Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Απολύθηκαν… οικειοθελώς και είναι απλήρωτοι


Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκονται περισσότεροι από εκατό εργαζόμενοι εργοληπτικής εταιρείας μέσα στη ΔΕΗ, οι οποίοι είναι απλήρωτοι δύο μήνες, ενώ βλέποντας την αδυναμία του εργολάβου να τους πληρώσει, αποχώρησαν… οικειοθελώς, μένοντας άνεργοι.
Όπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι της εταιρείας ΜΕΤΒΟ, που εκτελεί χωματουργικά έργα στο Νότιο Πεδίο, είναι απλήρωτοι τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, με οφειλόμενο ποσό στον καθένα από 3.000 έως 6.000 ευρώ. Αποδίδουν τη μη καταβολή των δεδουλευμένων στο γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν εκταμιεύει στην εργολήπτρια εταιρεία τα πιστοποιημένα χρήματα του έργου, εξαιτίας των υποχρεώσεων που έχει η τελευταία προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες κτλ., με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα.
Να σημειωθεί ότι τα πιστοποιημένα χρήματα για λογαριασμό της εργολήπτριας εταιρείας για εργασίες που έχουν γίνει ανέρχονται στο ποσό των 3,3 εκατ. ευρώ. Οι περίπου 75 απολυμένοι εργαζόμενοι που αποχώρησαν οικειοθελώς στις 20 Μαΐου από την εταιρεία κατόπιν προτροπής της εργοδοσίας, που επικαλέστηκε οικονομικά προβλήματα, ζήτησαν από τη ΔΕΗ να αποσυνδέσει τις δικές τους αμοιβές από τα χρήματα του εργολάβου και να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα. Τα δεδουλευμένα των 75 εργαζομένων για το δίμηνο Μάρτιος - Απρίλιος του 2010 ανέρχονται σε 288.000 ευρώ. Δεδουλευμένα του ίδιου διαστήματος έχουν να λαμβάνουν και οι περίπου τριάντα εργαζόμενοι που απασχολούνται ακόμη στην εν λόγω εταιρεία, αλλά σε άλλες εργασίες, αφού η μεγάλη εργολαβία στο Νότιο Πεδίο σταμάτησε λόγω οικονομικής αδυναμίας της εταιρείας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις έναντι του προσωπικού. Σε αυτούς που παραμένουν στην εταιρεία, η τελευταία κατέβαλε τον μισθό του Μαΐου, οπότε έχουν να λαμβάνουν και τον μισθό του Ιουνίου, εκτός των δεδουλευμένων Μαρτίου και Απριλίου.
Οι 75 απολυμένοι και απλήρωτοι εργαζόμενοι έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να πάρουν τα χρήματά τους, “παίρνοντας σβάρνα” βουλευτικά γραφεία, νομαρχία, συνδικάτα και τοπική διεύθυνση της ΔΕΗ. Φυσικά πήγαν στον πρώην διευθυντή του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας Παναγιώτη Νικολακάκο, από τον οποίο ζήτησαν να βρει φόρμουλα και να πληρώσει το προσωπικό από τα πιστοποιημένα 3,3, εκατ. ευρώ. Ο κ. Νικολακάκος υποσχέθηκε ότι θα θέσει το θέμα στις κεντρικές υπηρεσίες της επιχείρησης και στη νομική υπηρεσία, διαβεβαιώνοντας την πρόθεσή του να πληρωθούν οι εργαζόμενοι “αν βρεθεί νομική φόρμουλα”. Επίσης, οι εργαζόμενοι επισκέφτηκαν και τον νομάρχη Κοζάνης. Ο Γιώργος Δακής δήλωσε ότι είναι στο πλευρό τους, προσθέτοντας ότι αν βρεθεί λύση για την πληρωμή τους από τα κεντρικά της ΔΕΗ, μετά μπορεί να γίνει παρέμβαση στην τοπική διεύθυνση του ΛΚΔΜ, για να πληρωθούν. Επίσης, χτες, επιτροπή των εργαζομένων επισκέφτηκε όλα τα βουλευτικά γραφεία των βουλευτών του νομού Κοζάνης. Το προηγούμενο διάστημα είχαν σειρά επαφών με συνδικάτα της ΔΕΗ και με τα εργατικά κέντρα Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, εκπρόσωποι των οποίων τους προέτρεψαν να προβούν σε “ασφαλιστικά μέτρα”. Ωστόσο, οι απολυμένοι και απλήρωτοι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι με το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει, αδυνατούν να πληρώσουν δικηγόρο για τη διεκδίκηση των χρημάτων τους.

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία-Χρήστος Βήττας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top