα μεταφερθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, μαζί με το κείμενο της τελικής απόφασης.
Η «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Ορυχείων Πτολεμαΐδας Ν. Κοζάνης», σύμφωνα με τους ερευνητές, αφορά την εκτίμηση των δυνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την επιφανειακή εκμετάλλευση και περιβαλλοντική αποκατάσταση των Ορυχείων Πτολεµαΐδας Ν. Κοζάνης της ΔΕΗ ΑΕ. «Η μελέτη εκπονήθηκε µε βάση τα νεότερα κοιτασµατολογικά δεδοµένα, σύµφωνα µε τα οποία για την ορθολογική αξιοποίηση του συνόλου των λιγνιτικών αποθεµάτων καθίσταται αναγκαία η αναθεώρηση των τελικών ορίων των λειτουργούντων ορυχείων, καθώς και ο επανασχεδιασµός της ανάπτυξής τους», αναφέρεται στο κείμενο το οποίο δόθηκε για διαβούλευση από τις 18 Ιουνίου στους ενδιαφερόμενους φορείς. Εκτός από τα περιβαλλοντικά ζητήματα, η μελέτη προδιαγράφει, λόγω των επεκτάσεων των ορυχείων, και το μέλλον μιας μεγάλης περιοχής περίπου 150.000 στρεμμάτων που περιλαμβάνεται στους δήμους Ελλησπόντου, Δημητρίου Υψηλάντη και Πτολεμαΐδας (συγκεκριμένα τους οικισμούς Μαυροπηγή, Ποντοκώμη, Μαυροδένδρι και Ακρινή). Ειδικότερα για την Ακρινή, όπου δεν προβλέπεται σχέδιο μετεγκατάστασης, κάτοικοι και φορείς της περιοχής υποστηρίζουν ότι είναι θέμα επιβίωσης, αφού η στάχτη των λιγνιτωρυχείων έχει σκεπάσει τα σπίτια, τα χωράφια και τις ζωές τους. Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΔΕΗ υποστηρίζει ότι η μετεγκατάσταση του οικισμού αφορά την Πολιτεία, αφού δεν υπάρχει λιγνίτης στην περιοχή, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του παρά τις συνεχείς εκκλήσεις φορέων της περιοχής. Οι κάτοικοι επικαλούνται έρευνες και μελέτες που δείχνουν την επιβάρυνση στην υγεία τους από τις δραστηριότητες του εργοστασίου σε απόσταση ελάχιστων χιλιομέτρων από τον οικισμό, ενώ στο παρασκήνιο φουντώνουν οι φήμες για «δυσβάσταχτο κόστος» αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε περίπτωση μετεγκατάστασης του οικισμού.

Οι Οικολόγοι
«Η μελέτη δίνει μια τόσο ιδανική εικόνα για τη λειτουργία των ορυχείων και τις περιβαλλοντικές τους παρενέργειες, ώστε κάποιος αδαής αναγνώστης να νομίζει ότι οι επιπτώσεις ενός ορυχείου είναι παρόμοιες με εκείνες ενός... φαρμακείου: μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, βελτίωση του ισοζυγίου των επιφανειακών νερών, ανατάξιμες και αντιστρεπτές επιπτώσεις στα υπόγεια νερά, αύξηση της χλωρίδας και της βιοποικιλότητας κ.λπ., κ.λπ. Η τεχνική που χρησιμοποιείται σε αρκετές περιπτώσεις προκειμένου να βγει στον αφρό η ΔΕΗ είναι η σύγκριση των επιπτώσεων όλων μαζί των ορυχείων, νέων και παλιών, σε βάθος χρόνου 15-45 ετών, οπότε θα έχει μειωθεί αναγκαστικά η λιγνιτική παραγωγή και επομένως θα έχει μειωθεί και ο ρυθμός εξόρυξης και οι επιφάνειες εκσκαφών, ενώ θα έχουν αυξηθεί οι αποκατεστημένες εκτάσεις», επισημαίνει ο Λάζαρος Τσικιρτζής, εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης και μέλος των Οικολόγων Πράσινων. Σύμφωνα με το κείμενο, το οποίο περιλαμβάνει τις θέσεις των Οικολόγων της Κοζάνης, η μελέτη παρουσιάζει κενά σε πολλά σημεία, όπως στη διαχείριση της τέφρας, την οποία, όπως αναφέρεται, «εξακολουθεί να την αντιμετωπίζει ''σιωπηρά'' ως αδρανές απόβλητο», την έλλειψη ποσοτικών στοιχείων για τα αιωρούμενα σωματίδια, ενώ υποτιμά τις πιθανότητες εμφάνισης φαινομένων διαταραχής, ρωγματώσεων και κατολισθήσεων στην περιοχή. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δε μελετάται επαρκώς και το ζήτημα των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων. «Η αφαίρεση 10.000.000 κ.μ. υπόγειων νερών ετησίως χωρίς ανανέωση προκειμένου να επιτευχθεί η αποστράγγιση των ορυχείων δεν είναι μικρή επέμβαση, ούτε ισοφαρίζεται με διάφορες αλχημείες», σημειώνεται.

Η νομαρχία
«Οι προτάσεις όλων θα μεταφερθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος μαζί με την τελική απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη. Η συνεδρίαση είναι ελεύθερη για το κοινό. Η νομαρχία θα γνωμοδοτήσει επί της μελέτης, αλλά την τελική απόφαση θα την έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος», επισημαίνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Κοζάνης, Δημήτρης Αλβανός. Σε πρόσφατες δηλώσεις του στον «ΑτΚ», ο νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής, διαπίστωνε ότι η επιβάρυνση της αειφορίας στην περιοχή «βρίσκεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα τόσο σε κοινωνικό, οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο».

Πηγή: Εφημερίδα Αγγελιοφόρος-ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΟΦΙΑ ΠΑΚΑΛΙΔΟΥ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η τελική απόφαση εξαρτάται απο το
υπουργείο Περιβάλλοντος....
το πρόβλημα....έχει μεταφερθεί...
είναι γνωστό..... από τα περιβαλλοντικά ζητήματα,λόγω των επεκτάσεων των ορυχείων......
«Οι προτάσεις όλων θα μεταφερθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος μαζί με την τελική απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου που θα συνεδριάσει....................

την ερχόμενη Πέμπτη?????

nikos είπε...

εκείνο το περίφημο πρόστιμο του Σουφλια ύψους 600.000 το 2007 στα Ορυχεία ..ο πέος Περιφερειάρχης του Καραμανλή το έπνιξε ..τι κάνει ο σημερινός Κύρκος του Παπατζή ..το ντερλικώνει.. σωστοί κύριοι..

 
back to top