Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Ενέργεια από τα ...πεζοδρόμια της Τουλούζ!...


Με την βοήθεια των...πεζών ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και να κάνουν την πόλη τους λίγο πιο "πράσινη" οι δημοτικές αρχές της Τουλούζ. Η γαλλική πόλη εγκατέστησε ένα πρωτοποριακό σύστημα στο πεζοδρόμιο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να δεσμεύσει την κινητική ενέργεια που παράγεται όταν οι άνθρωποι περπατούν στην επιφάνειά του.
Μικροαισθητήρες, που είναι τοποθετημένοι στο πάνω μέρος του πεζοδρομίου, ανιχνεύουν την ανθρώπινη κίνηση και δίνουν "σήμα" ώστε να αρχίσει να λειτουργεί το υπόλοιπο σύστημα. Στη συνέχεια, ένα ειδικό μηχάνημα δεσμεύει την ενέργεια και τη μεταφέρει σε μια μπαταρία που είναι τοποθετημένη κάτω από τις πλάκες του πεζοδρομίου.
Με αυτό τον τρόπο η πόλη μπορεί να συλλέγει ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, που κυκλοφορούν πολλοί άνθρωποι στους δρόμους, και να την αξιοποιεί τη νύχτα, όταν οι διελεύσεις πεζών είναι πιο σπάνιες.
Η ολλανδική εταιρία Jaap Ven den Braak,η οποία ανέπτυξε την τεχνολογία, σημειώνει ότι το πεζοδρόμιο έχει τη δυνατότητα να παράγει 30 watt ηλεκτρικού ρεύματος κάθε μέρα. Αρκετό για να παραμένουν αναμμένα καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας τα φώτα των δρόμων."Βρισκόμαστε ακόμα σε πειραματικό στάδιο. Ελπίζουμε, όμως ότι το σύστημα αυτό - που είναι μοναδικό στον κόσμο - θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για διάφορες άλλες λειτουργίες τόσο από το δήμο μας και από άλλους του κόσμου", ανέφερε ο αντιδήμαρχος της Τουλούζ Αλεξάντερ Μαρσιέλ. Το οικολογικό πεζοδρόμιο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί δοκιμαστικά για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια οι υπεύθυνοι του δήμου θα αποφασίσουν αν είναι οικονομικά συμφέρον να το διατηρήσουν.

Πηγή: http://i-diadromi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top