Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας...


Σε 215 εκατ. ανέρχονται τα εργαζόμενα ανήλικα παιδιά παγκοσμίως, 115 εκατ. εκ των οποίων εμπλέκονται στις πιο επικίνδυνες-χείριστες μορφές εργασίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO). Ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον, που βλάπτει είτε την ψυχική ή σωματική του υγεία είτε την ηθική του υπόσταση, ενώ ένα στα τρία παιδιά ζει σε χώρες οι οποίες δεν έχουν κυρώσει τις Διεθνείς Συμβάσεις 182 και 138 σχετικά με τις χείριστες μορφές παιδικής εργασίας και τα κατώτατα επιτρεπτά όρια ηλικίας εργασίας παιδιών. Τα 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι κάτω των δέκα ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22.000 από αυτά χάνουν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα.
Αν και παρατηρείται ποικιλία ορισμών για την παιδική εργασία, ως τέτοια ορίζεται η δουλειά, που γίνεται από παιδιά κάτω των 15 ετών (σε μερικές αναπτυσσόμενες χώρες κάτω των 14 ετών) και η οποία επιβαρύνει ή βλάπτει τη σωματική, συναισθηματική, διανοητική, κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη ενός παιδιού. Τα παιδιά, που εργάζονται, δεν απολαμβάνουν θεμελιώδη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και φυσικά δεν λαμβάνουν μισθούς ανάλογους με αυτούς των ενηλίκων.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις πιο έγκυρες εκτιμήσεις, περισσότερα από 50.000 ανήλικα παιδιά εργάζονται σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροκτήματα ενώ κάθε χρόνο περίπου 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, προκειμένου να πιάσουν δουλειά, απεμπολώντας έτσι κάθε δικαίωμα σε ένα μέλλον ίσων ευκαιριών.
Μέσα σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης και με ιδιαίτερα οξυμένα τα ποσοστά της φτώχειας στα Κράτη-Μέλη, ο κίνδυνος αύξησης της παιδικής εκμετάλλευσης είναι ιδιαίτερα έντονος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top