Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής...


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Γραφείο Τύπου
Τηλέφωνο – Fax : +302463350112
E-Mail: grtyp@ptolemaida.gr
Website: http://www.ptolemaida.gr/

Στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Πτολεμαΐδας και ΑΝΚΟ για τη μετεγκατάσταση του οικισμού Μαυροπηγής Δήμου Πτολεμαϊδας στην περιοχή «Κουρί» κοντά στο νέο οικισμό Κομάνου προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο Πτολεμαϊδας κατά την τελευταία συνεδρίασή του.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκαν από το στέλεχος της ΑΝΚΟ Γιάννη Γκίνη τα βασικά χαρακτηριστικά της σύμβασης, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ο δήμος Πτολεμαϊδας.
Όπως επισήμανε ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης «μετά και τη δημοπράτηση της νέας μονάδας δεν απομένει πλέον καμία αμφιβολία και ως εκ τούτου εμείς οφείλουμε να προωθήσουμε άμεσα τις διαδικασίες και φυσικά η πρώτη αφορά στα έργα υποδομών».
Την περίοδο που διανύουμε βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης και οι διοικητικές ενέργειες για τη μετεγκατάσταση του οικισμού Μαυροπηγής, λόγω των εξορυκτικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των εργασιών που περιγράφονται στην κατατεθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του νέου ορυχείου, το 2015 θα τεθεί σε λειτουργία ο νέος ΑΗΣ και το 2018 θα προσβληθεί ο οικισμός της Μαυροπηγής από τις εξορυκτικές εργασίες της ΔΕΗ.
Η χωροθέτηση του νέου οικισμού έγινε στη θέση «Κουρί» του δήμου Πτολεμαϊδας, βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά του νέου οικισμού του Κομάνου, σύμφωνα με την επιθυμία των κατοίκων που εκφράστηκε στο άτυπο δημοψήφισμα. Σύμφωνα με το χάρτη υπάρχουν δύο πλευρές ένθεν κακείθεν του νέου οικισμού Κομάνου. Η πλειοψηφία των κατοίκων προτίμησε τη δεξιά πλευρά που δίνεται η δυνατότητα να εγκατασταθούν όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοικοι εφόσον θελήσουν να μη διασπαστεί η συνοχή τους, χωρίς αυτό να αποκλείει και κάποιοι να ζητήσουν την εγκατάστασή τους στο αριστερό τμήμα. Όπως ανέφερε και ο δήμαρχος στην εισήγησή του προβλέπεται και η εγκατάσταση των κατοίκων του Πτελεώνα εκεί εφόσον ζητήσουν την εγκατάστασή τους εκεί. Ο χώρος όπου προτείνεται να μετεγκατασταθεί η Μαυροπηγή εκτείνεται σε χορτολιβαδική και χέρσα έκταση που επί το πλείστον είναι δημοτική έκταση.
Για το λόγο αυτό απαιτείται η έναρξη των αναγκαίων διαδικασιών ωρίμανσης υλοποίησης των έργων υποδομής. Το έργο διακρίνεται σε πέντε φάσεις και η πρώτη αφορά στην εκπόνηση των μελετών που απαιτούνται για τη στρατηγική περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.
Από την πλευρά του ο Δήμος Πτολεμαϊδας αναλαμβάνει την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων και την υλοποίηση των έργων υποδομής (εσωτερικά και εξωτερικά δίκτυα) προϋπολογισμού 43,00 εκ. €, όπως επίσης και να προωθήσει θετικές γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών του ως προς την καταλληλότητα του χώρου, τη μελέτη Στρατηγικού περιβαλλοντικού προελέγχου, την υδρολογική μελέτη, τη μελέτη καθορισμού ρεμάτων, το έλεγχο, έγκριση-θεώρηση της πολεοδομικής προμελέτης και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί.
Να επισημάνουμε ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης θα ξαναέρθει προσχέδιο της χρήσης των χώρων (κέντρο, εμπορικά καταστήματα, διοίκηση κ.λ.π.) για να συζητηθεί με τους κατοίκους που θα μπορέσουν κι εκείνοι να συμμετέχουν στο σχεδιασμό του οικισμού.
Η προγραμματική σύμβαση έχει διάρκεια 3 ετών, ενώ ο φορέας εκτέλεσης και διαχείρισης των έργων του προγράμματος μετά την ολοκλήρωσή τους είναι ο δήμος Πτολεμαϊδας.
Για την παρακολούθηση της σύμβασης συστήνεται όργανο με την επωνυμία «Κοινή Επιτροπή» με έδρα την Κοζάνη που αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ένα εκπρόσωπο της ΝΑ. Κοζάνης, δύο εκπροσώπους του δήμου Πτολεμαϊδας και έναν εκπρόσωπο της ΑΝΚΟ.
Ο προϋπολογισμός της Α’ φάσης ανέρχεται σε 418.829,97€, ενώ μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβρη αναμένεται να ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες της Α’ φάσης ωρίμανσης του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top