Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών...


Ο θάνατος τρυπώνει στη ζωή τους, όπως ο σκόρος που τρώει τα ρούχα… Αδύναμοι, με τα σωθικά τους να καίγονται, 40.000 νέοι άνθρωποι ζουν μέσα στην κόλαση δίνοντας καθημερινά μάχη με το λευκό θάνατο. Σε δεκάδες γωνιές αφήνουν τα σώματά τους σαν κουφάρια και βυθίζονται σε ένα λήθαργο μέχρι τη στιγμή που το επόμενο τρύπημα θα τους δώσει μία ολιγόλεπτη «ανάσα», ώσπου να αρχίσουν πάλι οι πόνοι και οι παραισθήσεις…
Την ίδια ώρα, το εμπόριο ναρκωτικών ανθεί, μετασχηματίζεται και ανακαλύπτει νέους τρόπους δράσης αλλά και νέα «τρυπάκια» για να εισχωρήσει στη νεολαία. Ο κόσμος των ναρκωτικών δεν είναι όμορφος ούτε ηθικός και σίγουρα όχι αγγελικά πλασμένος…
Παγκοσμίως οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια, ενώ μόνο στη χώρα μας 350 νέοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από τις σειρήνες της «παραμύθας».
Οι άθλιες συνθήκες της ζωής τους ξεπερνούν ακόμη και τα σενάρια ταινιών θρίλερ. Το 75% των χρηστών ηρωίνης είναι άστεγοι και καταφεύγουν στις κλοπές ή στην πορνεία για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη δόση.
Ο 19χρονος Δημήτρης κάνει χρήση ηρωίνης από τα 13. Η μαρτυρία του συγκλονίζει: «Έχω περάσει και 6 ολόκληρες ημέρες χωρίς φαγητό. Κοιμάμαι πολλές φορές στο δρόμο. Εκεί με έχουν μαχαιρώσει άλλοι χρήστες για να μου πάρουν τη δόση ή ακόμη και τα παπούτσια. Άλλες φορές, ειδικά όταν είναι χειμώνας, μαζευόμαστε σε οικοδομές, ενώ εάν είμαστε τυχεροί, μένουμε στο σπίτι κάποιου φίλου 20 άτομα παρέα, αλλά τουλάχιστον έχουμε ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας. Για να εξασφαλίσω τη δόση μου, κλέβω τσάντες, ενώ στα 15 μου άρχισα να κοιμάμαι με ηλικιωμένους, οι οποίοι ακόμη και για ένα άγγιγμά μου πληρώνουν καλά…».
Οι κραυγές των παιδιών που εκλιπαρούν για βοήθεια είναι χιλιάδες ακόμη και αν είναι άναρθρες. Το πρόσωπο της κοινωνίας όμως είναι στυγερό. Κανείς δεν απλώνει το χέρι…
Ο Τζακ Στάντον, σύμβουλος εξαρτήσεων και επιστημονικός υπεύθυνος του κέντρου πρόληψης «Αθήνα Πρόνοια», σημειώνει πως «αν ο χρήστης δεν νιώσει αποδεκτός και ασφαλής, είναι σχεδόν απίθανο να βρεθεί η ρίζα του προβλήματος και να θεραπευτεί». Ο έμπειρος θεραπευτής ισχυρίζεται πως μία από τις βασικές αιτίες που κάνει αρκετούς νέους να θέλουν να δραπετεύσουν από την πραγματικότητα με αυτό το θλιβερό τρόπο είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η απόρριψη και η έλλειψη αγάπης από το περιβάλλον τους.
Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Κόκκορη, νευρολόγο – ψυχίατρο και διευθυντή εφαρμογής των προγραμμάτων ΟΚΑΝΑ, οι χρήστες υφίστανται ανυπολόγιστες βλάβες καταρχάς σε ζωτικά όργανα, όπως ο εγκέφαλος, το συκώτι και τα νεφρά. Όμως, πολλές φορές, από το συνδυασμό της χρήσης και του κοινωνικού αποκλεισμού, πάσχουν από ψυχιατρική συννοσηρότητα, από ένα «κοκτέιλ», δηλαδή, σοβαρών ψυχικών ασθενειών οι οποίες απαιτούν ψυχιατρική αντιμετώπιση. Όπως σημειώνει ο διευθυντής των προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ, «η αποβολή ουσιών από τον οργανισμό είναι πιο εύκολη υπόθεση από την κοινωνική, επαγγελματική και ενίοτε νομική επανένταξη του χρήστη, όπως και η πίστη στον εαυτό του».

Έξι χρόνια αναμονής για πρόγραμμα απεξάρτησης
Οι οργανωμένες προσπάθειες από την Πολιτεία για τη σωτηρία αυτών των παιδιών αρχίζουν και τελειώνουν στα προγράμματα στήριξης και απεξάρτησης μέσα από 73 κέντρα. Προγράμματα που χωλαίνουν, με λίστες αναμονής ετών, με απλήρωτους εργαζόμενους, με αντιδράσεις από κατοίκους για την παραμονή των ιδρυμάτων στη γειτονιά τους και με τα «κοράκια» του λευκού θανάτου να γυροφέρνουν…
Ο χρόνος αναμονής για την ένταξη σε ένα πρόγραμμα απογοητεύει: Έξι με εφτά χρόνια στο «περίμενε» για το πρόγραμμα χορήγησης του υποκατάστατου της ηρωίνης, της μεθαδόνης, ενώ για την ένταξη στη νέα «στεγνή» θεραπεία μέσω της βουπρενορφίνης, ο χρόνος αναμονής φτάνει επίσης την εξαετία…
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΚΑΝΑ, κατά τη διάρκεια του 2009 18.843 αιτήσεις έγιναν από χρήστες για να ενταχθούν σε κάποιο από τα κέντρα απεξάρτησης. Από αυτούς, τους 5.362 δεν τους κάλεσαν ποτέ, ενώ ολοκληρωμένη θεραπεία είχαν την τύχη να κάνουν οι 4.703.
Η περιβόητη γραφειοκρατία του κρατικού μηχανισμού «χτυπά» ακόμα και αυτή την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα
Τα δικαιολογητικά που ζητούνται για την ένταξη σε πρόγραμμα απεξάρτησης -ταυτότητα, παραστατικό μόνιμης κατοικίας, πιστοποιητικά ληξιαρχείων- είναι πάρα πολλά για ανθρώπους που δεν μπορούν να θυμηθούν ακόμα και το όνομα τους!
Το υπουργείο Υγείας κωφεύει στις δραματικές διαστάσεις που έχει πάρει η λαίλαπα των ναρκωτικών, αλλά και στα αιτήματα των ειδικών για περισσότερα θεραπευτικά κέντρα και αύξηση του εξειδικευμένου προσωπικού που τα στελεχώνει.
Κι αν στις μεγάλες ελληνικές πόλεις υπάρχει τουλάχιστον επάρκεια προσωπικού –αλλά και η δυνατότητα να απευθυνθεί κάποιος σε ένα από τα παράνομα ιδιωτικά κέντρα απεξάρτησης–, στην επαρχία οι περισσότερες μονάδες δεν διαθέτουν ούτε γιατρούς αλλά ούτε ψυχιάτρους. Ακόμη και στα πλήρως εξοπλισμένα ιδρύματα, ένας ψυχίατρος έχει την ευθύνη για 25 χρήστες, ενώ στα «προγράμματα συντήρησης» για απεξαρτημένους, εκεί δηλαδή που επιβάλλεται η μεγαλύτερη δυνατή ψυχολογική υποστήριξη σε κάποιον που προσπαθεί να αφήσει τον εφιάλτη πίσω του, η αναλογία είναι ένας γιατρός προς 40 άτομα.

Πατήστε στο

Ελάχιστα κονδύλια
«Δυστυχώς είναι δύσκολη η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος απεξάρτησης. Λάβετε υπόψη σας ότι παίζει ρόλο και ο ίδιος ο χρήστης, οι “αντοχές”, το πόσο εξαρτημένος είναι, αλλά γεγονός παραμένει ότι δεν υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο.
Το 75% των χρηστών ηρωίνης είναι άστεγοι και καταφεύγουν στις κλοπές ή στην πορνεία για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη δόση.
Όλες οι κυβερνήσεις και οι ηγεσίες του υπουργείου έχουν πειραματιστεί, έχουν μεταφέρει know how από το εξωτερικό, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για να συνεχιστεί ένα συγκεκριμένο πλάνο», λέει στα «Επίκαιρα» ο δρ. κλινικής ψυχολογίας Δημήτρης Κοντός. Για να πεις ότι κάποιος παρακολούθησε πρόγραμμα μεθαδόνης, με σταδιακή μείωση της χρήσης και με παράλληλες υποστηρικτικές δράσεις, χρειάζεται τουλάχιστον 1,5 χρόνος. Και για να πεις ότι «καθάρισε», χρειάζεται μία πενταετία. «Εδώ δεν υπάρχουν καν τα κονδύλια. Βλέπετε τι γίνεται στον ΟΚΑΝΑ, όταν το προσωπικό διαμαρτύρεται ότι δεν έχει πληρωθεί ή ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνουν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις», καταλήγει, την ώρα που ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών καταγγέλλει ότι, από τα 13 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να διατεθούν για θεραπευτικά προγράμματα από το υπουργείο, διατέθηκαν μόνο 2!

Πάνω από 650 δις δολάρια ο «ναρκοτζίρος»
Εις βάρος αυτών των ανυπεράσπιστων θυμάτων παίζονται πολλά παιχνίδια, που αποφέρουν τεράστια κέρδη. Ο παγκόσμιος τζίρος από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών ξεπερνά τα 650 δις δολάρια, δηλαδή αγγίζει το εθνικό εισόδημα των ΗΠΑ και ξεπερνά το ΑΕΠ 7 αναπτυγμένων χωρών.
Ο χρόνος αναμονής για την ένταξη σε ένα πρόγραμμα απογοητεύει: Έξι με εφτά χρόνια στο «περίμενε» για το πρόγραμμα χορήγησης του υποκατάστατου της ηρωίνης.
Το κέρδος από το εμπόριο αυξάνεται κατά 3.000-4.000% από τη στιγμή που φεύγει από τα χέρια του παραγωγού έως ότου φτάσει στο χρήστη. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ακόμη και κάποιες τράπεζες λειτουργούν ως «πλυντήρια» του «ναρκοχρήματος», ενώ οι μεγαλέμποροι, ως διά μαγείας, ξεπερνούν πάντα τους σκοπέλους της σύλληψης και της δικαιοσύνης. Αντίθετα, απλοί χρήστες και «βαποράκια» γεμίζουν τις φυλακές και, αντί να θεραπεύονται, βουλιάζουν στο περιθώριο για πάντα. Λόγω της εξάρτησής τους, βοηθούν στο να ανθήσει το εμπόριο και στο φυτώριο της παρανομίας, όπως αποκαλούν κάποιοι τα σωφρονιστικά ιδρύματα, αφού μόνο στις φυλακές Κορυδαλλού τα κέρδη των επιτηδείων από την παράνομη εισαγωγή ξεπερνούν ετησίως τα 3 εκατ. ευρώ!

Μεθαδόνη vs «στεγνών προγραμμάτων»
Τα τελευταία χρόνια έχει ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ των ειδικών για το εάν οι χρήστες θα έπρεπε να ακολουθούν τα προγράμματα μεθαδόνης ή τα λεγόμενα «στεγνά προγράμματα», στα οποία δεν χορηγείται κανένα υποκατάστατο και στην ουσία ο χρήστης μετατρέπεται σε θεραπευτή του εαυτού του.
Από την άλλη πλευρά, η επιστημονική κοινότητα κάνει λόγο για ένα νέο εμβόλιο που θα βοηθήσει τους χρήστες κοκαΐνης. Ήδη εφαρμόστηκε πειραματικά σε κάποιους στην Αμερική και τα πρώτα συμπεράσματα αναδεικνύουν πως στο 38% των χρηστών μειώθηκε η επιθυμία για τη συγκεκριμένη ουσία.
Επίσης, σαν έναν τρόπο έστω και πρόσκαιρης αντιμετώπισης του προβλήματος με τις λίστες, δεκάδες γιατροί προτείνουν τη διοχέτευση μεθαδόνης μέσω των δημόσιων νοσοκομείων, κάτι που ακόμη όμως δεν έχει υλοποιηθεί.Η νέα απειλή: Συνθετικά ναρκωτικά. Είναι νόμιμα και θερίζουν
Είναι νόμιμα, φτηνότερα, υπάρχει εύκολη πρόσβαση σ’ αυτά και προκαλούν τις ίδιες παρενέργειες με τα «παραδοσιακά» ναρκωτικά. Τα συνθετικά είναι η νέα γενιά ναρκωτικών, υπάρχει η δυνατότητα να παραχθούν με καθ’ όλα νόμιμες ουσίες που πωλούνται στα φαρμακεία. Το spice, η νέα «ναρκοτρέλα», έχει αντικαταστήσει την κάνναβη, ξετρελαίνοντας τη νεολαία και ικανοποιώντας τους εμπόρους που βλέπουν τις «δουλειές» να πηγαίνουν καλά…
Ουσίες μπαίνουν σε αυτοσχέδια εργαστήρια και με την κατάλληλη επεξεργασία, μαζί με άλλες διεγερτικές ή αμφεταμινούχες ουσίες, δημιουργούν ένα επικίνδυνο μείγμα ναρκωτικών. Η ιδιαιτερότητα αυτών των ναρκωτικών είναι ότι ανιχνεύονται με μεγάλη δυσκολία, αφού η βάση τους είναι νόμιμες πρώτες ύλες. Τα συνθετικά ναρκωτικά είναι και ο νέος μεγάλος πονοκέφαλος τα τελευταία χρόνια για τις Αρχές Δίωξης Ναρκωτικών σε όλη την Ευρώπη.
Η τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία, που δημοσιεύτηκε στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, είναι άκρως αποκαλυπτική για την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του νέου κύματος ναρκωτικών άγνωστης προέλευσης και παρασκευής, τα οποία εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για την υγεία των νέων. Η Ευρώπη είναι πλέον αντιμέτωπη με μια τεράστια αγορά συνθετικών ναρκωτικών που για πρώτη φορά φέτος περιλαμβάνει και την εμπορία συνθετικών κανναβινοειδών. Μια αγορά πολυσύνθετη, πολυπλόκαμη και ιδιαίτερα ευέλικτη, με βάση το επιθετικό διαδικτυακό μάρκετινγκ.
«Πρέπει κυρίως να προσέξουμε την εξάπλωση των συνθετικών κανναβινοειδών (spice), ενός μείγματος φυτικών προϊόντων για κάπνισμα, που όμως βρέθηκε ότι τελικά περιέχει ουσίες με δράση συναφή με αυτή της κάνναβης. Σήμερα, η μία χώρα μετά την άλλη προχωρά στην απαγόρευσή τους, αφού έχει βρεθεί ότι επηρεάζουν πολύ σημαντικά την ψυχική σφαίρα και προκαλούν την εμφάνιση κρίσεων πανικού και παρανοϊκό ιδεασμό», αναφέρει η κυρία Χαρά Σπηλιοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Συνθετικά τα 11 στα 13 νέα ναρκωτικά
Μόνο μέσα στο 2008 εντοπίστηκαν 13 νέες ψυχοτρόπες ουσίες, εκ των οποίων οι 11 ήταν συνθετικά ναρκωτικά. Σε αυτά εντοπίστηκαν κανναβινοειδή συνθετικά, που καπνιζόμενα έχουν ανάλογες παρενέργειες με αυτές της κάνναβης.
Τα προϊόντα spice συνήθως καπνίζονται και δημιουργούν παρενέργειες ανάλογες με αυτές που προκαλεί η κάνναβη. Πωλούνται, μάλιστα, σε διάφορες γεύσεις, ενώ οι κατασκευαστές τους αναφέρουν ότι περιέχουν φαρμακευτικά βότανα, το καθένα από τα οποία προκαλεί ήπιες παρενέργειες. Όπως και η κάνναβη όμως διεγείρουν τα ίδια κύτταρα του εγκεφάλου και επηρεάζουν τα ίδια όργανα του ανθρώπινου οργανισμού.
Τα προϊόντα αυτά παράγονται εδώ και 40 χρόνια ως θεραπευτικά μέσα, συνήθως παυσίπονα. Ωστόσο, είναι δύσκολο να διαχωριστεί το επιθυμητό αποτέλεσμα που προτάσσει ο κατασκευαστής τους από τις ανεπιθύμητες ψυχοσωματικές παρενέργειες.
Η ιδιαιτερότητα των συγκεκριμένων ναρκωτικών είναι ότι ανιχνεύονται με μεγάλη δυσκολία, αφού η βάση τους είναι νόμιμες πρώτες ύλες.
Μπορεί να διατίθενται στο εμπόριο ακόμη και ως αρωματικά χώρου, αλλά το πιο σύνηθες στις χώρες της Ευρώπης είναι τα λεγόμενα smart shops, καταστήματα, δηλαδή, που πωλούν νόμιμα ψυχοτρόπα και μη φαρμακευτικά.
«Φιξάκια» από μείγματα καπνού –αρκούν για περίπου οκτώ τσιγάρα– αποκτά κανείς μέσω Internet από 20 έως 30 ευρώ. Μέσα στο 2009 ερευνήθηκαν περισσότερα από 115 ηλεκτρονικά καταστήματα σε χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ρουμανία, τα οποία πωλούσαν προϊόντα spice, όμως η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτά τα προϊόντα έχει κάνει πολλές από τις ευρωπαϊκές χώρες να τα κατατάξουν ως παράνομα και επικίνδυνα. Εντούτοις αυτοί που τα παρασκευάζουν ξέρουν καλά τους κανόνες του παιχνιδιού.

Κομβικός ο ρόλος του Διαδικτύου
«Η διαδικτυακή επικοινωνία έχει επιταχύνει τη διαδικασία προώθησης και πώλησης των συνθετικών ναρκωτικών και αυτό είναι ανησυχητικό. Παλιά μεσολαβούσε περίπου μία πενταετία για να φτάσει στη χώρα μας ένα νέο ναρκωτικό ή μια νέα μόδα από τις ΗΠΑ για παράδειγμα», σημειώνει στα «Επίκαιρα» η κυρία Μένη Μαλλιώρη, αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ και πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ. Η κυρία Μαλλιώρη τονίζει την ανάγκη πρόληψης στο ζήτημα των παράνομων ουσιών και της εισόδου τους στην Ελλάδα από το Internet ή αλλού. Όπως αναφέρει, η ιδιαιτερότητα των συνθετικών ναρκωτικών έγκειται στο ότι είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν και ακόμη πιο δύσκολο να καταχωρηθούν ως παράνομα, επειδή αυτοί που τα παρασκευάζουν είναι πολύ μπροστά. Μέχρι, για παράδειγμα, τα spice να ταξινομηθούν ως παράνομες ουσίες, αυτοί ήδη έχουν αρχίσει να διοχετεύουν στην αγορά νέα προϊόντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας μεγάλος αριθμός από ανταγωνιστικά προϊόντα εμφανίστηκε αμέσως μετά τον εντοπισμό των προϊόντων spice και την καταχώρησή τους ως ύποπτα ή παράνομα. Τέτοια είναι το spice gold, το spice silver ή το yucatan fire και πολλά άλλα, τα συστατικά των οποίων είναι μέχρι και σήμερα άγνωστα. Αυτό συμβαίνει γιατί όλα παράγονται από πρώτες ύλες που παράγονται ή εισάγονται στις ευρωπαϊκές χώρες νόμιμα για τις ανάγκες της βιομηχανίας φαρμάκων, απορρυπαντικών και καλλυντικών.
Ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης δηλώνει στα «Επίκαιρα»: «Η δίωξη βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα ώστε να βρεθεί εγκαίρως στα ίχνη των εμπόρων όποτε αυτοί εμφανιστούν».
Αν και υπάρχει σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης των ουσιών αυτών, ωστόσο δεν είναι δυνατό να ελεγχθούν μέχρι την τελική τους διάθεση, με αποτέλεσμα κάποιες ποσότητες να χάνονται από την εποπτεία των Αρχών. Εκεί όμως αναλαμβάνουν οι παρασκευαστές, οι οποίοι από το Internet ακόμη προμηθεύονται τα υλικά και σε οικιακές πλέον συνθήκες μπορούν να παράξουν μεγάλες ποσότητες συνθετικών ναρκωτικών.
«Όλα ξεκίνησαν από τα ecstasy και από τότε έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες ουσίες, η ποικιλία και η φύση των οποίων είναι αστείρευτη. Όμως τώρα έχουμε μια ποικιλία που δεν είχαμε συναντήσει ποτέ στο παρελθόν», αναφέρει η κυρία Μανίνα Τερζίδου επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά.
Οι άνθρωποι που γνωρίζουν το χώρο των ναρκωτικών μιλούν για μια κατάσταση ανεξέλεγκτη, καθώς πρόκειται για ουσίες ιδιαίτερα επικίνδυνες που παράγονται παράνομα σε αυτοσχέδια εργαστήρια. Τα προϊόντα spice είναι ευμετάβλητα. «Δεν έχουν όλα την ίδια χημική σύνθεση για να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτές οι ουσίες είναι εξαρτησιογόνες και, από τη στιγμή που εντοπίζονται, απαιτείται μια μακρά περίοδος, τουλάχιστον έξι ή εφτά μηνών, έως ότου αυτές αξιολογηθούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου της ΕΕ. Όμως δεν τελειώνει εκεί. Στην συνέχεια, η ΕΕ θα πρέπει να απευθύνει συστάσεις στα κράτη-μέλη, ώστε να ταξινομήσουν την κάθε ουσία στον κατάλογο των παράνομων ουσιών. Δεν το κάνουν όμως όλες ή τουλάχιστον αμέσως», αναφέρει η επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου για τα Ναρκωτικά, εξηγώντας με αυτό τον τρόπο το λόγο για τον οποίο τα κυκλώματα που παράγουν συνθετικά κανναβινοειδή ναρκωτικά δρουν πάντα σε απόσταση ασφαλείας από τις διωκτικές Αρχές. Το διάστημα, δηλαδή, που μεσολαβεί από τη στιγμή που ένα συνθετικό ναρκωτικό κυκλοφορήσει στην αγορά μέχρι οι Αρχές να ενημερωθούν για το εάν τελικά πρόκειται για παράνομη ουσία είναι πάρα πολύ μεγάλο, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Έτσι, οι έμποροι έχουν ήδη περάσει σε νέες χημικές ενώσεις και νέα προϊόντα που διοχετεύουν στην αγορά με μεγάλη άνεση.
Οι άνθρωποι που γνωρίζουν το χώρο των ναρκωτικών μιλούν για μια κατάσταση ανεξέλεγκτη, καθώς πρόκειται για ουσίες ιδιαίτερα επικίνδυνες που παράγονται παράνομα σε αυτοσχέδια εργαστήρια.
Η χώρα μας δεν είναι παραγωγός συνθετικών ναρκωτικών και μόλις μία φορά στο παρελθόν είχε εντοπιστεί ένα παράνομο εργαστήριο στην Κόρινθο. Όμως το Internet και το επιθετικό μάρκετινγκ που γίνεται μέσω αυτού ίσως αποδειχθεί η πύλη εισόδου. Ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης δηλώνει στα «Επίκαιρα»: «Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής κάποια σύλληψη στην Ελλάδα για εμπορία συνθετικών ναρκωτικών μέσω Διαδικτύου, ωστόσο η δίωξη βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα ώστε να βρεθεί εγκαίρως στα ίχνη των εμπόρων όποτε αυτοί εμφανιστούν».

Γοητευτικά και θανατηφόρα
Το διάστημα που μεσολαβεί από τη στιγμή που ένα συνθετικό ναρκωτικό κυκλοφορήσει στην αγορά μέχρι οι Αρχές να ενημερωθούν για το εάν τελικά πρόκειται για παράνομη ουσία είναι πάρα πολύ μεγάλο, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος.
Τα νέου τύπου ναρκωτικά φαίνονται πιο «ελκυστικά», αφού είναι πιο οικονομικά από την κοκαΐνη και λιγότερο… τρομακτικά από την ηρωίνη. Ωστόσο δεν είναι αθώα, αφού μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και το θάνατο. Όπως αναφέρουν οι χημικοί που κάνουν τις αναλύσεις αλλά και λαμβάνουν πληροφόρηση για τις συνέπειες των ναρκωτικών αυτών ουσιών στην υγεία των χρηστών, πρόκειται για ουσίες άκρως επικίνδυνες, αφού σε συνδυασμό με αλκοόλ προκαλούν τουλάχιστον αφυδάτωση, που σε ακραίες συνθήκες κατανάλωσης μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο. «Λόγω της συνεχώς μεταβαλλόμενης σύστασης των νέων συνθετικών ναρκωτικών, δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί ακριβώς η φαρμακολογική τους δράση. Εμφανίζουν βασικά διεγερτική δράση, μαζί με ψευδαισθησιογόνες ιδιότητες. Παρά το ότι “διαφημίζονται” ως ασφαλή ναρκωτικά, έχουν προκαλέσει θανάτους», σημειώνει η καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας κυρία Σπηλιοπούλου, που προσθέτει ότι «η χρήση τους, κυρίως στο εξωτερικό, συνδέεται με συγκεκριμένους χώρους της μουσικής σκηνής. Ξέρουμε ότι χρησιμοποιούν ακόμη και σύμβολα στις αφίσες που τοποθετούν για τα πάρτι και τις συναυλίες για να προαναγγείλουν ότι θα υπάρχουν και τα αντίστοιχα ναρκωτικά. Σύμβολα που αντιλαμβάνεται βέβαια το κοινό στο οποίο απευθύνονται», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Βοτανολόγοι» μοιράζουν κανναβινοειδή
Μπορεί στην Ελλάδα όλα να έρχονται με καθυστέρηση, ωστόσο το έγκλημα και τα ναρκωτικά εξαπλώνονται με ταχείς ρυθμούς. Μια πληροφορία που πρέπει να μας ανησυχεί έρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία. Έλληνας που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο αποκαλύπτει ότι σε κεντρική συνοικία της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας υπάρχει χώρος εναλλακτικής θεραπείας, στον οποίο εργάζεται άνθρωπος που αποκαλείται “herbalist” («βοτανολόγος» σε ελεύθερη μετάφραση). Σε αυτό το νόμιμο χώρο μπορεί κάποιος να πάει με συνταγή γιατρού και να προμηθευτεί φυτικά προϊόντα για να ξεπεράσει διάφορες παθήσεις και ενοχλήσεις, όπως στρες, πονοκεφάλους ή κάποιες μυαλγίες που συνήθως αποδίδονται σε ψυχολογικά αίτια. «Με τη συνταγή μπορεί να αγοράσει όχι μόνο συνθετικά κανναβινοειδή, αλλά και κανονική κάνναβη σε όλες τις μορφές», αναφέρει η πηγή μας.

Πηγή: Περιοδικό Επίκαιρα-Των Άννας Δόλλαρη, Σωτήρη Μπολάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top