Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Πρωτιά η Πτολεμαΐδα και στις αλλεργικές ρινίτιδες...


Θραύση κάνουν οι αλλεργικές ρινίτιδες στους κατοίκους της Πτολεμαίδας σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης της ΩΡΛ κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου που παρουσιάστηκε σε βορειοελλαδικό ιατρικό συνέδριο αποσπώντας εξαιρετική διάκριση. Το ποσοστό για τις αλλεργικές ρινίτιδες που καταγράφηκε στην Πτολεμαΐδα ανέρχεται στο 30% όταν πανελλαδικά κυμαίνεται από 10- 20%. Τα παραπάνω τόνισε ο Ονούφριος Μαυρίδης διευθυντής της ΩΡΛ κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Επικοινωνίας και Κοινωνικής Πρόνοιας Πτολεμαΐδας με το παράρτημα της ελληνικής αντικαρκινικής εταιρείας στο Πνευματικό κέντρο της πόλης το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης (5/5).
Στην ίδια εκδήλωση ο Νίκος Σταυρούσης ιατρός - δερματολόγος – αφροδισιολόγος αναφέρθηκε στον καρκίνο του σώματος που προκαλείται από τον ήλιο.
Η μελέτη έγινε σε πληθυσμιακές ομάδες από την Πτολεμαΐδα, τη Δυτική Εορδαία και την Φλώρινα, με βάσει καταγεγραμμένα περιστατικά και σε ηλικίες 15- 30 ετών. Καταδείχθηκε ότι το ποσοστό αλλεργικής ρινίτιδας στον πληθυσμό της Πτολεμαΐδας ανέρχεται στο 30% και οφείλεται στα αιωρούμενα σωματίδια που επικάθονται στους ρινικούς βλεννογόνους, ως απόρροια της ρύπανσης του περιβάλλοντος στην περιοχή. Στη Φλώρινα τα ποσοστά του πληθυσμού που ταλαιπωρείται από αλλεργικές ρινίτιδες ανέρχεται στο 10%, εξαιτίας του καθαρού περιβάλλοντος, ενώ η διαφορά μεταξύ των δύο πόλεων είναι της τάξης του 20% . Όπως επεσήμανε ο Ονούφριος Μαυρίδης ο οποίος έκανε την μελέτη, οι αλλεργικές ρινίτιδες που βρίσκονται σε έξαρση αυτήν την εποχή προκαλούνται από τη μεταφορά της γύρης των ανθέων στο περιβάλλον και θα πρέπει να διαγνωστούν έγκαιρα ώστε να χορηγηθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, διαφορετικά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παθήσεις ακόμη και βρογχικό άσθμα.
Επίκαιρο λόγω εποχής και το θέμα του καρκίνου του δέρματος που προκαλείται από την έκθεση μας στον ήλιο και ανέπτυξε ο γιατρός Νίκος Σταυρούσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα ποσοστά του καρκίνου αυτού αγγίζουν το 95% έναντι άλλων μορφών καρκίνου του δέρματος. Τα κοντομάνικα μπλουζάκια, το αντηλιακό, αλλά και ένα καπελάκι κατά τις ώρες εξόδου μας, λειτουργούν προστατευτικά ενώ σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να αφήνουμε εκτεθειμένα στον ήλιο γυμνά μέρη του σώματος μας. Υποστηρικτικά στην άποψη του αυτή ήταν και τα στοιχεία για την φωτογήρανση αφού όπως αποδεικνύεται οι γυναίκες (και οι άνδρες) που απασχολούνται στην ύπαιθρο είναι περισσότερο ευάλωτες στον καρκίνο του δέρματος σε αντίθεση με εκείνες που εργάζονται σε γραφεία η σε κλειστούς χώρους.

Πηγή:Πρωινός Λόγος-Μαίρη Κεσκιλίδου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τώρα με την «σύντροφο» Μπουρτσου ….λέτε να μάθουμε την αλήθεια

 
back to top