Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Το ρήγμα στη Μαυροπηγή Κοζάνης και …οι βροχές της ΔΕΗ...


Την είδηση για το μεγάλο ρήγμα στη Μαυροπηγή την αναδημοσιεύσαμε από το http://pontokomicom.blogspot.com. Την Δευτέρα 12 Ιουλίου το στέλεχος του “Παρατηρητηρίου” πολιτικός μηχανικός Τόλης Παπαγεωργίου και ο επί 25 χρόνια Μηχανικός-Επιθεωρητής στα λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας της ΔΕΗ Νίκος Στεφανής, έκαναν αυτοψία στην περιοχή εμφάνισης του ρήγματος, μαζί με κατοίκους του χωριού που πρώτοι το εντόπισαν στα χωράφια τους.
Το ορατό στην επιφάνεια ρήγμα έχει μήκος – όσο ήταν δυνατό να υπολογισθεί οπτικά – περί τα 1.000 μ., πλάτος κατά περιοχές μέχρι 100 εκ. και βάθος μετρήσιμο μέχρι 200 εκ. Συνεχίζεται στο παρακείμενο δάσος όπου ο προσδιορισμός του είναι δυσχερής λόγω της πυκνής φυτοκάλυψης. Είναι σε παράλληλη διάταξη με το μέτωπο εξόρυξης, μήκους 1.500 μ. και ύψους 80 μ., σε απόσταση 800 μ. από αυτό. Το έδαφος έχει κατωφερική προς το μέτωπο εξόρυξης κλίση περίπου 15%.
Είναι χαρακτηριστικό ρήγμα διάτμησης από μετατόπιση (ολίσθηση) μεγάλου εδαφικού όγκου. Διαπιστώθηκαν ρωγμές τριχοειδείς σε πολλά σπίτια της Μαυροπηγής, τα πλησιέστερα προς το μέτωπο εξόρυξης. Μερικές ρωγματώσεις έχουν υπερβεί κατά πολύ τις τριχοειδείς εμφανίσεις.
Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν τμήματα του ρήγματος και τους “μάρτυρες” που τοποθέτησε η ΔΕΗ για την παρακολούθηση του φαινομένου. Η φωτογραφία του ενός μάρτυρα δείχνει τις καθημερινές εγγραφές που αποδεικνύουν την προοδευτική επαύξηση της ρωγμάτωσης. Η ΔΕΗ ακόμα περιμένει τους ειδικούς εδαφοτεχνικούς από την Αθήνα για να αποφανθούν για το φαινόμενο – διότι συμβαίνει και το παράδοξο οι εδαφοτεχνικοί να μην είναι εγκατεστημένοι εκεί όπου γίνεται η εξόρυξη αλλά …στα γραφεία στην Αθήνα! Εν τω μεταξύ βεβαίως δεν παρέλειψε να αποδώσει τη δημιουργία της ρωγμής στις βροχές…

Στην επόμενη φωτογραφία είναι το ορυχείο της Μαυροπηγής:



Πηγή: http://antigoldgreece.wordpress.com

Πατήστε στο διαβάστε περισσότερα για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες








2 σχόλια:

nikos είπε...

η αποφαση
Resolution CM/ResChS(2008)1
Complaint No. 30/2005
by the Marangopoulos Foundation for Human Rights (MFHR) against Greece
(Adopted by the Committee of Ministers on 16 January 2008
at the 1015th meeting of the Ministers' Deputies)
The Committee of Ministers,αφορα ..την Μαυροπυγη ..ακιβος

nikos είπε...

για να δούμε .. πότε θα μας πει την γνώμη του για τα ρήγματα ..ο ιδικός από το.... kozani.net

 
back to top