Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Πληρώνουμε χρυσάφι την εξαγωγή των επικίνδυνων αποβλήτων...


Χώρους υποδοχής επικίνδυνων αποβλήτων δυναμικότητας τουλάχιστον 150.000 τόνων ετησίως για την Αττική και πάνω από 50.000 τόνους για την υπόλοιπη Ελλάδα, αναζητά το υπουργείο Περιβάλλοντος, θέλοντας να εμποδίσει το δαπανηρό και εν πολλοίς αναποτελεσματικό εμπόριο εξαγωγής αποβλήτων.
Η διαχρονική αδυναμία της πολιτείας να αναπτύξει εξειδικευμένους χώρους επεξεργασίας τους, έχει δημιουργήσει μεγάλες πληγές στο περιβάλλον καθώς χιλιάδες τόνοι αποβλήτων αποθηκεύονται χωρίς καμία μέριμνα από τις βιομηχανίες, άλλα απορρίπτονται ανεξέλεγκτα σε χωματερές και κάποιες μικρές ποσότητες οδηγούνται στο εξωτερικό με τεράστια δαπάνη.
Σύμφωνα με γνώστες της αγοράς, το κόστος της εξαγωγής επικίνδυνων αποβλήτων, ξεκινά από 300 ευρώ τον τόνο και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 700 ευρώ για απόβλητα υψηλού κινδύνου με μεγάλη περιεκτικότητα χρωμίου και άλλων βαρέων μετάλλων. Το κόστος μάλιστα είναι τις περισσότερες φορές ένα ισχυρό άλλοθι των βιομηχανιών για να τα «θάψουν» καθώς είναι απαγορευτικό.
Επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ εκτιμάται ότι κάθε χρόνο δαπανά περί το 1,5 με 2 εκ. ευρώ για την εξαγωγή 4.500 τόνων αμιαντοτσιμέντου από την Μεγαλόπολη ενώ εξαγωγή στη Γερμανία γίνεται και στην τέφρα από τις μονάδες λιγνίτη. Η δαπάνη εξαγωγής είναι πολλές φορές πενταπλάσια από όσο θα κόστιζε η διαχείριση στην Ελλάδα αλλά οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών εμποδίζουν κάθε απόπειρα χωροθέτησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιχειρηματικό σχήμα συμφερόντων των ομίλων Άκτωρα, Βαρδινογιάννη, Πολυχρονόπουλου έχει αγοράσει έκταση 250 στρεμμάτων στην περιοχή της Μάνδρας (παλιά ορυχεία Σκαλιστήρι) που προσπαθεί εδώ και χρόνια να μετατρέψει σε χώρο υποδοχής επικίνδυνων αποβλήτων. Ωστόσο, οι προσπάθειες προσκρούουν στις αντιδράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, μολονότι τμήμα του οικοπέδου χρησιμοποιείται ως χωματερή. Ανάλογα σχέδια υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες και για την περιοχή της Θήβας. Στο παρελθόν είχε προταθεί και η περιοχή του Σχιστού, αλλά σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες η έκταση αυτή έχει αποκατασταθεί.
Χθες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής απέστειλε την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κατασκευή μονάδων διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων, με σκοπό το θέμα να τεθεί σε διαβούλευση και να προταθούν από τους ενδιαφερόμενους, τοποθεσίες για τη χωροθέτηση Χώρων Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ). Όσες μάλιστα προτάσεις κριθούν θετικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, θα αξιολογηθεί η δυνατότητα ένταξής τους στο ΕΠΠΕΡΑΑ.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν προτάσεις για τη μελέτη, κατασκευή και χρηματοδότηση ΧΥΤΕΑ, τη λειτουργία και συντήρησή τους, την μεταφορά και την ασφαλή τελική διάθεση και την περιβαλλοντική παρακολούθηση των εγκαταστάσεων. Οι προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Πηγή: Εφημερίδα Πρώτο Θέμα

Θα καταντήσουμε ο σκουπιδότοπος, κάθε είδους, της Ελλάδας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top