Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Η μόλυνση ανεβάζει την πίεση του αίματος...


Η μόλυνση ανεβάζει την πίεση του αίματος. Οι κάτοικοι των αστικών περιοχών, όπου ο αέρας είναι μολυσμένος με σωματίδια, τείνουν να έχουν υψηλότερη πίεση στο αίμα τους σε σχέση με όσους ζουν στην ύπαιθρο και γενικά σε περιοχές με λιγότερο μολυσμένη ατμόσφαιρα, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι η αρνητική επίπτωση είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.
Η μελέτη, υπό την Μπάρμπαρα Χόφμαν, επικεφαλής της Μονάδας Περιβαλλοντικής και Κλινικής Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου του Ντούιζμπουργκ-Έσεν, εκτίμησε ότι η μόλυνση της ατμόσφαιρας, κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων (για τα αυτοκίνητα, την θέρμανση, την λειτουργία των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και των άλλων εργοστασίων κ.α.) επιδρά αρνητικά μακροπρόθεσμα στην υγεία των ανθρώπων.
Όπως υπολόγισαν οι ερευνητές, η μέση αρτηριακή πίεση αυξάνεται κατά 1,7 mmHg (χιλιοστά στήλης υδραργύρου) για κάθε αύξηση των μικροσκοπικών σωματιδίων στον αέρα κατά 2,5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό. Διαπιστώθηκε ότι τόσο η συστολική όσο και η διαστολική πίεση (δηλαδή το πάνω και το κάτω όριο της πίεσης του αίματος) είναι υψηλότερες στους ανθρώπους που ζουν σε μολυσμένες αστικές περιοχές.
Η αύξηση της πίεσης του αίματος σε βάθος χρόνου αυξάνει τον κίνδυνο σκλήρυνσης των αρτηριών και συνεπώς εμφράγματος, εγκεφαλικού ή άλλων συναφών προβλημάτων. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τους γερμανούς ερευνητές, όσοι ζουν στο μολυσμένο περιβάλλον των πόλεων, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Πολλές ακόμα μεγάλες έρευνες βρίσκονται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται να φωτίσουν περαιτέρω το ζήτημα των χρόνιων επιπτώσεων για την υγεία από τη ζωή στις μολυσμένες αστικές περιοχές.

Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top