Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Αυστηρότεροι κανόνες για τις βιομηχανικές εκπομπές...


Η επιβολή σαφέστερων κανόνων και ο καθαρότερος αέρας είναι μεταξύ των στόχων της Οδηγίας για τις Βιομηχανικές Εκπομπές, που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη (7.07.10). Για παράδειγμα,... θα τεθούν αυστηρότερα όρια στην ρύπανση του αέρα, αν και τα Κράτη Μέλη θα έχουν την ευελιξία να επεκτείνουν τις προθεσμίες προσαρμογής για τις μονάδες παραγωγής ισχύος ή να μην εφαρμόσουν τους κανόνες για άλλες εγκαταστάσεις σε ειδικές περιπτώσεις.
Η Οδηγία για τις Βιομηχανικές Εκπομπές αποσκοπεί στη βελτίωση της προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος, καθιστώντας ταυτόχρονα τους κανονισμούς πιο ξεκάθαρους και εύκολους στην εφαρμογή τους. Η Οδηγία αναβαθμίζει και συγχωνεύει επτά κομμάτια υπάρχουσας νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων Οδηγιών για τις μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης και για την Ολοκληρωμένη Πρόληψη και Έλεγχο της Ρύπανσης (IPPC), η οποία καλύπτει περίπου 52000 βιομηχανικές και γεωργικές εγκαταστάσεις με μεγάλες πιθανότητες μόλυνσης, από διυλιστήρια μέχρι χοιροτροφεία.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Συμβούλιο, με 639ψήφους υπέρ, 35 κατά και 10 αποχές. Ο εισηγητής της νομοθεσίας στο ΕΚ, Holger Krahmer (Φιλελεύθεροι, Γερμανία), δήλωσε: "Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων φτάσαμε σε ένα συμβιβασμό που θα συμβάλει στη διευκόλυνση της εφαρμογής της Οδηγίας. Σε σχέση με την ισχύουσα κατάσταση, θα υπάρχει περισσότερη διαφάνεια καθώς και περισσότερες ευκαιρίες ισότιμου ανταγωνισμού στον ευρωπαϊκό χώρο σχετικά με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις των βιομηχανικών εγκαταστάσεων".

Στόχοι για τη μείωση της ρύπανσης του αέρα: Περισσότερος χρόνος για ορισμένους ενεργειακούς σταθμούς
Τα οξείδια του αζώτου, το διοξείδιο του θείου και η σκόνη μπορούν να αποτελέσουν μέγιστους κινδύνους για την υγεία ή το περιβάλλον- συμβάλλοντας για παράδειγμα στην ανάπτυξη καρκίνου, άσθματος και στη δημιουργία της όξινης βροχής. Αυστηρότερα όρια στις εκπομπές αυτές θα εφαρμοστούν από το 2016. Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι τα Κράτη Μέλη μπορούν να εφαρμόσουν "μεταβατικά εθνικά σχέδια" ώστε να δώσουν περιθώριο στις μονάδες καύσης (συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών σταθμών ορυκτών καυσίμων) να ανταποκριθούν στους κανόνες. Ορισμένες παλαιότερες μονάδες ίσως να μην χρειαστεί να υλοποιήσουν τους στόχους, εφόσον κλείσουν μέχρι το τέλος του 2023 ή μετά από 17.500 ώρες λειτουργίας από το 2016 και μετά. Οι νεότερες εγκαταστάσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν μέχρι το 2012. Ο Holger Krahmer πρόσθεσε: "Το γεγονός ότι θα επιτραπεί σε έναν αριθμό απαρχαιωμένων ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής να συνεχίσουν να μολύνουν για άλλη μία δεκαετία αποτελεί ευρωπαϊκή τραγωδία. Είναι επίσης άδικο ως προς τα Κράτη Μέλη που ενήργησαν εγκαίρως για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις".

Βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης.
Για την απόκτηση άδειας, οι εγκαταστάσεις που υπόκεινται στους κανονισμούς της Οδηγίας IPPC θα πρέπει να εφαρμόσουν τις "καλύτερες διαθέσιμες τεχνικές" για τη βελτιστοποίηση της συνολικής περιβαλλοντικής τους απόδοσης. Οι εκπομπές στον αέρα, το έδαφος ή το νερό, καθώς και οι παράγοντες του θορύβου και της ασφάλειας θα λαμβάνονται υπόψη.
Τα Κράτη Μέλη θα έχουν την ευχέρεια να είναι πιο ελαστικά στην εφαρμογή των κανονισμών, υπό την προϋπόθεση ότι θα προστατεύεται το περιβάλλον. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει επιπλέον να αποδειχθεί ότι το κόστος εφαρμογής των κανόνων θα ήταν δυσανάλογο σε σχέση με τις ενδεχόμενες ωφέλειες για το περιβάλλον, λόγω τεχνικών ή άλλων παραγόντων. Τέλος, θα πρέπει να διεξάγονται αξιολογήσεις ώστε να διασφαλίζεται ότι οι κανόνες δεν παρακάμπτονται χωρίς σημαντικό λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top